Цената на здравословното хранене

Блог / Бюджет

Колко струва да се храниш здравословно (част 2)

20 юни 2016 / 3 мин.

Продължавам със съвети от личен опит как да се храниш здравословно, без това да ти коства твърде много пари. Миналия път стигнахме до точка 3. А ето я и точка 4!

#4 - ПРИКЛЮЧЕНСТВАЙ, ВМЕСТО ДА КУПУВАШ!

Събери семейството или приятели и идете на разходка някъде около София – през пролетта със сигурност ще срещнете някой цъфнал бъз. Набери от цветовете му и вкъщи си приготви сироп от бъз за разреждане. За трийсет цвята ще са ти необходими около 3 кг кафява захар. И така за цената от около 12 лева ще имаш към 3 литра сироп. За сравнение – в магазина един литър е поне 12 лева!

Набери си и борови връхчета – от тях става чудесен еликсир с благоприятно действие при кашлица.

През юни си организирайте пикник в планината и си наберете диви ягоди. Бурканче сладко от диви ягоди струва между 5 и 10 лева! Наберете си и билки за чай – жълт кантарион, мащерка, бял равнец, котешки лапи – всичките са там, на полето, безплатно!

През лятото пък си отдели някой и друг уикенд да си приготвиш зимнина. Ако нямаш собствена къщичка в някое селце, все ще се намери приятел с двор, който да вербуваш за идеята. Може да се съберете цяла компания! И заедно да си направите лютеница. На пазара се продават едни наистина гигантски тенджери-казани – ще ви свършат работа. Слънчице, чист въздух, биричка, малко „дъра-бъра” и лютеницата е готова – в пъти по-евтина, а и вкусна.

Замразявай грах, спанак, чушки, боровинки, когато са в сезона си и са най-евтини и полезни. През зимата ще струват майка си и баща си, а и няма да са с достатъчно добро качество.

#5 - КАКВОТО МОЖЕШ ДА СИ ПРИГОТВИШ САМ, ПРИГОТВИ СИ ГО!

Знаеш ли колко много от нещата, които струват луди пари по магазините, можеш да си приготвиш сам? И всичко, приготвено вкъщи, е прясно, чисто, по вкуса ти и несравнимо по-евтино!

Аз например от години купувам всеки понеделник 10 литра мляко (15 лева) от един човек, отглеждащ четири крави. От тези 10 литра мляко правя 5 буркана кисело мляко, 500 г извара, 200 г масло и остава около 2 литра прясно мляко в хладилника – за готвене. И ако си мислиш, че е трудно да се приготвят всички тези неща, грешиш – елементарно е, дори няма тънкости, за които да те светна. И сам си направи сметката колко спестявам.

Аз наистина обичам да експериментирам – забавно е! Правила съм сирене, кокосово масло, ядково мляко, дори крем за лице (което не е в темата, но все пак)!

Една приятелка ми се оплака, че всяко ходене с децата до парка й струва около 20 лева – за сладолед, бисквитки, солетки. Това също е един доста вреден разход. Знаеш ли колко много продукти можеш да си купиш за 20 лева? За тази сума можеш да си приготвиш около 200 броя домашни солетки със сирене и кашкавал и поне 30 броя овесени сладки, които са божествени на вкус! Ако ти се яде сладолед, направи си домашен сладолед!

Вкъщи може да си приготвиш почти всичко – близалки, бонбони, бисквити, соленки, сладолед! Всичко необходимо за веселото излизане в парка с децата. Евтино и здравословно.

#6 - НЕ ИЗХВЪРЛЯЙ

Неизхвърлянето може да е наистина полезно за бюджета! Преди да изхвърлиш някой хранителен продукт и да го пратиш в графата „отпадък”, помисли дали не може да ти влезе в употреба. Не, не казвам да ядеш шлюпки от семки или станиола на шоколада. Имам предвид например… каймака на прясното мляко. Вкъщи той предизвиква единствено и само едно звучно „бляк!” – никой не може да понася каймак. Не съм чувала за човек, който да обича каймак! Но вместо да бъде изхвърлен, каймакът може да бъде превърнат в чудесно пухкаво и прясно масълце, което всички обичаме. Необходимо е само да поставиш каймака в купа, пълна с ледено студена вода (може да сложиш и направо лед), след което да разбъркаш достатъчно дълго с миксер – маслото ще изплува на повърхността.

А опитвал ли си да направиш домашно ядково мляко – много е вкусно и наистина полезно. Прави се лесно – от ядки и вода! Разбира се може да добавиш и какао, мед, канела и каквото ти хрумне. След като млякото е готово, ще ти останат едни фино смлени и влажни ядки, които може да си изкушиш да изхвърлиш. Но недей! От тях стават чудесни сурови бонбони, сладки и крекери.

Ако пък разполагаш с ябълки, за които си сигурен, че не са пръскани, не изхвърляй обелките им. Сложи ги в тенджерка заедно с пръчка канела и вода и ги свари. Като изстине, прецеди течността, капни няколко капки лимонов сок и подслади с мен – става превъзходен ябълков сок!

Ако за някоя рецепта ти трябва само жълтък, не пропускай да си направиш вкусни целувки от белтъка.

Ако си взел повечко от даден продукт, вместо да го гледаш безучастно как се разваля в хладилника, защото ти е в повече, просто го почисти и замрази!

Идеи – хиляди! Просто бъде креативен!

#7 - ИНВЕСТИРАЙ В ПОЛЕЗНИ УРЕДИ И ДЖАДЖИ

Особено ако имаш деца! Аз лично намирам за изключително полезни няколко домакински уреда като домашната ни хлебопекарна, блендера, сокоизтисквачката.

От няколко години имаме и машина за сладолед. Скъпичка е, но смятам, че си заслужава. Сладоледът е готов само за 20 минути и съдържа всичко, което ти решиш и обичаш. Без консерванти, оцветители и изкуствени аромати. Алтернатива на машината за сладолед са формичките за сладолед – вече ги има навсякъде.

Нашата любима рецепта за сладолед във формички е 1 манго, малко кафява захар, кофичка заквасена сметана. Всичко се пасира и се изсипва във формичките. И след няколко часа е божествено, обещавам.

Формички за сладолед, за мъфини и за близалки ще ти позволят да не лишаваш детето си от вкусни глезотийки, но много по-полезни от лакомствата по кварталните будки и много по-евтини от тези в здравословните и био магазини.

#8 - ВКЛЮЧВАЙ ДЕЦАТА

Това няма пряко отношение към разходите, но има косвено – при това сериозно. Включвай децата в приготвянето на храната, в съставянето на списък за пазаруване, в събирането на идеи какво да се сготви. Разказвай им за това как се отглеждат плодовете и зеленчуците, как растат, кога зреят. Правете си кратки екскурзии до различни ферми – покажи им животните. За децата това ще е изключително обогатяващо, възпитаващо, образоващо и приключенско!

Добър апетит! 

Рецепта: Здравословни домашни солети
Рецепта: Най-вкусните овесени сладки
Сайт за рецепти: Cooks and Bakes
Сайт за рецепти: Вкусно с Йоли
Сайт за рецепти: Кулинарно с Йоана
Сайт за рецепти: Good Natured Food

Безплатно уеб приложение за бюджетиране и контрол на разходите: Klear Budget
Видео: Klear Budget - как работи в 90 секунди