3 години, изпълнени с незабравими спомени

Блог / Новини

3 години, изпълнени с незабравими спомени

31 май 2018 / 10 мин.

Klear става на 3! По този повод решихме да си припомним и споделим с теб някои вълнуващи случки от нашето ежедневие. Приятно четене и благодарим, че си с нас!

От любопитен посетител до истински фен (Фани)


Беше почивен ден в началото на лятото на 2017 година. Във фейсбук получихме изненадващ въпрос, свързан с хостинга на нашия сайт. Господинът, който ни пишеше, намираше за съмнителен факта, че той е регистриран на името на нашата бивша колежка Биляна.

Наложи се да разменим доста съобщения, докато му разясня ситуацията и разсея съмненията му, че става въпрос за финансова пирамида. Направи ми впечатление, че въпросите бяха много уместни. Очевидно си имах работа с някой, който разбира не само от технологии, но и от финанси.

Размяната на съобщения продължи няколко часа, като междувременно се свързах със Superhosting, за да обновим въпросната информация в секцията Whois. След като си пожелахме приятен уикенд, се отдадох на заслужена почивка.

Няколко дни по-късно с изненада установихме, че един от най-влиятелните финансови блогове в България е публикувал подробен и много позитивен материал за Klear.

Е, неочакваните изненади са най-приятни!

Специалният отряд на Дядо Коледа (Фани)


През есента на 2017 година стартирахме кампания, наречена Beer to Beer. Специално за нея произведохме чудесни брандирани крафт бири - 5.5% за инвеститорите и 6.5% за кредитополучателите. Част от тях бяха предвидени за подарък за нашите топ 30 инвеститора, като идеята беше да им ги връчим лично.

И така, в края на декември приготвихме в офиса красивите подаръчни комплекти, уточнихме с инвеститорите адресите за доставка и тръгнахме на празнична обиколка. Хората, с които се срещнахме, бяха приятно изненадани и силно впечатлени от личното внимание.

За нас също беше много вълнуващо. Макар в ежедневието си да се стремим да осигурим на нашите клиенти най-доброто онлайн изживяване, срещата лице в лице също винаги ни доставя удоволствие и ни зарежда.

Като гръм от ясно небе (Пламен)


Първият ни офис се намираше на последния етаж в хубава сграда близо до болница Токуда и разполагаше със страхотна тераса с барбекю. Една вечер, през пролетта на 2016 година, си организирахме барбекю парти в края на работния ден. Всичко вървеше добре, докато изведнъж не чухме ужасен грохот. Огромен строителен кран се беше сринал върху бензиностанцията, която е само на 50 метра от нашия офис. Всички бяхме в шок. Бензиностанцията изглеждаше разрушена. Скоро чухме и сирените на приближаващите линейки.

Макар да си давахме сметка какъв късмет сме извадили, че кранът не падна върху нашата сграда, на никого не му беше до празнуване. Особено при положение, че най-вероятно долу имаше пострадали хора. Прекратихме барбекюто и се разотидохме.  

Няколко дни по-късно научихме, че никой не е пострадал сериозно. Това си беше истинско чудо.

Почти всички се разплакахме (Пламен)


Биби беше в Klear от самото начало. Един ден тя ни съобщи, че напуска, за да последва съпруга си, който е получил предложение за работа в друга държава.

За прощалното парти всеки беше записал кратко видео с лично послание за нашата колежка и приятелка.

В деня на партито се събрахме в офиса, отворихме няколко бутилки хубаво френско вино и прожекцията започна. Всички видеа бяха много емоционални, поради което Биби трудно сдържаше сълзите си. Както впрочем и повечето от нас.

Експедиция Русе (Пламен)


Редовно организираме събития под наслов “Открий P2P инвестирането”, по време на които представяме нашия модел и разговаряме с всички, които проявяват интерес към инвестирането чрез нашата платформа. За съжаление това се случва само в София.

Един ден ни се обади нашият инвеститор и приятел Вихрен, човекът зад StartUp Factory в Русе. Той ни покани да гостуваме за един уикенд в крайдунавския град, където да представим нашата платформа пред всички заинтересувани. Лоик трябваше да говори за бизнес модела, а аз трябваше да отговарям на софтуерните и техническите въпроси.

Още не мога да повярвам, как интроверт като мен прие подобно предизвикателство. За мен това беше 100 пъти по-трудно от написването на кода за платформата на Klear. И все пак успях, като дори останах на сцената два пъти по-дълго от планираното време. Определено не се чувствах в свои води, но усещането, че съм се справил с нещо, извън зоната ми на комфорт, беше страхотно.

