Реклама

Блог / Бюджет

Колко плащаме за една картинка

10 октомври 2016 / 3 мин.

Кой ти е любимият шоколад?

Много малко хора ще отговорят „млечният”, „натуралният” или „с ядки”. Повечето хора ще назоват конкретен бранд. Защото днес всичко се върти около бранда, отрок на Нейно Величество Рекламата!

В тази статия съм решила да се спра именно на Нея! Тъй като подозирам, че ни обещава нещо, което не получаваме, въпреки че плащаме за него. Струва си да се усъмниш в рекламата (поне на стоките за ежедневна употреба), ако това ще ти помогне да спестиш пари!

Основната функция на рекламата е да предизвика у потенциалния клиент желание да употреби нещо. Естествено, за да го употреби, трябва да го притежава. За да го притежава, трябва да си го купи. Но това нещо не е вид продукт, а конкретна марка продукт.

Всъщност рекламата се обезсмисля, ако продуктът е единствен по рода си. От рекламата има смисъл само в контекста на конкуренцията. Иначе би била просто обява.

Представи си някой да е произвел машина на времето. Едва ли ще има нужда да те убеждава, че тя е супер. Просто е единствената по рода си и ако имаш нужда от машина на времето, ще си купиш нея.

Но ако още някой е направил машина на времето, то тогава единият от двамата трябва задължително да каже, че неговата машина има ергономични седалки, че е с най-високото ниво на безопасност или поне, че сервира чай по време на пътуването.

Днес по рафтовете на супермаркетите е пълно с продукти със сходен състав. Разгледай опаковките – продуктите от един вид и клас съдържат почти едни и същи съставки (хидрогенизирани мазнини, сухо мляко, набухватели, палмова мазнина, че дори едни и същи Е-та!). И въпреки това измежду всички тези горе-долу еднакви продукти, ние избираме някои определени.

Дори за някои плащаме по-скъпо, въпреки че в действителност не притежават по-добри продуктови характеристики. Защото това, за което всъщност плащаме, е брандът. Плащаме си за картинката на опаковката.

Част от бюджета ни отива за удоволствието да подържим в ръката си нечие лого.

Когато се изчислява крайната цена на даден продукт, задължително се отчита и перото „Реклама”. Купувайки продукта, ти плащаш и за това той да бъде рекламиран.

Днес ние консумираме нискокачествени продукти на цени, които са твърде високи спрямо вложените суровини, и ползваме неоправдано скъпи услуги. Рекламата, за която плащаме, доста помага всичко това да се случва.

Ето защо е добре да имаме едно наум за рекламните послания, да се научим да отсяваме обективните преимущества на даден продукт, да сме бдителни, когато се опитват да ни внушат несъществуващи такива и да ни тласнат към безсмислени харчове.

Ще ти дам няколко примера на рекламно поведение, към което трябва да си винаги критично настроен.

На какво да обръщаш внимание

Бранд със симпатичен характер

В телевизионния клип вместо да бъдем информирани по един приятен начин какви са продуктовите или техническите характеристики на дадена стока или услуга, на нас ни се показват ефирни кадри, надиплени един след друг, импресии от планини, градове; разни млади хора правят разни неясни неща, но изглежда им е приятно.

Оригинална, емоционална музика. А един глас реди лирични фрази – чак да настръхнеш от… не е ясно от какво и определено няма връзка с продукта, но на кого му пука, важното е да разберем характера на бранда!

Избери нашия бранд – той е много готин (каквото и да означава това), той е пич, има чувство за хумор, разбира те, ще ти е супер в неговата компания. Въпрос на лайфстайл е да избереш него! Нашият бранд подкрепя това или онова, ако избереш него, ти също подкрепяш това или онова, какво ще кажеш, а?

СЪВЕТ
Опитай се да останеш резистентен към обаянието на бранда – все пак няма да се жениш за него. Преди да купиш нещо, осведоми се за неговите реални характеристики и ползите от покупката в дългосрочен план. С прости думи – повече гледай цифричките, а не толкова красивите лица в клипа.

Продукт, в който НЕЩО е наред

Сред нискокачествените стоки, които се предлагат на пазара имало, виждаш ли, и такива, в които поне едно нещо е наред – ей на това нещо се обляга цялата им реклама! Така се появяват кренвиршите, които съдържат месо?! Олио, в което има витамин Е?! Мляко с калций?! Зърнени храни с фибри?! Мед без консерванти?! Козметика без най-смъртоносните химикали?!

И още много други чудеса, които ни връщат оптимизма, че сред боклука, който поглъщаме, се съдържа и по някоя и друга молекула месце, по някоя капчица мляко, някакви следи от яйца или ядки, и ако сме късметлии – по някое миниатюрно пихтиесто парченце плод.

СЪВЕТ
Не се подлъгвай, че даден продукт е „по-истински”, просто защото съдържа една правилна съставка. Това е само претекст да ти поискат малко повече пари. Можеш да намериш продукти, в които всичко е както трябва, уверявам те. А консумацията на такива продукти е инвестиция в здравето.

