Непосилната лекота на харченето

Блог / Бюджет

Непосилната лекота на харченето

8 декември 2017 / 7 мин.

Кои са нагласите ни в ежедневието, при които неусетно, с лекота, се подвеждаме да харчим, а последиците, които трябва да понесем, не са приятни? Ако си финансово дисциплиниран и се придържаш стриктно към планираните разходи, добре осъзнаваш какво става с движението на парите ти във всеки един момент и успяваш редовно да спестяваш – може би статията няма да ти помогне особено. Но ако си като мен и реплики като „Какво чак толкова купих?!“, „Част от парите ми ги няма!“, „Защо не ми стигнаха и за това?!“ и „Как така не излязоха сметките?“ са ти познати, текстът по-долу може да ти е полезен. Как се стига до тук и какво може да се направи? Ще се постарая да отговоря на база личен опит.

Подли малки разходи

Понякога е трудно да възприемем (извън математическата страна на въпроса) как една по-голяма сума така леко може да се стопи. Възможно е някои от вас да са много внимателни с харченето. Но при други, като мен (и не само), неведнъж се случва сумата, която си предвидил за определени плащания, в крайна сметка да не успее да ги покрие. Може би защото най-неусетно едни 1000 лв. например са разнищени от невинни непланирани разходчета по 40, 20, 30, 15 лв. Може да свържем това явление с някоя мъдра мисъл от сорта, че скалата не се руши от големите вълни, а от малките капки, постоянно падащи върху нея една след друга, но тази мъдрост какво ни помага, като не дава отговор как скалата да устои на капките.

Какво може да се направи:

Това, което може да е ефективно при такава склонност за неусетно харчене – още когато разполагате с 500, 1000 или повече лева, първите разходи, за които да ги използвате, да са най-големите (които вероятно са и по-важните) и то без много бавене. А ако си имате списък, не подхождайте пренебрежително към малките разходи, а записвайте и тях – кабелната, 30-те лв. за гориво, малкото пазаруване от супера и т.н., за да имате действителни яснота и контрол над тях.

От удобно по-удобно?

Удобството да пазаруваш от местата, които са ти по пътя, си има своята цена. Зареждаш в някоя бензиностанция – да, удобно е да си вземеш от там вода и нещо бързо за хапване. Но нали си забелязал цените – може да са с до 80% надценка. Ако искаш плюшена играчка за детето или приятелката и я избереш от бензиностанция, може да ти излезе колкото плюшена играчка от друго място плюс кино с пуканки. А обръщаш ли внимание дали обичайната аптека, от която пазаруваш денем, е денонощна? Защото, ако е – определено има разлика в цените спрямо аптеката с редовно работно време.

Накратко – удобството за теб излиза леко „през носа“ на твоя бюджет.

Какво може да се направи:

Отбий се малко от обичайния маршрут и пазарувай не само от удобните места, а от по-изгодните за портфейла ти, защото в края на месеца натрупаните разлики може да окажат влияние. Аптеките не са като обществените тоалетни – доста са и са почти навсякъде, така че едва ли денонощната е единствена наоколо. А от бензиностанцията едва ли наистина имаш нужда за нещо различно от гориво, цигари (които нямат надценка, знаеш) и може би спешно някое пакетче мокри кърпички.

Сладко-горчиви заеми

Още една нагласа, при която с лекота може да се влезе в непосилна ситуация. Сигурно всеки, който е взимал заем, е усетил колко лесно се харчат парите от него. Без значение дали е от приятел или от финансова институция. Дали са малко или много. Това са най-лесните пари за харчене. Дошли наготово, те изчезват магически бързо. А връщането може да е доста трудна и продължителна задача.

Може би има нещо сладко-горчиво във взимането на заем – да сме изкушени да разполагаме с пари сега, преди да сме се постарали за тях. За да имаме възможност веднага да изпълним с тях това, за което ни трябват.

Какво може да се направи:

Най-просто би прозвучало – да пестиш. Макар и по малко, но да го правиш. И, да, дори и при по-нисък доход, важен е принципът – да заделяш нещо настрана, било като процент, било според възможностите на момента. Ако все пак стигнеш до решение да вземеш заем, е добре да си напълно наясно дали си заслужава, дали сега е моментът, дали не може да се отложи. Не е лошо и добре да прецениш цената му (ако е от финансова институция: лихви, явни такси, скрити такси, риск от повишение на таксите или поява на нови такива).

