Колко струва здравословната храна

Блог / Бюджет

Колко струва да се храниш здравословно (част 1)

6 юни 2016 / 4 мин.

Този път ще ти разкажа за един добър пример от моето ежедневие.

Да, оказа се, че разполагам и с такъв! Здравословното хранене! Ставайки майка пак, и пак, и пак (общо четири пъти), да осигурявам чиста и пълноценна храна за моето семейство се превърна в мисия за мен. И, да ти кажа, успях!

Много хора си мислят, че здравословното хранене е твърде скъпо удоволствие и е свързано с непосилни разходи. Но не е така – ние сме живият пример! Нашето семейство не може да си позволи нищо твърде скъпо и все пак се храним здравословно. Всичко е въпрос на организация, проучване и, разбира се, мотивация!

Ето я и моята рецепта за здравословно хранене на цената на джънк фууд:

#1 - КУПУВАЙ БЪЛГАРСКОТО!

Едно обикновено яйце от клетъчно отглеждана тъжна кокошка, натъпкана с антибиотици и хормони струва 25 стотинки, а едно био яйце – близо 1 лев. Килограм пръскани нитратни ягоди е 2.50 лева, а килограм био ягоди може да стигне и до 10 лева.

И, наистина, ако за твоето здравословно хранене разчиташ на големите и био магазини, рискуваш да отделиш съществена част от твоя бюджет. Био сертифицираните продукти, особено когато са вносни, са в пъти по-скъпи. А няма по-вкусни плодове и зеленчуци от отгледаните в нашата земя, убедена съм.

Затова аз те съветвам да зарежеш етикета био и да заложиш на малки български ферми и стопанства. Запознай се с фермерите, говори с тях. Поинтересувай се дали ползват изкуствени торове, препарати против вредители, попитай как се отглеждат животните.

Направи си екскурзия до някои от фермите и виж с очите си как се добиват продуктите, които купуваш. Повечето фермери с удоволствие ще те приемат на гости, а някои дори предлагат нощувки – започва да звучи като чудесна семейна разходка извън големия град! И със сигурност ще срещнеш достойни ягоди и яйца на доста по-скромна цена от тази на био продуктите. 

#2 - ПЛАНИРАЙ!

Стой далеч от големите магазини. Там или рискуваш да си купиш нещо вредно за здравето, или нещо вредно за бюджета.

Планирай! Колко можеш да изхарчиш, кога можеш да пазаруваш, направи си списък не само за пазаруване, но и за готвене. Защото истинските продукти не са така близо до теб и е хубаво, когато отиваш да пазаруваш, да знаеш от какво ще имаш нужда през цялата седмица.

Ежеседмично в различни райони на столицата се организират фермерски пазари, където може да си купиш наистина хубава храна.
Освен това вече има и няколко магазинчета, работещи ежедневно, които предлагат продукти от екологични български ферми.

Във Фейсбук пък са създадени общодостъпни групи, в които да се „срещат” производители и купувачи. Линкове към тях можеш да намериш в препратките след статията.

Има много електронни магазини, предлагащи доставка до вратата ти на избраните от теб продукти от ферми. Изобщо – варианти, колкото щеш! На цени, далеч по-ниски от тези в големите и био магазини.

Например за нас е най-удобно да пазаруваме в събота. Всяка събота отиваме на фермерски пазар, като някои от желаните от нас продукти сме заявили от по-рано – разменили сме контакти с производителите и сме се разбрали. Купуваме си плодове и зеленчуци, хляб, месо. Отиваме и до едно магазинче за екологично чиста храна, откъдето си взимаме риба, мед, варива, ядки, оцет.

Понякога се налага предварително да се „разберем” и с магазинчето – да ни запазят даден продукт. На връщане минаваме през едно друго магазинче – за млечни продукти, откъдето си купуваме кашкавал и сирене. И воала – седмицата е осигурена (е, само по отношение на храната)!

#3 - ЗАРЕЖИ ЛАКОМИЯТА!

Свикнали сме, че каквото и да ни се прияде, то е винаги близо до нас – ей там в супермаркета! Но нали се разбрахме – там е или вредно, или скъпо, така че не става.

Вкъщи ние ядем това, което сме си купили в събота. А сме купили онова, което фермите са произвели. Понякога купеното съвпада с това, което ни се яде, друг път – не съвсем. Но пък е вълнуващо да бъдеш изненадан – какво ще намериш днес на пазара, какво можеш да приготвиш със сезонни продукти (а те са винаги най-добрият избор).

Общо взето, необходимо е леко да си промениш нагласите – това ще се отрази здравословно не само на бюджета, но и на тялото ти.

Например отношението ти към месото – то е един от най-скъпите продукти, когато държиш да е качествено. В супермаркета месото е на много по-достъпна цена, но също така е добито от животни, гледани в доста неприятни условия, на които са давани всевъзможни препарати – хормони, антибиотици и какво ли още не. Месото, предлагано от малките ферми, обикновено е от пасищни животни – които се хранят с тревата, която пасат! Отглеждани са свободно и растежът им не е бил провокиран чрез химически добавки. Но това месо е скъпо…

Затова ние ядем месо един път седмично. Но ядем хубаво чисто месо. И компенсираме белтъчини чрез ядки и варива!

Виж продължението в част 2. 

Facebook страница: Фермерски пазар Иван Вазов
Facebook страница: Фермерски пазар Римска стена
Facebook група: Българска борса за плодове и зеленчуци
Facebook група: Националень селски магазинь