Резултати от анкета сред клиентите на Klear

Блог / Новини

Klear - мнения, 2021 г.

29 април 2021 / 7 мин.

Последно обновена на

Попитахме настоящите ни клиенти какво мислят за нас*. Позитивната обратна връзка надмина дори най-оптимистичните ни очаквания.

Над 30% от настоящите клиенти на Klear, кредитополучатели и инвеститори, откликнаха на нашата молба, да отделят от времето си, за да се включат в анонимната ни анкета. И ако мислиш, че хората обикновено споделят мнението си за услугите на дадена компания, само когато са недоволни, сериозно грешиш. Напротив - резултатите са толкова позитивни, че леко се изчервяваме докато ги четем. 
 
Ако трябва да обобщим, средната оценка, която ни поставяте, е 9.1 от максимум 10 точки. Препоръчваме обаче да прегледаш и дългата версия в следващите редове, за да научиш конкретните ни въпроси и техните отговори. 
 
Преди да продължим, искаме да благодарим специално на всеки един от участниците в анкетата. Вие сте наистина страхотни!
 
Макар всички да получиха едни и същи 7 въпроса, с цел по-качествен анализ на резултатите, още при изпращането на анкетата разделихме участниците на три групи:
 
- Кредитополучатели (от тази група получихме 167 попълнени анкети) 
- Инвеститори (273) 
- Едновременно кредитополучатели и инвеститори (47) 

Въпрос 1: Откъде научи за Klear?

Сред отговорите на този опознавателен въпрос няма сериозни изненади. За повечето наши настоящи клиенти първият досег с Klear е свързан с Google, Facebook или препоръка от приятел/роднина. 

Въпрос 2: Кои други опции обмисляше преди да избереш Klear?

Повечето отговори са свързани с различни банки, а само една много малка част от тях – с компании за бързи кредити. Защо това е важно? Защото е добър индикатор за разбирането на нашата философия и услуги.  Макар да работим изключително бързо и изцяло онлайн, ние отпускаме кредити с лихви и условия, конкурентни на банковите, като вярваме, че при хора с лоша кредитна история трябва да се търси друго решение – поредният отпуснат кредит не само няма да им помогне, но дори ще влоши допълнително тежкото им финансово състояние.  
 
Сред по-нестандартните отговори на този въпрос, определено бихме откроили този:  

Към другите инвестиционните опции, които нашите инвеститори са обмисляли, освен останалите европейски p2p платформи, спадат също акции, ETF, крипто валути и банкови депозити.  
 

Въпрос 3: Кои бяха най-големите ти притеснения, преди да започнеш да ползваш нашите услуги? 

Най-големите притеснения на кредитополучателите са били свързани с това, че... 
- към момента не са разполагали с достатъчно информация за Klear 
- може всичко да се окаже измама, Понци схема или пирамида 
- може да има скрити такси или изненадващо вдигане на лихвите 
- сме поредната компания за бързи кредити  
- документите се подписват от разстояние 
 
Ето още няколко любопитни коментара: 

* * *

* * *

* * *

Основните страхове на инвеститорите, преди за първи път да захранят със средства своя Klear портфейл, са били: 
- съмнения, че може да има някаква измама 
- сигурността на вложените средства  
- ликвидността  
- липсата на buy back гаранция*  
 
Темата за buy back “гаранцията” е много често срещана сред отговорите и коментарите и затова съвсем скоро на нея ще посветим отделна статия (и да - неслучайно сме поставили “гаранция” в кавички).  
 
Ето няколко инвеститорски отговора, които се откроиха при този въпрос: 

* * *

* * *

* * * 

* * * 

* * * 

Тук е моментът да поздравим за куража всички, които въпреки притесненията си, са направили необходимите допълнителни проучвания и са се престрашили да станат клиенти на Klear, за да се уверят лично в нашата коректност и прозрачност.  

