6 години по-справедливи условия с Klear

Блог / Новини

6 години по-справедливи условия с Klear

1 юли 2021 / 5 мин.

Последно обновена на

През изминалия месец организирахме празнична игра с награди. От тази статия можеш да научиш верните отговори, имената на победителите и други любопитни подробности.

Защо организирахме тази игра?

През месец юни Klear стана на 6 години. Повод както за празнуване, така и за равносметки.

От самото създаване на компанията една от основните ни цели е да направим финансовия пазар по-прозрачен и справедлив за всички участници. Всичко, което правим, е подчинено на тази философия. Включително условията, при които можеш да получиш кредит или да инвестираш в Klear. Колко хора обаче са наясно с конкретните цифри? Решихме да проверим, като организираме игра с 6 въпроса и 10 награди.

2 от въпросите бяха свързани с условията по нашите кредити, 2 с условията за инвестиране и 2 с нашата дейност и това, как нашите клиенти оценяват услугите ни.

Естествено за нас беше важно в играта да могат да се включат всички – не само настоящите ни клиенти, които са по-добре запознати със справедливите условия на Klear. Затова дадохме възможност на всеки да опита късмета си, след като потърси верните отговори на нашия сайт. Това, разбира се, не е толкова лесна задача, при положение, че само в блога ни има над 150 статии с образователни материали на финансова тематика.

Резултатите

На всички въпроси отговориха 1616 души. Само 243 (около 15%) от тях обаче се справиха без грешка и получиха право да се регистрират за томболата за десетте награди по 100 лв.

Въпросите

Постарахме се да зададем смислени въпроси - такива, които изискват по-добро познаване на нашата философия и продукти. Това определено се оказа сериозно препятствие за част от участниците, но сме сигурни, че накрая дори те са научили нещо полезно от играта.

Въпрос №1

Стартирахме с въпрос, който не успя да затрудни 82.5% от участниците. Това определено е добър знак и доказателство, че в играта са се включили предимно хора, запознати с икономиката на споделянето и ролята на Klear като първата българска платформа за p2p кредитиране и инвестиране.

Въпрос №2

На този въпрос имаше повече грешни отговори, отколкото очаквахме. Почти 40% от участниците не допускат, че е възможно средното ГПР на всички над 1800 кредита, които сме отпуснали през годините да е само 8.7%. Ако и ти се съмняваш, можеш да свалиш цялото ни портфолио оттук и да сам/а да изчислиш. В таблицата, която се обновява ежедневно, ще намериш любопитна допълнителна информация за всеки един кредит, включително детайлен профил на кредитополучателя, като запазваме напълно неговата пълна анонимност.

Въпрос №3

Грешните отговори тук можем да обясним с два фактора – единият е, че този лихвен процент за новия ни сегмент S е наличен едва от началото на 2021, а другият – че наистина звучи невероятно да получиш потребителски кредит с лихвен процент от 3.5% и то без уловки, дребен шрифт и скрити такси.

Трябва да направим 2 важни уточнения:

  • за да попаднеш в S сегмента ни, освен изрядната кредитна история, трябва да отговаряш и на няколко допълнителни изисквания, сред които доказуем нетен месечен доход над 2000 лв.
  • лихвеният процент от 3.5% важи при срок на кредита от 1 година

Въпрос №4

При положение че банковият депозит от доста време е с годишна доходност клоняща към 0%, а част от големите български банки дори премахнаха срочните депозити, наистина е странно, че можеш да постигнеш 5.5% доходност с пасивна инвестиция. Това обаче е факт и най-сигурното доказателство е това, че средната доходност за нашата платформа през последните 5 години е близо 6%.

Преди да започнеш да инвестираш, независимо дали в Klear или в друг актив, е изключително важно да се запознаеш с всички рискове, които поемаш. Можеш да започнеш със статиите ни Потребителски кредит – рисков или печеливш продукт?, Чести грешки при инвестиране, които може да избегнеш и Инвестиция в P2P кредити: Колко може да загубиш всъщност?. И не забравяй едно от основните правила в инвестирането – колкото по-голяма възвращаемост има даден актив, с толкова по-голям риск е свързана инвестицията в него.

Въпрос №5

В самия въпрос бяхме поставили жокер, а именно “диверсифицираш”. Независимо дали инвестираш в потребителски кредити или в други активи, никога не бива да поставяш всички яйца в една кошница. Следователно, колкото повече различни кредити присъстват в твоето портфолио, толкова по-стабилна ще е твоята доходност. Притеснителното е, че едва 40% от участниците в нашата игра са наясно с това просто, но изключително важно правило.  

Въпрос №6

За да отговориш правилно на последния въпрос от играта, определено помага, ако си клиент на Klear. Разбира се, можеш и просто да погледнеш една от последните статии в блога ни, посветена на голямото проучване, което наскоро проведохме сред нашите клиенти, както и няколкото ни публикации в социалните мрежи по темата (нямаше как да не се похвалим 😉).

 

Победителите

Ето ги и имената на 10-те победители, които определихме чрез жребий на 28.06.2021:

  • Радка Щерева
  • Татяна Стоянова
  • Мая Велчева-Джамбазка
  • Нуртен Билял
  • Светослав Петров
  • Daniel Angelov
  • Богомил Василев
  • Михаил Томов
  • Мартин Райков
  • Рафаел Калъчев

Наградите

Наградите бяха един от начините да отсеем участниците в играта и да направим така, че в нея да се включат предимно хора, които се интересуват от Klear и нашия по-справедлив модел за кредитиране и инвестиране. Всеки от 10-те победители ще получи по своя Klear* профил 100 лева.

*Победителите, които не разполагат с верифициран профил в Klear, могат да създадат такъв напълно безплатно.