Как да инвестирам

Блог / Инвестиции

Как да инвестирам? Откъде да започна.

18 септември 2017 / 7 мин.

Последно обновена на

Независимо дали вече имаш спестявания или спестяваш, трябва да инвестираш тези пари. Ако парите ти стоят на депозит, ден след ден те губят от стойността си заради инфлацията.

Така че дори и да не си финансов експерт, ще трябва да започнеш. Да не се осмелиш да го направиш, е равносилно да се примириш със загубата на значима част от парите си в дългосрочен план.

Ето някои практически съвети при инвестиране, ако си решил да започнеш.

1. Направи си бюджет

За да можеш да инвестираш, първо трябва да можеш да спестяваш. Ако искаш да изградиш голяма инвестиция, трябва да спестяваш редовно. Дори и да отделяш малка сума от заплатата си, ако го правиш всеки месец, ще натрупаш сериозна сума в дългосрочен план.

Отвори Excel или инструмент за бюджетиране (можеш да използваш и нашия безплатен Klear Budget) и планирай месечните си разходи. Проследявай и набележи ненужните харчове и ги премахни. Постави си амбициозна, но постижима цел да пестиш всеки месец XX лева или Y% от доходите си.

2. Автоматизирай месечното си спестяване

Не давай шанс на себе си да изхарчиш парите, които искаш да спестиш. За целта е много подходящо да укажеш на обслужващата си банка да прави автоматичен превод  на съответната сума към твоя спестовна или инвестиционна сметка.

По този начин никога няма да "забравиш" да заделиш пари. Дори и един месец!

3. Първо погаси дълговете си и създай буфер

Ако имаш кредити, няма смисъл да инвестираш. Използвай парите, които можеш да заделиш и изплати възможно най-скоро кредитите си. Възползвай се от опцията за предсрочно погасяване (ето няколко полезни съвета).

Няма смисъл да инвестираш и ако все още неразполагаш с буфер за непредвидени разходи. С други думи, това е сума равна на 3 до 6 месечни заплати, която трябва да ти е на разположение в случай на непредвидено събитие. Тя те предпазва от нови дългове.

Веднъж щом изплатиш задълженията си и имаш резерв от пари, които са ти 100% на разположение (ликвидни), можеш да започнеш да гледаш напред и инвестираш в бъдещето си.

4. Определи целите си

Важното тук е да знаеш кога ще ти трябват парите. Дали ще е за нещо по-далеч в бъдещето като например след пенсиониране или нещо по-скоро като покупка на нов автомобил?

Според това какъв е хоризонтът ти, зависи в какви инструменти ще инвестираш.

При наличие на дългосрочна цел като пенсиониране, би трябвало да инвестираш предимно (поне 80%) в акции или фондове, инвестирали в акции, тъй като осигуряват най-добрата възвръщаемост в дългосрочен план. Но ако хоризонтът ти е до 5 години - без акции. Поради тяхната непостоянност в представянето, можеш да загубиш голяма част от парите си, когато трябва да ги продадеш.

Peer-to-Peer инвестиции с добра доходност - Klear

5. Прецени своя риск апетит

Знаеш, че доходността върви ръка за ръка с риска. Но за едни рискът е привлекателен (привлича ги възможността да спечелят и са готови да поемат риска), а за други - отблъскващ (не могат да приемат мисълта, че могат да загубят дори малка част от парите си).

Преценката не е лесна. Ако имаш семейство, което разчита на теб, не можеш да поемаш прекомерни рискове. Ако си млад, необвързан, без деца, то спокойно може да обмислиш дори и възможност за инвестиции в акции на компании от развиващите се пазари.

За да си помогнеш, когато обмисляш дадена инвестиция, задай си следните 2 въпроса:

  • Какви са шансовете да загубя част от парите до края на периода?
  • Готов ли съм да поема такъв риск?

6. Не се опитвай да надиграеш вълците от Уолстрийт

Ако си вярваш, че можеш да откриеш „магически“ акции, които ще се представят по-добре от средното за пазара, просто се лъжеш. Дори и да закупиш такива и те наистина се изстрелят нагоре, то това е чист късмет. Съжалявам.

Така че, ако си решил да инвестираш в акции (защото твоят инвестиционен хоризонт е далечен), тогава е много по-добре да инвестираш в индекс, който следва пазара. Първо, така автоматично постигаш диверсификация и второ този вид пасивна стратегия обикновено няма високи такси за управление от инвестиционния фонд, който ползваш. Можеш дори да намериш инвестиционни фондове или борсово търгуваните фондове (ETFs), които предлагат комбинация от борсови индекси от различни държави. Това е възможност за още по-добра диверсификация. Разбери повече в статията ни "Къде да инвестирам".

7. Внимавай за "твърде добро, за да е истина"

Някой ти обещава 10% сигурна възвръщаемост? Е, по-добре е да бягаш от такива.

Висока възвръщаемост без риск не съществува. Ако чуеш такова обещание, по-добре задълбай в детайлите и постави под съмнение професионализма на посредника или субекта, предоставящ такова привлекателно предложение.

Винаги проучвай свързаните рискове преди да вземеш решение. Бъди също така наясно, че представянето на даден актив в миналото не е гаранция за бъдещото му представяне. Не гледай само средната стойност през последните 5 години, a виж как варира от година на година. Ако средната стойност е висока, но са налице значими разлики през отделните години, това е сигнал за висока изменчивост и риск.

8. Инвестирай в себе си

Ти също си актив и можеш директно да повлияеш върху представянето на инвестицията си, като развиеш своите знания и умения. Разбира се, четенето и изучаването на финанси определено ще ти помогне да бъдеш по-успешен. Всъщност ще ти помогне предимно в това да избегнеш големи грешки. Не разчитай, че ще откриеш магическа рецепта за фантастична доходност. Това е научна фантастика.

Правилният начин да увеличиш значително състоянието си е като увеличиш приходите си. Обучението, образованието или просто това да си в час с новите тенденции ще развият твоите умения, работоспособност, компетентност и ще те направят търсен кадър.

В заключение, трябва просто да започнеш. Не чакай твърде дълго, защото не се чувстваш сигурен. Ако следваш съветите, би трябвало да се справиш прилично. И не забравяй, че когато парите ти стоят на депозит, всъщност малко по малко ги губиш...