месечен бюджет, личен бюджет, планиране на личен бюджет, семеен бюджет

Блог / Бюджет

5 причини, които ти пречат да се придържаш към бюджет

1 февруари 2016 / 5 мин.

Последно обновена на

Вероятно воденето на бюджет не е от най-приятните ти дейности.

Когато решиш да започнеш подобно начинание, две неща са от особена важност.

Първо – да си честен със себе си и да не забравяш да опишеш всеки разход. Второто важно нещо е да не си единственият от домакинството, който се опитва да въведе ред в семейните финанси. Когато близките ти се включат, ще ти е много по лесно да следваш плана.

Въпреки това, препятствия винаги има. Виж кои са най-честите поводи, които ти пречат да се придържаш към воденето на бюджет.

1. Липсва ти мотивация

Защо се получава?

Причините често са в двете крайности - или нямаш ясна цел, или пък имаш прекалено амбициозни желания, от които очакваш бързи резултати. Съответно, когато не ги постигнеш, се отказваш лесно.

Как да се справиш?

Започни със списък на всичко, което искаш да си позволиш - било то езиков курс, нов лаптоп, да си плащаш кредита на време, др. Определи колко пари ще са ти нужни за всяко едно от тях и ги подреди по важност. След това направи план на доходите и разходите си, за да добиеш представа колко реално можеш да отделяш всеки месец и колко време ще ти е нужно да постигнеш целите си. Първоначално ще ти се стори много, но не се плаши :) Наблюдавай прогреса всеки месец и подобрявай плана си. 

2. Нямаш постоянен доход и смяташ, че бюджетът не е за теб

Защо се получава?

В случай, че си от хората с професия на свободна практика, е напълно възможно месечният ти доход да варира. Ако обаче разходите ти не само се запазват постоянни, а и често надвишават средния ти доход, няма как да не изпитваш парични затруднения.

Това, че доходът ти е непостоянен, не означава, че няма смисъл да си водиш бюджет.

Как да се справиш?

Основната цел на бюджета е да ти помогне в планирането на разходите ти и да прецениш кои от тях ще успееш да покриеш с доходите, които получаваш. Трябва да разграничиш разходите, без които не можеш, от разходите, които са просто желания. След това да видиш колко от важните разходи можеш да покриеш със сигурните си приходи. Ако ти остават пари за харчене, можеш да ги причислиш към другите разходи, които не са съществени. При положение, че не ти останат никакви пари, то тогава трябва да наложиш самоконтрол над харченията.

Задължително е и да си отделиш спестявания, които да използваш като буфер за непредвидени разходи. 

3. Често правиш импулсивни покупки

Защо се получава?

Днес можеш да си поръчаш всичко онлайн - от храна и дрехи до всякакъв вид услуги и техника. Свободният достъп и популярноста на този вид пазаруване са улеснение, но и предпоставка за сериозни финансови проблеми в края на месеца. Когато пазаруването е толкова лесно и дори забавно, често се отдаваш на емоцията и правиш ненужни покупки.

Как да се справиш?

Отново самоконтролът играе важна роля. Преди да натиснеш бутона “Купи сега” помисли дали наистина имаш нужда от тези нови обувки/чанта. Особено опасни са така наречените "ежедневни оферти", които ни увещават, че намалението е “до днес”. Затова те съветваме преди да направиш поредната покупка, да прецениш дали тези стоки са част от приоритетните ти разходи за месеца. Ако не са, можеш спокойно да ги пропуснеш.

Потребителски кредит на ниска цена от Klear. Онлайн. Без изненади.

4. Поставяш нереалистични прогнози за разходите си

Защо се получава?

Харчиш повече отколкото си планирал или обратното. И двата случая причината е, че не си наясно с точния размер на разходите си.

Как да се справиш?

Като за начало, опиши разходите, които обикновено плащаш всеки месец.

Фиксираните ти разходи са:

  • За наем, интернет, транспорт, вноска по кредити. Лесно можеш да ги провериш в онлайн банкирането си, профила си в ePay (ако плащаш онлайн) или директно да се свържеш с доставчиците на услуги.
  • За деца, като включват детска градина, училище и университет и също имат фиксиран месечен размер, който можеш да посочиш сравнително лесно. Малка част от тях, свързана с извънкласни активности, са променливи.
  • За лична грижа като посещение при фризьор и козметични продедури. Обикновено те се случват веднъж месечно и цената им е фиксирана.

Не забравяй и променливите разходи:

  • Такива са за ток и отопление. Най-лесно е да ги изчислиш, като разбереш колко е плащано през същия месец миналата година и заложиш с около 10% по-висока сума за тази година.
  • Разходите, които не зависят от сезона (вода, телефон) можеш да изчислиш на база сумите, които са плащани през последните три месеца, и да заложиш средната сума като прогноза.
  • Трудни за прогнозиране са разходите за храна, защото голяма част от тях са импулсивни. Включи разходите, които правиш на седмица в магазина за покупки, за храна на работа и за вечеря навън. Когато умножиш тази сума по 4, ще достигнеш до сумата за месеца.
  • Разходите за автомобил е най-добре да пресметнеш в зависимост от това колко често зареждаш - веднъж в месеца или на няколко пъти. Освен ако не ти предстои извънредно пътуване, най-вероятно всеки път зареждаш една и съща сума. Спокойно можеш да я прогнозираш за следващия месец.

Ако има разходи, за които даваш пари, но не са описани в горните редове, следвай примера с храната. Спрямо честотата и размера на всеки разход, можеш да планираш приблизително близка до реалната сума. 

5. Планираш, но не проследяваш разходите си

Защо се получава?

Проследяването на разходите ти дава ясна представа къде отиват парите ти и колко точно харчиш за всяко нещо. Предизвикателството е, че ежедневното проследяване е свързано с промяна на навиците и начина ти на мислене, което не се случва нито бързо, нито лесно.

Как да се справиш?

За да усетиш ползите от бюджета, е достатъчно е да покажеш постоянство в продължение на месец.

Трябва да осъзнаеш колко е важно да следиш разходите си и да приемеш, че ще се проваляш неведнъж, докато изградиш този навик.

От къде да започнеш?

Като за начало, избери своята система за следене – дали ще пресмяташ всички касови бележки в края на деня или ще записваш всеки разход в момента, в който се случи, решението е твое. Няма правилен или грешен подход. Важното е да намериш този, който работи за теб. С времето следенето ще се превърне в рутина и дори няма да мислиш за него. Можеш да пробваш безплатния ни инструмент за управление на бюджет.

Ако успееш да преодолееш тези причини, ще си много по-близо до съставянето на идеалния бюджет за теб. Изготвиш ли го веднъж, животът сякаш става по-лесен.