месечен бюджет

Блог / Бюджет

Научи как месечният бюджет може да промени живота ти

2 февруари 2016 / 3 мин.

Последно обновена на

Повечето хора нямат идея къде потъват парите им. Убедени сме, че знаем за какво харчим, но реално не винаги си даваме сметка.

Това важи с особена сила за онези от нас, които споделят домакинство с любимия човек. Решението на този проблем се казва месечен бюджет, а ползите от него са следните:

1. СПИШ СПОКОЙНО

През годините месечният ти доход неведнъж се е променял, но може би едно нещо остава константа – в дните преди заплата едва покриваш основните си разходи. Това води до много тревоги и безсънни нощи, които лесно можеш да си спестиш. Защото дали ще можеш да се оправиш с парите, които изкарваш, зависи само и единствено от теб. Трябват ти само добро планиране и малко повече дисциплина.
В края на краищата има далеч по приятни неща за сънуване от сметката за Топлофикация, например.

2. ЗНАЕШ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ТИ

2 лева за кафе на път за работа не ти изглеждат много, а и заслужаваш да се поглезиш. Към тях добави още 5-6 лева за такси, понеже предпочиташ да спиш 15-20 минути повече. А сега умножи тези разходи по 20 работни дни и ще разбереш защо за пореден месец не успяваш да спестиш нито лев.
Понякога е достатъчно да напишеш нещата черно на бяло, за да осъзнаеш къде е проблемът. А осъзнаеш ли къде е, вече си една крачка по-близо до неговото решаване.

Бюджетът ще ти помогне рязко да намалиш импулсивните и ненужни покупки за сметка на наистина важните неща.

Така дори изненадващите разходи (медицински, за ремонти и т.н.) вече няма да създават сериозен стрес.

3. ВКЪЩИ ЦАРИ МИР

За съжаление парите са в основата на голяма част от семейните скандали. Често спорът около някоя импулсивна покупка ненужно ескалира. В подобна напрегната ситуация цифрите са много по-добър съветник от емоциите. Затова вместо да се обвинявате взаимно, започнете заедно да следите приходите и разходите си.
По този начин и двамата ще сте наясно за какво можете да отделите средства този месец и кое ще се наложи да изчака.

4. НЕ ХАРЧИШ ПАРИ, КОИТО НЯМАШ

Хубаво е да получаваш веднага нещата, които искаш. Още по-хубаво е обаче да знаеш, че това няма да е за сметка на бъдещи финансови главоболия. Да, модерният 42-инчов телевизор на изплащане наистина ще стои добре в хола ти, но вноската за кредит може да се окаже непосилна следващия месец. Особено, ако е дошъл моментът да вземеш нови зимни гуми.

С помощта на месечния бюджет ще имаш реална представа за това, какво можеш да си позволиш.

Той ще ти покаже и как решенията, които взимаш днес, ще се отразят на финансовото ти състояние утре.

5. МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ НЕЩАТА, ЗА КОИТО МЕЧТАЕШ

Капка по капка, вир става. Същото е и с парите. Ако всеки месец отделяш малки суми за каузата, няма да усетиш кога си събрал за мечтаното пътешествие в Италия.
Чудиш се от какво точно да отделяш? Започни да следиш приходите и разходите си и ще се изненадаш от възможностите, които ще откриеш.

6. РАДВАШ СЕ НА ДОСТОЙНИ СТАРИНИ

Да живееш за мига е чудесна житейска философия и воденето на месечен бюджет по никакъв начин не й противоречи. Напротив – той ще ти помогне, независимо от настоящите ти възраст и доходи, да подредиш финансите си така, че да продължиш да се наслаждаваш на живота и след твоето пенсиониране, се очаква доходите ти рязко да намалеят.

За постигането на финансова свобода е необходимо да промениш финансовите си навици и да управляваш разумно ресурсите, с които разполагаш.

Направи нещо добро за себе си. Започни с твоя месечен бюджет още днес! Можеш да пробваш безплатния ни инструмент за управление на бюджет.

Потребителски кредит на ниска цена от Klear. Онлайн. Без изненади.