Въпрос 4: Как оценяваш качеството на нашите услуги? 

Това беше моментът на истината. Равносметка за времето, прекарано като клиент на Klear. За припокриването или разминаването между очаквания и реалност. За качеството не само на кредитите и инвестиционните възможности, които предлагаме, но и на цялостното обслужване и отношение. Оценка от 0 до 10. Без допълнителни обяснения. Без условности.   
 
Кредитополучателите ни дадоха средно 9.4 

Инвеститорите бяха малко по-критични и ни писаха 8.8 

А хората, които са били и в двете роли и са наясно с това, колко трудно е да се постигне баланс и добри условия за всички участници в нашата платформа, се оказаха най-благосклонни. Онези от вас, които са били както инвеститори, така и кредитополучатели, ни оцениха с 9.5 

Въпрос 5: Какво най-много ти харесва в Klear? 

Най-често срещаните отговори при кредитополучателите са: 
- бързина и удобство 
- 100% онлайн 
- прозрачност 
- коректност 
- гъвкавост 
- човешкото отношение и разбиране 
 
Макар повечето отговори да са близки като послание, всеки от тях носи нещо индивидуално – важното за конкретния човек. Ето и няколко примера: 

* * *

* * *

* * *

Инвеститорите най-много харесват в Klear: 
- прозрачността 
- по-ниския риск 
- това, че става въпрос за пасивна доходност 
- не се изисква предишен опит в инвестирането 
- удобно и интуитивно 
 
Тук бихме откроили следните коментари: 
 

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

Но стига хвалби. Да видим какви са основните критики и препоръки за промяна.  

Въпрос 6: А кое е нещото, което би променил/а?

Кредитополучателите биха се зарадвали на кредити с по-ниски лихви, по-дълъг срок и по-голям размер. Точно обратното пък би се понравило на инвеститорите – по-високи лихви и по-кратък срок на кредитите. Разбира се, това не е изненада за никого и е “конфликт”, заложен в основата на нашия модел за p2p кредитиране и инвестиране. Нашата цел е да намерим точния баланс и да предложим максимално справедливи условия и за двете страни.  
 
Като стана въпрос за по-ниски лихви – от началото на годината кредитополучателите от най-високия ни сегмент вече могат да се възползват от кредит с лихви, стартиращи от 3.5%! Вземи твоята оферта за по-малко от 5 минути и виж дали си от тях.  
 
Заб. Ако имаш доказуем нетен доход над 2000 лв., добра кредитна история и нямаш високи нива на задлъжнялост, шансът ти е много голям.

Колкото до размера на кредитите – успоредно с разрастването на платформата, нараства и размерът на максималната сума, която отпускаме. В бъдеще планираме увеличаване на лимитите по нашите кредити, като първи от това ще могат да се възползват нашите настоящи клиенти. Към момента обаче не бихме могли да се ангажираме с конкретни срокове по този въпрос.  
 
Други отличаващи се препоръки от кредитополучателите са: 

Важно е да отбележим, че в момента изпращаме напомняне единствено преди настъпването на падежната дата на първата погасителна вноска по кредита – впоследствие ще получиш напомнящ имейл от нас, само ако твоето плащане не е постъпило навреме по нашата сметка. 

Отстъпка от нашата такса също е нещо, което вече автоматично прилагаме при кандидатстване за нов кредит за нашите лоялни клиенти - стига, разбира се, при предишния всичко да е било изрядно.  

Честно казано, не бихме искали създаването на Klear app да е самоцелно, а на този етап наистина не виждаме големи ползи от него. Функционалностите и дизайнът на сайта са оптимизирани така, че да можеш извършиш абсолютно всяка желана операция директно от твоя телефон – бързо, лесно и удобно.  

