Статия: Чести грешки при инвестиране, които може да избегнеш

Блог / Инвестиции

Чести грешки при инвестиране, които може да избегнеш

26 октомври 2017 / 7 мин.

Последно обновена на

Вярно е, че човек се учи от грешките си. Всички сме съгласни и с твърдението, че няма как да успееш, ако не опиташ.

Когато става въпрос за това, какво ще се случи със спестяванията ти обаче, със сигурност предпочиташ да сведеш грешките до минимум.

Ето защо в тази статия събрахме най-често срещаните грешки, които неопитните инвеститори допускат. Ако я прочетеш внимателно, можеш да си спестиш много главоболия.

1. Липса на ясна цел

“Стратегията” на много инвеститори се свежда до “Искам бързо да направя много пари”. За да постигнат целта си, те влагат спестяванията си във високорискови активи. Резултатът може бъде както висока доходност, така и големи загуби – особено, ако се наложи парите да бъдат изтеглени обратно след тежка икономическа криза, довела до срив в цената на акциите…

За да не съжаляваш впоследствие, е добре от самото начало да определиш нивата на риск, които са приемливи за теб. Ако търсиш по-високи резултати, ще трябва да си готов да посрещнеш и негативни резултати, особено в краткосрочен план.

Друг важен аспект в този контекст е твоят инвестиционен хоризонт, т.е. кога парите ще ти трябват отново. При по-дълъг срок можеш да си позволиш по-висок риск и съответно да очакваш по-висока печалба.

Преди да започнеш да инвестираш трябва да си напълно наясно с целите си.

2. Поставяне на всички яйца в една кошница

Да приемем, че имаш дълъг инвестиционен хоризонт и търсиш високи резултати. В този случай инвестицията в акции е напълно оправдана.

Ще направиш огромна грешка обаче, ако инвестираш всичко в една единствена компания. Колкото и малко вероятно да ти се струва това, не е изключено след време тя да фалира или просто да изчезне, заедно с всички твои спестявания.

Много хора са убедени, че покупката на земя е изключително сигурна инвестиция, но това невинаги е така. Ако в близост до парцела, в който си инвестирал всичко, започне строителство на магистрала или фабрика, той много бързо ще изгуби голяма част от стойността си и ще те постави в изключително неизгодна ситуация.

Липсата на диверсификация при инвестиране е равносилна на финансово самоубийство.

3. Инвестиране под влияние на емоции

Твой приятел иска да стартира нов бизнес и има нужда от средства, за да го развие. Познаваш го отдавна и му имаш доверие. Затова решаваш да му дадеш на заем голяма част от спестяванията си или да се включиш като инвеститор, придобивайки дял в компанията.

Понякога обаче нещата просто не се случват, както ни се иска. При негативно стечение на обстоятелствата, компанията може да фалира, а ти да изгубиш добър приятел и повечето си спестявания.

Много важно е да поставиш граница между взимането на прагматично финансово решение и желанието да помогнеш. Не казвам, че не трябва да правиш услуги, но е добре да си наясно с евентуалните последствия.

Когато става въпрос за инвестиция, задължително трябва да подхождаш рационално. Постави си ясни цели и следвай златното правило за диверсификация.

4. Взимане на решение, базирано единствено на минало представяне

Намираш инвестиционен фонд, който само за последната година е постигнал 11% ръст. Това звучи като чудесна сделка. Следващата година обаче същият този фонд може да приключи на минус 11%. 

Нищо не е сигурно. Единственото, което високата доходност за даден минал период може да ти гарантира, е че фондът поема сериозен риск. Затова и резултатите му се отличават с голяма волатилност и съответно големи печалби и загуби.

Поинтересувай се от динамиката на доходността година по година и дори за по-кратки периоди. Тази информация ще ти помогне да определиш доколко стабилно е представянето на фонда.

На миналите резултати трябва да се гледа като на индикация, а не като на гаранция за бъдещето.

Винаги трябва да имаш едно на ум, когато някой ти представя прекалено впечатляваща доходност за “сигурна”.