Иначе идеалният случай е доходът ти винаги да изпреварва нуждата от разход.

„Слаби ангели“

Често ми се случва да забелязвам чудни вещи или вкусотии, които биха зарадвали децата ми или съпругата ми. Ако в този момент разполагам с пари, които не са предвидени за нещо конкретно, тези пари много леко и спонтанно си поемат по пътя. Понеже знам на кое от децата са любими динозаврите, на кое – Батман, кое ще се зарадва на страхотен комплект пастел и кое на някаква джаджа. И без повод при тях цъфват вещи, които очаквам да им донесат радостни реакции. После обаче може да се появи непредвиден разход (което при хора с деца не е рядкост) и заради вече извършените непоискани покупки да съм затруднен да го покрия.

Да видиш нещо и да поискаш да го купиш веднага, е може би типична детска реакция (без търкалянето по пода на магазина и пищенето). Но заради лекотата, с която си похарчил тези пари, за да зарадваш любимите си хора (или пък себе си), скоро може да се окажеш в непредвидено затруднение, свързано пак с близките ти и техните нужди (или твоите), но вече да не е весело за никого.

Какво може да се направи:

Не казвам, че не трябва да радваме с такива жестове близките си. Но е добре да опитаме известен контрол над действията си. И да си отговорим дали наистина другият ще се зарадва повече ако му купиш точно сега точно това или ако направиш друг вид усилие и жест за него. Нали знаем, че понякога времето заедно с партньора, играта с децата или дори изработването на нова играчка от подръчни материали заедно, е доста забавно и може да им донесе същите емоции.

Без подготовка и без списък

„Аз не си записвам, понеже помня“, сигурно казват твои познати. Правил ли си голямо пазаруване в супермаркета без списък? После, у дома, колко от покупките са се оказали ненужни или е могло да се отложат, или не са били необходими в това количество, или от тази марка? А само как се подсилва „ефектът“, ако пазаруваш без списък, но и гладен!

Преди често ми се случваше да отида в супермаркета с достатъчно пари в себе си, да напълня количката, без да знам каква сума ще се покаже на касата, защото съм спокоен, че мога да я платя. Защо да си усложнявам живота! Е, той се усложнява малко по-късно.

Подобни ситуации са възможни и в ресторанта, клуба, мола или на почивка.

Какво може да се направи:

Ами, да, да се подготвим. Да си съставим предварително списък за пазаруване (ако си отвикнал да държиш химикалка, списъкът ти може да е в телефона) или поне да имаме разумен план. Да ги спазваме. Да си задаваме въпроси като: наистина ли точно сега ми трябва точно това, така ли ще мисля и утре, когато вече съм изхарчил парите си за него. И да си отговаряме честно.

Времето е пари

Често решаваме да платим повече, ако това ще ни улесни и ще ни се спести време. Доставки на храна до дома или офиса. Всякакви други доставки до дома или офиса. Позната жена или фирма, която да почисти жилището ни вместо нас. Такси вместо градски транспорт. Да, вярно е, че времето е пари, но само ако използваш спестените минути и часове, за да изкарваш пари. Иначе е само оправдание да изхарчиш повече в името на по-лесното.

Какво може да се направи:

Да почистиш сам дома си всъщност е доста полезно (а може да бъде и приятно) разтоварване и упражнение. Ходенето е здравословно, знаеш, а при някои хора и добре подрежда мислите. В градския транспорт може да почетеш, да натрупаш интересни наблюдения над хората (особено ако работата ти е свързана с това да ги познаваш, а то коя ли не е).

Ако смяташ, че горното не работи за теб, има и друг подход. Отдели все пак малко време. Преди да поръчаш храна по телефона например, виж набързо дали ако направиш поръчката онлайн няма отстъпка (при някои пицарии е до 20% по-евтино) или бонус – безплатен десерт, напитка. Или сравни това, което ще поръчаш, с подобни варианти на друго място – може да попаднеш на доста по-изгодни такива (или на период, в който са намалени). Обръщай внимание и на цената на доставка. Понякога тя стига до 8-9 лв., а друг път може да е безплатна или около 2 лв. И така може да спестиш не само част от времето си, но и част от предвидения разход.