И при този въпрос инвеститорите споменават често липсата на гаранция за обратно изкупуване – нещо, което вече коментирахме по-горе. Ето и още няколко теми, които са засегнати в техните отговори: 

Препоръката ни за достигане на доходност, близка до средната за платформата, е да инвестираш в около 150 кредита. Погрижили сме се и на първичния пазар винаги да можеш да намериш достатъчно кредити, за да спазиш това просто правило (в момента на написването на статията те са 186). С това, разбира се, не искаме да кажем, че нямаме намерение да увеличаваме броя на предлаганите кредити – напротив, техният брой расте с бързи темпове от година на година и това е тенденция, която смятаме да продължим. 

* * *

Това са изключително важни коментари и в същото време нещо, над което нашият софтуерен екип вече усилено работи. Не можем да се ангажираме с конкретни срокове, но целта ни е в следващите месеци да добавим функционалност за изготвяне на справки и отчети, съобразени с твоите нужди, директно от зоната за самообслужване на инвеститорския ти профил.  

Опцията да предлагаме кредити от други финансови институции не е част от избрания от нас модел за p2p кредитиране и инвестиране. За нас е важно лично да проверим всеки кредитополучател, за да сме сигурни, че той отговаря на строгите ни критерии – нещо, което няма как да гарантираме, ако разчитаме на посредник. Това е и причината към момента да не предлагаме кредити от други държави. 

Разбираме недоволството ти, но такива са правилата. Според закона приходите от инвестицията ти в Klear подлежат на данъчно облагане в момента на тяхното получаване. Т.е. всяка платена вноска по кредит, от който притежаваш дял, се отчита като приход в момента, в който пристигне в твоя портфейл. Позитивно погледнато – ако някой ден изтеглиш инвестицията си, няма да плащаш отново данък за нея.  
 
За твое улеснение, в началото на всяка година изпращаме справка за  данъците, които дължиш за предходната. В момента разработваме и допълнителна функционалност на сайта, за да можеш автоматично да генерираш такава справка, директно от твоя профил.  
 
Заб. Можеш да си сигурен/на, че сме прочели и обсъдили твоята препоръка, дори да не е намерила място в тази статия. 

Въпрос 7: Би ли препоръчал/а Klear на приятел? Защо? 

Отговорите тук донякъде са предопределени от тези на въпрос 4 – повечето ни настоящи клиенти твърдят, че не само биха ни препоръчали, но и вече го правят. Има и такива, които намират препоръчването на финансови услуги за нож с две остриета, който може да се отрази негативно на приятелството им. Тук сме напълно съгласни - не е важно само каква е финансовата услуга, а и дали е подходяща за теб и дали я ползваш правилно. 
 
Инвеститорите, които по-скоро не биха препоръчали Klear на приятел, споделят, че 
търсят по-висока доходност за инвестициите си. Това, разбира се, е въпрос на личен избор, който по никакъв начин не бихме оспорили. Ще използваме случая обаче да напомним на начинаещите инвеститори, че по-високата доходност винаги е свързана с по-високи нива на риск.      
 
Надяваме се, че тази статия ти е била полезна и интересна. Ако си пропуснал/а да споделиш нещо по време на анкетата или просто имаш въпроси и коментари, ще се радваме да ни пишеш на hello@klearlending.com или във Facebook.  

*Подробности за формата и методологията на анкетата: 
Имейл с линк към анкетата беше изпратен  на 30.03.2021 до 2014 актуални наши клиенти, сред които 635 кредитополучатели, 1211 инвеститори и 168 души, които са били и от “двете страни на барикадата” – хем са взимали кредит, хем са инвестирали в кредитите, които отпускаме. Имейлът е прочетен от 1099 души, като цели 478 от тях (44.3%) откликнаха на молбата ни да отговорят на 7-те въпроса. Още по-впечатляващ е фактът, че почти всеки един от тях е отделил време да отговори на всичките 7 въпроса, въпреки че само 3 изискваха “задължителен” отговор, за да продължиш напред. Избрахме формата на анонимната анкета, за да получим максимално откровени отговори.