разликата между нужда и желание, бюджет

Блог / Бюджет

Каква е разликата между нужда и желание

2 март 2016 / 2 мин.

Когато дойде време за финансови решения, винаги се стига до избора какво искаш и от какво имаш нужда.

Най–просто казано, имаш нужда от нещата, които ти помагат да оцелееш. Такива са храна, подслон, отопление, дрехи, транспорт, образование и медицинско обслужване. Всичко останало, от което нямаш крайна необходимост, но прави живота ти по-приятен, попада в графа „желания“.
Често, тези две алтернативи имат различно значение за всеки един от нас и в това няма нищо лошо. Някой би се съгласил, че купуването на нови дрехи е от жизнено важно, но за друг да е прищявка. По същия начин, храната е нужна за съществуването ти, но да пазаруваш продукти от био магазин не е необходимост.

Защо е важно да правиш разлика между двете?

Най-вече, за да се предпазиш от решения, които могат да влошат финансовата ти ситуация.
Ако не разграничаваш за какво харчиш парите си, обикновено резултатът е:

Парите ти отиват „на вятъра“

Под влияние на емоциите често купуваш неща, от които нямаш реална нужда. Намаленията и разпродажбите допълнително стимулират нерационалните и излишни покупки.
Има смисъл да си купиш компютър, който ще подобри работата ти и сега е на изгодна цена. В дългосрочен план тази инвестиция ще се възвърне. Но не е разумно да купуваш дрехи само заради идеята, че са намалени, при условие, че ще ги облечеш само веднъж.

Изпадаш в свръхзадлъжнялост

Поради липса на планиране, може да се окаже, че нямаш пари, с които да покриеш нужните разходи, защото вече са похарчени за по-маловажни неща. Така разчиташ на заем преди заплата и, ако следващия месец ситуация се повтори, попадаш в порочния кръг на кредитите.

Как да взимаш по-добри финансови решения спрямо нуждите и желанията си?

Има три основни стъпки, които ще ти помогнат да взимаш по-добри решения, когато става въпрос за парите ти.

1. Направи си бюджет

Той ще ти даде реална представа за нещата, които можеш да си позволиш. Когато предварително си поставиш лимити за всеки разход и знаеш какво ще бъде финансовото ти състояние в края на месеца, неусетно ще започнеш да ограничаваш ненужните покупки за сметка на нещата, които наистина имат смисъл за теб. Можеш да опиташ безплатния ни инструмент за управление на бюджета.

2. Разбери кои са твоите „нужди“ и „желания“

След като направиш бюджет, прегледай списъка си с разходи и отбележи кои от тях са „нужди“ и кои „желания“. Когато определиш приоритет на всеки разход, можеш да се увериш дали имаш достатъчно пари за наистина важните неща, преди да ги похарчиш за друго.

3. Избягвай импулсивни покупки

Докато планът е резултат от рационални решения, покупките често биват повлияни от емоцията. Именно затова, дори и най-добрият план не може да те предпази от импулсивни покупки.

Ето няколко съвета, с които да ограничиш излишните харчения:

  • Винаги прави списък на покупките си и го следвай.
  • Преди да вземеш решение, поставяй всяка покупка под въпрос - „Имам ли наистина нужда от нея?“, „Може ли да почака?“.
  • Избягвай посещения на разпродажби, ако знаеш, че често купуваш неща, от които нямаш нужда.
  • Постави си финансова цел, която да те мотивира достатъчно, че да искаш да я постигнеш възможно най-скоро.

Следвайки тези прости на пръв поглед стъпки, с времето ще изградиш навици, които ще те предпазват от неразумни решения и ще те доближават до желаната финансова независимост.