потребителски кредит, кредити

Блог / Кредити

Футболисти, които си вкараха автогол с кредитите

21 юни 2016 / 4 мин.

Това са реални истории за професионални футболисти и знаменитости, които не изплащаха кредитите си. 

ИСТОРИЯ 1

Преди около 15 години, докато работех за кредитна компания във Франция, колегите ни в отдел Необслужвани кредити в съседната стая имаха интересен казус. Един от играчите, които спечелиха Световното първенство през 1998 г. не изплащаше вноските по кредита си навреме.

Но как? Всички знаехме, че е доста богат, a тъкмо подписал изгоден договор с един от топ-отборите в Европа.
Беше взел кредит, за да финансира покупката на нова спортна кола, възлизаща на повече от 30 000 евро. Вноската не беше погасявана втори месец поред и опитите ни да се свържем с играча, за да намерим решение, бяха неуспешни.

Най-накрая, 3 месеца по-късно, колегите успяха да го открият по телефона. Разговорът обаче не протече добре… Поставен пред проблема и необходимостта да намери решение, той се развика на нашия колега: “Кои сте вие, за да ме притеснявате по телефона? Знаете ли кой съм аз? Ако не искам, няма да ви платя!”

Така и направи той. Ситуацията се влоши и казусът завърши със съдебен процес, а решението на съда беше играчът да предаде спортния автомобил на кредитора.

Това се казва арогантност. Това, че е известен явно му даваше право да се смята за нещо повече от останалите, да мисли, че е над закона…

Осъзнахме, че това дали изплащаш кредита си навреме не е само въпрос на пари…

Заключение

Редовното погасяване на вноските по един кредит опира и до дисциплина, не само до средства.

Съвет

Каквато и сума пари да изкарваш, запази присъствие на ума.

ИСТОРИЯ 2

Години по-късно, този път в Португалия, нашите колеги от отдел Необслужвани кредити в Лисабон и Порто имаха проблеми с няколко професионални футболисти. Ставаше дума за играчи на два от най-големите клубове в страната - Бенфика Лисабон и ФК Порто.

И в двата случая това бяха много млади играчи, току-що подписали първите си договори. Момчетата не плащаха вноските по кредитите си навреме. При опита ни да се свържем с играчите разбрахме, че не играчите са теглили парите. Били са техните агенти!

В Бенфика агентът накарал двама от клиентите си да подпишат договор за кредит, без да им обясни какво подписват, а накрая присвоил парите! Подобна ситуация имахме с друг агент в Порто, изиграл номер на едно от младите си протежета. Играчът получил чисто нова кола, BMW Z3 купе, но агентът не го информирал, че колата не е подарък, а за нея бил изтеглен кредит на името на играча.

Във всеки от тези случаи беше шокиращо как тези младежи, идващи от непривилегированите слоеве на обществото и ниско образовани, са използвани от хората, които би трябвало да им помагат - техните агенти!

Настрана от споменатите случаи с футболистите, това е проблем, който наблюдаваме редовно сред младите хора. Когато тъкмо започваш професионалния си живот и за първи път получаваш доходи, понякога е трудно да запазиш дисциплина. Необузданите покупки може бързо да доведат до финансови неприятности и прекомерна задлъжнялост. Което е тъжно, защото просрочените плащания се регистрират в Централния кредитен регистър и могат да попречат на взимането на нов кредит или ипотека в бъдеще.

Заключение

Всеки сериозен скок в приходите, разбира се, е добра новина. Но нещо подобно може да има силен дестабилизиращ ефект. Това важи с особена сила при хората, които не са подготвени или на които им липсват знания как да управляват личните си финанси.

Съвети

  1. Грижи се за парите и бюджета си. Бъди внимателнен с външната помощ. Да, може да се информираш и да взимаш съвети. Но управлението на личните ти финанси не е нещо, което можеш да делегираш. Чети внимателно всичко, което подписваш.
  2. Започни да спестяваш. Когато стартираш своя професионален живот или получиш увеличение на доходите си, наслади им се! В същото време, опитай всеки месец да отделяш настрана част от тези нови пари. Както ще видиш в статията "10 принципа за парите, които заслужава да си татуираш", да спестяваш по 10% е полезен и сигурен навик, дори за начинаещите.

ИСТОРИЯ 3

Най-пресният пример е от България, където нашият колега Андрей си припомни няколко случая от своя професионален опит. Този път не с футболисти, а с известни личности като музиканти, хора от шоубизнеса и т.н. Въпреки че повечето от тях в крайна сметка изплащат кредитите си, понякога това става със закъснение. В повечето случаи причината е, че са забравили или че са били прекалено заети да направят плащането. Трябва да проявим разбиране, все пак многото работа, която полагат, и отдадеността им ги правят знаменитости, нали?

От друга страна, въпреки че не е било умишлено, те са регистрирани като некоректни платци в Централния кредитен регистър. Така макар историята да завършва с изплащане на кредитите, те са санкционирани за това, че не са го направили съгласно клаузите, посочени в плана за погасяване.

Заключение

Кредитът е сериозен финансов инструмент - той има редица предимства, но носи и отговорности, които поемаш при подписването на договора за отпускането му. Плащането със закъснение обикновено води до понижаванена кредитния ти рейтинг и е лоша карма за бъдещите ти проекти. Представи си, че ти потрябва ипотека и банката види кредитната ти история… Малките забавяния вероятно няма да бъдат причина за отказ, но могат сериозно да намалят шансовете ти да договориш по-ниска лихва.

Съвети

  1. Автоматизирай плащането на вноските си. Всички имаме по 100 неща на главата си, но не е нужно погасителните вноски да са едно от тях. Ако банката ти позволява услугата, можеш да фиксираш директен дебит от сметката ти всеки месец, или пък да уговориш автоматичен банков превод по кредита на конкретна дата от месеца.
  2. Ако автоматизацията не е възможнa, използвай уебсайтове за плащане на битови сметки (като epay.bg). Там можете да регистрираш кредита си и да получаваш известия, когато излезе новото ти задължение. Такъв тип сайтове позволяват също да плащаш от вкъщи и така ти спестяват дългите опашки на банковите гишета.
  3. Последната опция е да настроиш напомняне на телефона си, така че всеки месец да те подсеща за наближаващата дата на падеж. Просто, но ефективно, предвид че телефонът винаги е с теб.

В крайна сметка, можем ли да направим заключение, че футболистите и знаменитостите не са добри длъжници? Разбира се, че не. Това бяха няколко отделни случая и от тях не можем да си правим генерални изводи.

Тези действителни примери бяха използвани, за да илюстрират съветите, които ние в Klear препоръчваме на хора в началото на независимия си финансов живот.

Ако искаш да научиш още за това как да управляваш личните си финанси, под текста ще откриеш и други полезни статии по темата. Успех!