Peer-to-Peer инвестиции с добра доходност - Klear

5. Инвестиране в чужда валута

Много хора направиха грешката да вземат ипотечен кредит в швейцарски франкове в период, в който швейцарската валута поскъпна спрямо еврото. Това допълнително оскъпи техните кредити.

За съжаление подобна развръзка е често срещана при инвестициите в чужда валута.

Загубите могат да бъдат огромни, особено в краткосрочен план. Ако парите ти потрябват спешно в твоята валута в момент, в който чуждата е изгубила част от своята стойност, разликата ще е за твоя сметка.

Когато периодът е много дълъг, този риск чувствително намалява, тъй като динамиката на обменните курсове на отделните валути е свързана с различните нива на инфлация, които взаимно се компенсират.

При инвестиционен хоризонт над 10 години е оправдано да диверсифицираш порфолиото си с акции от други пазари, като Великобритания, САЩ или Бразилия.

Ако става въпрос за по-кратък период обаче, стой далече от инвестиции във валути с плаващ курс.

6. Сляпо доверие в гурута

“През следващата година купувайте злато”, “Сега е моментът за инвестиране на азиатските пазари”, “Вярвам, че пазарът на недвижими имоти ще продължава да расте през следващите 5 години”…

Ежедневно можеш да чуеш безброй подобни прогнози от някои финансови супер звезди или псевдо гурута.

Финансовият Нострадамус обаче не съществува. А ако имаше такъв, всички щяха да инвестират като него... Звучи абсурдно!

Научи основните финансови принципи и правила и започни да ги прилагаш. Шансът ти да успееш по този начин е много по-голям. А ако някой обещае да ти разкрие как можеш да надхитриш пазара, не му вярвай – това е все едно да ти каже, че знае точния резултат от предстоящ футболен мач.

На много хора им е трудно да свикнат с тази мисъл, но инвестирането няма нищо общо с магии, кристални топки и чудеса. Много по-ефективни при него са здравият разум и доброто старо логическо мислене.

7. Трейдване

Ако търсиш забавление, силни емоции и студена пот – действай. Но ако искаш да се занимаваш с инвестиране, забрави за тази опция.

За да правиш пари от трейдване, трябва да спадаш към една от следните 2 категории:

1) Специализирани хедж фондове – те търгуват с висока честота, като с помощта на огромна компютърна мощ и сложни алгоритми опитват да открият появяващи се за кратко пазарни “грешки”, т. нар. “арбитраж”.

2) Платформите за трейдване – те събират такси при всяка трансакция, независимо дали трейдърът купува или продава. Както можеш да се досетиш, те винаги печелят.

Едно е сигурно – колкото повече трейдваш, толкова повече пари ще платиш под формата на такси на споменатите вече платформи. Не е трудно да прецениш и колко голям е шансът ти срещу мощните хедж фондове, които освен че разполагат с огромни ресурси и ноу-хау, могат директно да повлияят на пазарите.

Отново напомняме, че инвестирането не е хазартна игра.

8. Вслушване в грешния съветник

Няма безплатен обяд. Ако ползваш услугите на агент, консултант или друг посредник, той ще получи комисионна. Това важи не само за независимите консултанти. Често срещана практика е, компаниите да раздават на своите служители бонуси за постигнати резултати.

В това няма нищо лошо. Стига клиентите да са наясно, как стоят нещата. Няма нищо лошо в това да попиташ твоя консултант, колко ще изкара от сделката.

Тенденцията е за повече прозрачност на таксите, включително и на скритите такива между различните звена по веригата. В някои държави, дори когато плаща пакетна (all in) цена, клиентът получава информация за комисионните, които продавачът плаща на посредника.

Прозрачността е най-сигурният начин да се избегнат злоупотреби и некоректни съвети.

Бъди нащрек.

От посредниците има смисъл само тогава, когато носят добавена стойност с професионален съвет. В противен случай те само допълнително вдигат цената за инвеститора.