Изфантазирани преимущества

Ох, какво да кажем сега за този продукт – наистина няма нищо специално в него, нищо по-добро, нищо по-интересно… Ами, тогава ще кажем на хората, че една хапка от него ще ги пренесе на екзотичен бряг, пълен с кокосови палми, в чиито корони растат коктейли! Невероятно усещане за вълшебно изживяване! Разтапящо удоволствие с нотки на пламенна любов! Ухание, което ще зареди деня ти с очакване за магическо вълнение! Или просто един невероятен… чаромат или джинтуиция!

СЪВЕТ
Опитай се да разбереш смисъла на рекламното послание. Ако не можеш да го разбереш, възможно е действително да няма смисъл (независимо от красивите поетични думи, с които продуктът е уж описан). Винаги се стреми да разбереш какво всъщност ти се предлага. Това ще ти спести разочарование и пари на вятъра.

Домашно приготвено?!

Домашни бисквитки, соленки, сладки, кексчета, на баба ми млякото, на дядо ми луканката… Всичките са се подредили на рафтовете в супермаркета, ти да видиш! Този рекламен подход може би най-много ме дразни. Защото всеки път му се връзвам.

Гледам рекламата за новите домашно приготвени курабийки и отивам с надежда в магазина. Там чета съдържанието и какво откривам – дехидрогенизирани мазнини, малтодекстрин, палмово олио, Е753, Е3018, М98398, Ж4638838093.

Ами, не, баба ми не ги слагаше в кекса. Вкъщи също много-много не ги ползвам. Истината е, че няма как един голям производител да прави домашно приготвени курабии. Не може да си го позволи. Освен ако не си е вкъщи и не ги прави за децата си.

СЪВЕТ
Не разчитай, че голям производител, притежаващ огромна фабрика, ще ти произведе нещо домашно пък и на изгодна цена. Няма как да се случи. Ако искаш домашен вкус, ще трябва да платиш повече. И то не на големия производител, а на малкия частник, на кварталната пекарна, на бутиковото магазинче или просто да си го приготвиш у дома (най-евтино ще ти излезе).

Адски вредно, но и много полезно!

Този продукт е толкова вреден, с толкова лоша репутация, че ако не му сложим и нещо полезно, просто няма как да го продадем. Готово! Ще сложим в маргарина малко витаминки. Може и малко масло. Или поне аромат на масло. В газираната напитка пък ще сложим малко (ама съвсем малко) портокалов сок (истински, но съвсем малко). В сладоледа ще сипем мааалко прясно мляко. Кой ще се сети, че маргаринът запушва артериите, докато бием тъпана, че съдържа витамини!

СЪВЕТ
Ако на опаковката на даден продукт пише, че съдържа нещо полезно, не приемай, че това е всичко, което съдържа. Полезното е окей, но прочети цялото съдържание и се увери, че не съдържа и нищо вредно. Дори цената на дадена стока да е изкушаващо ниска, не прави компромис с качеството – в крайна сметка ще ти излезе по-скъпо.


Освен това не забравяй, че:

  • снимките в рекламите са винаги „илюстративни”
  • на всеки 6 месеца се появява нова съвършена самобръсначка
  • жените на 50 са винаги на 20
  • ако не сложиш омекотител в прането, ще се чувстваш все едно си облякъл ренде (и на ренде ще миришеш!)
  • дребният шрифт на служебния текст служи за защита на производителя от… теб
  • рекламата често пъти иска да те убеди, че имаш нужда от нещо, от което ти изобщо нямаш нужда, просто защото това нещо струва пари

След всичко, което изписах, може би ще останеш с грешното впечатление, че съм против рекламата. Нищо подобно! Смятам, че реклама трябва да има.

А и независимо какво смятам, реклама винаги ще има. Винаги я е имало. В момента, в който някой се похвали, че е произвел нещо, това е реклама. Пък и няма нищо лошо производителят да каже какво е произвел.

Много хора твърдят, че не вярват на реклами, че никога не купуват това, което се рекламира. Но грешат. Защото опаковката също е реклама и всеки път, когато посягат към определена опаковка от стелажа, те се поддават на рекламата. Купуваме си картинки…

Хубаво е да има реклама и стоките да се популяризират, да има избор, конкуренция, разнообразие – и всичко това да работи в полза на потребителя.

Хубаво е и да има морал, съвест, честност. Обаче докато чакаме да се появят, е добре да придобиеш известен имунитет срещу рекламното облъчване – ще се отрази добре на финансовото ти състояние.

Съветвам те да се научиш да разпознаваш истинските си нужди и да не позволяваш рекламата да ти вмени несъществуващи такива – вредно е и за бюджета, и за здравето, че и за цялата планета. Доверявай се на малки производители, чети етикети и бъди осъзнат какво наистина купуваш.