буфер за непредвидени разходи

Блог / Бюджет

Защо трябва да имаш буфер за непредвидени разходи

22 февруари 2016 / 3 мин.

Последно обновена на

Буферът е заделена сума пари, която ти помага да се справиш с непредвидени разходи.

Те може да са от различен характер – такива, които са неизбежни (спешен ремонт на колата), и такива, които се случват по твое желание (възползване от изгодна промоция).

Какви са предимствата на буфера

Основното предимство на буфера е, че ти дава усещане за сигурност и спокойствие, защото:

1. Справяш се по-лесно с непредвидени ситуации

Дори и да си водиш бюджет, пак е възможно да се сблъскаш с извънредни разходи, с които да не можеш да се справиш. В случай, че нямаш спестявания, се налага да намалиш разходите си и да се лишиш от нещо или да разчиташ на кредит. Ако ситуацията се повтори, най-много да те обезкуражи и воденето на бюджет да загуби смисъл.

Много по-добре би било да приемеш, че воденето на бюджет е като стартиране на проект. Винаги съществуват рискове нещата да не се случат, както очакваш. Но ако предвидиш най-вероятните рискове и имаш готовност да се справиш с тях, проектът ти ще бъде успешен. Когато имаш спестявания, на които да разчиташ за непредвидени разходи, можеш да постигаш всичките си финансови цели.

2. Имаш свободата да взимаш смели решения

Отдавна мечтаеш за онзи компютър със страхотни характеристики и щеше да е чудесно, ако можеше да си го позволиш, когато е с приемлива цена на промоция.

Не харесваш работата си, но втора година не предприемаш никакви стъпки към промяна. Липсва ти увереност, защото не знаеш дали ще си намериш нова позиция и как ще се издържаш през месеците, които търсиш.

Представи си, че и в двете ситуации парите не бяха проблем. Можеш спокойно да си дадеш почивка 3 или 6 месеца, докато намериш подходяща работа, или да се възползваш на момента от изгодната покупка. Нямаше да се чудиш, нали?

Ако имаш заделени средства, можеш спокойно да се възползваш от всяка възможност пред себе си.

Колко голям трябва да бъде буферът

Препоръчваме ти да имаш два отделни буфера, които да използваш при различни ситуации:

Фонд "Непредвидени разходи" (малък буфер)

За какво да го използваш?

Той е предназначен за покриване на неотложни нужди, каквито могат да бъдат разходите за лекарства, по-високи сметки за ток, ремонт вкъщи, т.н. Много е важно да използваш тези пари само за неща, които са жизнено необходими.

Каква сума трябва да отделиш за него?

За повечето българи 500 лв. са достатъчни, но сумата зависи от начина на живот на всеки (каква кола караш и колко струва един ремонт, и т.н.).

Кога да го създадеш?

Не отлагай създаването му! Нуждаеш се от такъв буфер незабавно. Можеш да започнеш, като продадеш някоя ценна вещ, която вече почти не ползваш, но би свършила работа на друг (фотоапарат, камера, бижута, др.).

Къде да съхраняваш парите?

Във всеки един момент може да ти потрябват пари за нещо спешно, така че буферът трябва да ти бъде на разположение. Най-разумно е да го държиш по разплащателна или спестовна сметка, от която можеш да изтеглиш пари по всяко време. Вероятно лихвата по тази сметка ще бъде много ниска, но бързият достъп до средствата е много по-важен.

ВАЖНО! Ако ти се наложи да използваш пари от фонда за непредвидени разходи, приоритетът ти трябва да е да възстановиш сумата веднага, щом можеш.

Фонд "Сигурност" (голям буфер)

За какво да го използваш?

Този фонд е предвиден за всеки извънреден разход, който не можеш да покриеш с малкия буфер. Освен това обаче, с него можеш да се възползваш от изгодни предложения, които ти попадат, както и да взимаш смели решения, свързани с личния ти живот (смяна на работа, населено място, др.).

Каква сума трябва да отделиш за него?

Препоръчително е с този буфер да можеш да покриеш средните си разходи за поне 3 или 6 месеца. Поради тази причина сумата е индивидуална за всеки.
В случай, че средните ти разходи се увеличат с времето заради нов член на домакинството или по друг повод, добре е да актуализираш и сумата на буфера си.

Кога да го създадеш?

Веднага щом създадеш Фонд „Непредвидени разходи“.

Къде да съхраняваш парите?

Тук лесният достъп също е от значение, но тъй като ще използваш тази сума сравнително по-рядко, можеш да ги инвестираш в ликвиден продукт с по-висока доходност , какъвто е например срочният депозит за 3 или 6 месеца.

Когато знаеш, че можеш да се справиш с непредвидени обстоятелства, имаш свободата и увереността да се възползваш от всички възможности, които ще направят живота ти по-приятен.

А ако все още нямаш месечен бюджет, имаш поне 6 причини да си направиш такъв още сега.