Партньорство с Varengold Bank AG

Блог / Новини

Германската Varengold Bank ще придобие 20% от Klear

3 юни 2019 / 10 мин.

Прессъобщение

 

Германската Varengold Bank придобива 20% от българската платформа за кредитиране Klear

Банката ще подкрепи платформата с дялова инвестиция и заем

София, 3 юни 2019 - Германската Varengold Bank AG се споразумя да придобие 20 процента от базираната в България платформа за споделено (peer-to-peer/P2P) кредитиране - Klear, която има водещи позиции в развиващия се финтех сегмент в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Двете страни вече са подписали споразумение, а акциите, предмет на сделката, се очаква да бъдат прехвърлени на банката до края на второто тримесечие на годината.  

Това е първата инвестиция на Varengold Bank в P2P компания от ЮИЕ. Германската банка откри свой клон в София през ноември 2018 г. с идеята да го превърне в основен център за разширяването на дейността на институцията в региона.

Varengold Bank ще подкрепи развитието и растежа на Klear с финансиране за 1.5 млн. лв., включващо дялова инвестиция и заем. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на дейността на платформата в България и ЮИЕ.           

Klear предоставя от една страна възможност на физически лица да реализират доходоносни инвестиции, като отпускат заеми на потребители, които се нуждаят от финансиране. Кредитополучателите, от друга страна, имат възможност да изтеглят заем бързо, лесно и при разумни нива на лихвените проценти. До този момент през платформата 1175 инвеститори са отпуснали 938 заема на стойност малко над 8 млн. лева.     

Klear е създадена от Луик льо Пишу, Лукаш Лукашевски и Николай Станев, които имат богат опит в потребителското кредитиране. Мисията на компанията е да внесе повече справедливост и прозрачност в отношенията кредитор-кредитополучател по отношение на лихви и доходност. Klear е избирана две поредни години - през 2017 и 2018 г., за „Най-добър финтех стартъп“ в българското издание на състезанието Central European Startup Awards.     

„При сключването на партньорства винаги се ръководим от това дали компанията, с която градим сътрудничество, има marketplace бизнес концепция с потенциал за растеж и доколко нейните основни собственици са силно ангажирани с мисията й. Търсим силни екипи и лидери, които са готови да поемат и споделят рискове по отговорен начин и които имат амбицията да разрастват дейността си на глобално ниво. Klear се вписва напълно в тези изисквания. Осигуряването на подкрепа за развитието и растежа на P2P платформите за кредитиране и финтех играчите като Klear е сред основните приоритети на Varengold в България и ЮИЕ. Т. нар. marketplace платформи разрастват и разширяват дейността си в световен мащаб. Те променят конвенционалните подходи във финансовата индустрия и постепенно ще заменят традиционните инструменти за кредитиране, защото осигуряват значително по-добри условия за кредитополучателите и облекчават достъпа до финансиране за потребителите. Свидетели сме на фундаментална промяна на пазара и се радваме, че участваме активно в този процес“, коментира Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София.          

По последни данни от доклада European Alternative Finance Benchmarking към 2017 г. пазарът на т. нар. алтернативно онлайн финансиране в Европа, което включва и P2P платформите за кредитиране, отбелязва ръст от 36% за година до 10.4 млрд. евро, в това число обемите и във Великобритания. Без Великобритания растежът е 63% до 3.3 млрд. евро., показват още данните. В периода 2013-2017 г. средногодишният темп на растеж за сектора в Европа достига 80%. Също така, на европейско ниво само през 2017 г. през marketplace платформите е отпуснато потребителско финансиране в размер на 3.8 млрд. евро, според данните на Statista. Очакванията са до 2022 г. обемът му да се утрои до 10.3 млрд. евро.      

„Наскоро чух някой да казва, че Klear е най-добре пазената тайна във финансовия сектор. Е, това може да се промени, благодарение на партньорството ни с Varengold Bank. Ентусиазирани сме безкрайно, защото този ход ще ни предостави ресурс да преминем на следващо ниво и да внесем положителна промяна в живота на още много хора. Споделеното кредитиране е полезен модел, който разтърсва закостенелия стар финансов свят. Време е за Финанси 2.0! Оставаме ангажирани с мисията и изградените от нас ценности - справедливост и прозрачност, и ще се борим за това всеки да има възможност да получи парче от баницата“, заяви от своя страна Луик льо Пишу, изпълнителен директор и съосновател на Klear      

„Varengold Bank вече натрупа солиден опит в marketplace банковия сектор в Европа и изгради име на институция, която осигурява дългосрочна, устойчива подкрепа за финтех компаниите и P2P платформите за кредитиране. Проектът с Klear ще покаже ползите от успешните партньорства между банките от ново поколение, каквато вярваме, че е Varengold и новите marketplace платформи, които предоставят на потребителите по-бързи, по-лесни и по-добри финансови услуги“, коментира Бернард Фурман, член на управителния съвет на Varengold Bank         

Освен с финансиране Varengold Bank подкрепя финтех компаниите и с други свои услуги, в това число фронтинг такива. Банката работи успешно и с корпоративни клиенти, които развиват външна търговия на нишови пазари.      

За Varengold Bank AG

Varengold Bank AG е базирана и регулирана в Германия банка, основана първоначално през 1995 г. като дружество за управление на активи, а през 2013 г. получава пълен лиценз за банкова дейност. Централата й е в Хамбург и има офиси в Лондон и София. Varengold е специализирана в т. нар. Marketplace & Transaction Banking, което се развива все по-динамично в световен мащаб. Банката предоставя и търговско финансиране. Varengold подкрепя финтех компании в Европа, основно платформи за споделено (P2P) кредитиране, като им помага да разрастват дейността си. Членове на управителния съвет са Бернард Фурман и Франк Отен, които заедно с международния и мотивиран екип от общо 70 служители непрекъснато полагат усилия за модернизирането на финансовата индустрия. Varengold e регистрирана в Комисията за федерален финансов надзор в Германия. Акциите на германската банка се търгуват на фондовата борса във Франкфурт (Deutsche Börse) от 2007 г. Вижте повече информация на https://www.varengold.de/en/home/.

За Klear

Klear е платформа за споделено кредитиране (P2P), основана от Луик льо Пишу, Лукаш Лукашевски и Николай Станев с идеята да внесе повече справедливост и прозрачност в отношенията кредитор-кредитополучател по отношение на лихви и доходност. Klear предоставя от една страна възможност на физически лица да реализират доходоносни инвестиции, като отпускат заеми на потребители, които се нуждаят от финансиране. Кредитополучателите от друга страна имат възможност да теглят заем бързо, лесно и при разумни нива на лихвените проценти. Klear е избирана две поредни години - през 2017 и 2018 г., за „Най-добър финтех стартъп“ в българското издание на състезанието Central European Startup Awards. Вижте повече информация на https://www.klearlending.com/en.

За контакт:

VARENGOLD BANK AG
Sofia Branch
бул. „Христофор Колумб“, ет. 9
София 1592, България
+359 2 4144 994
sofiabranch@varengold.de

 

KLEAR
ул. Момин Кладенец 7., ет. 1
София 1164, България
hello@klearlending.com