Как да се справиш с токсичните разходи

Блог / Бюджет

Отърви се от токсичните разходи. Цена: 3 месеца

13 май 2016 / 2 мин.

Последно обновена на

Много от нас страдат от Синдрома на Придобитата Финансова Недостатъчност без дори да подозират за това. Тази статия е за това как да се справим с него.

Месец #1 - Записвай къде отива всеки лев

През първия месец трябва да правиш едно единствено нещо - да записваш къде отива всеки твой лев. Кога, колко и за какво си платил. Можеш да го правиш на хартия, в Google sheet или с Klear Budget.

Няма да те лъжа - изисква повече време, от колкото си готов да отделиш. Човек прави по 50-70 плащания на месец, а това са 100-140 плащания за домакинство с двама възрастни или 2-3 часа сумарно, само за да ги записваш.

Формирането на нов навик отнема 21 дни

Този първи месец е критичен. Записването на плащания трябва да стане навик, а формирането на нов отнема 21 дни. Ще се случи да забравиш да отразиш плащане. Ще разбереш, че отнема адски много усилия да убедиш партньора си да се включи. Ще си кажеш, че е загубена кауза. Но не е.

Всяко вписване на плащане изисква част от времето и внимането ти - да осмислиш за какво харчиш и да осъзнаеш дали решението как да използваш парите си е било правилно.

Когато записваш  разходите си, маркирай тези, които ти се иска да на беше правил - излишните “токсични” разходи, които отслабват финансите ти. Сам ще се увериш, че след седмица-две ще започнеш да избягваш част от безсмислените разходи, които правиш днес.

Месец #2 - Планирай и контролирай разходите

Няколко дни преди да започне втория месец, реши за какво да отиват парите ти и си направиш бюджет. През този втори месец целта е да се придържаш към план, но и да продължиш да отразяваш плащанията.

Накрая на месеца трябва да направиш равносметка какво се е случило - дали си успял да се придържаш към плана, какво е сработило и до колко. Ако той е пропаднал някъде по средата, то това със сигурност е било поради една от следните причини:

  • Не си съгласувал плана с половинката си 
  • Направил си нереалистични прогнози на разходите
  • Пропуснал си да планираш за еднократните разходи в месеца
  • Не си оставил буферна сума за непредвидени разходи
  • Планирал си, но не си проследявал разходите

Да не сработи първият бюджет е напълно нормално. Преди да започне третият месец направи нов бюджет - по-реалистичен и удароустойчив на непредвидени ситуации. Този път трябва да е помислено за всичко.

Месец #3 - Управлявай според ситуацията

Целта през този месец е да поддържаш актуален бюджет без да спираш да отразяваш плащанията. Когато по план не ти достигат пари по дадено перо, да увеличаваш лимита за него и същевременно да редуцираш общите разходи от други пера.

Чрез адаптирането на плана в средата на месеца, винаги ще знаеш колко е максимумът, който можеш да извлечеш от парите си, макар и в някои случай това да означава по-малко от първоначално желаното.


Необходими са ти три месеца, за да сложиш финансите си в ред. Да разбереш къде отиват парите ти, кои разходи са за неща, добавящи реална стойност към живота ти и кои носят само привидна, да разбераш повече за нуждите и  възможностите си и да започнеш да взимаш качествено по-добри решения за парите си.

Потребителски кредит на ниска цена от Klear. Онлайн. Без изненади.
Видео: Klear Budget - как работи в 90 секунди