Експедицията до Русе със сигурност ще остане за дълго в моите спомени.

Време е (Боби)


Беше лято. Традиционната ни среща “Открий P2P инвестирането” се провеждаше на ново за нас място. Посетителите бяха сравнително малко. Въпреки това направихме пълната презентация, включително и кратка демонстрация на платформата. Отделихме време и да отговорим на въпросите на нашите гости. След официалния край на събитието продължихме дискусията на по бира в компанията на няколкото останали ентусиасти. Малко по-късно бяхме останали само 4 души от Klear и двама от гостите на събитието – момче и момиче. Изведнъж момичето погледна часовника си и с огромна изненада установи, че вече минава 22 часа: “Работният ден отдавна е приключил! Защо останахте след края на презентацията, при положение, че сме само двама души? Можеше сега да си почивате вкъщи.” Спогледахме се и отговорихме, че за нас проектът Klear и всичко, свързано с него, е истинско удоволствие. Ето защо сме готови да жертваме от личното си време, за да разкажем на тях двамата, какво сме постигнали. Позитивната обратна връзка и интересните дискусии, не само ни зареждат, но и ни мотивират да продължим напред.

Довършихме разговора и се прибрахме, за да починем и да се заредим с енергия за поредния ден, в който ще се занимаваме с това, което обичаме.

Коледа е (Андрей)


23 декември 2016 година. Часът е 16:30. Приключваме със задачите за седмицата и се подготвяме да се отдадем на заслужена коледна ваканция. Обикновено по това време проверяваме за последно в онлайн банкирането, колко средства са постъпили през деня по нашата сметка.

Изведнъж Боби се провикна: “Уау, получили сме 98 000 лева от нов инвеститор!”

Помислихме, че се шегува. Платформата беше отворена едва от 2 месеца.

Лукаш се обади на инвеститора, за да се увери, че не е станала някаква грешка, като например да е добавил някоя нула без да иска. Той обаче потвърди, че всичко е наред. След като получихме декларация за произхода на средствата, му предложихме преференциални условия и акции в компанията. Беше много вълнуващ момент.

Оттогава до днес И  е удвоил сумата, която инвестира в Klear.

Да се запознаем с нашите клиенти (Андрей)


Първата ни B2B среща, през март 2016 година, беше страхотна.

Това беше първият ни опит за дискусия лице в лице с онези, които искат да научат повече за компанията и за нас. Нямахме идея нито какво да очакваме, нито колко хора ще дойдат.

За наша изненада всичко беше чудесно. Разговаряхме с много интересни хора, както приятели, така и напълно непознати. Удоволствието беше голямо.

От този ден нататък продължихме регулярно да организираме подобни срещи.

Ревю на клиент, от което се чувстваш добре (Иван)


В нашата работа всеки ден общуваме с много и най-различни хора. Общото е това, че искаме да помогнем на всеки един от тях и когато успеем, удовлетворението е голямо.

Имах клиент, който искаше да рефинансира настоящите си заеми. Беше се обърнал към нас, защото благодарение на ефективността на нашия модел, предлагаме много по-добра цена от повечето банки. Човекът получи парите, докато беше на път, и то извън България. Той беше много благодарен за бързата реакция, като дори ми благодари лично за отделеното време и изчерпателните отговори на неговите въпроси. Този случай ме накара да се почувствам страхотно. Няма нищо по-хубаво от доволните клиенти!

Имаме посланик (Яна)


Беше петък, в края на края на работния ден. Обади се един от нашите инвеститори. Разговорът започна с това, че той е много доволен от нашите услуги и че редовно ни препоръчва на своите близки и приятели. След това ми зададе един доста неочакван въпрос. Попита ме дали може да подари на свой много добър приятел... инвеститорски профил в нашата платформа. Уау! Какво по-голямо доказателство, че сме на прав път, от това някой да иска да подари на близък човек нашата услуга!

Оказа се, че не е лесно да изпълним подобно искане (директният контакт е задължителен за идентифицирането на нашите клиенти), но цялата случка ме накара да се чувствам поласкана и още по-мотивирана в работата си.

Толкова е тъжно да кажеш “Не” (Лоик)


Двойка от Плевенска област кандидатства при нас за кредит. Те вече имаха кредит, който са изтеглили преди няколко години, за да се справят с щетите, предизвикани от голямото наводнение през 2015 година. За нещастие, малко по-късно мъжът е загубил своята работа, което води до забавяне на вноските по кредита.

Впоследствие те успяват да се стабилизират финансово. Заради ниския им рейтинг в Централния кредитен регистър обаче, нашата експертна система беше отхвърлила тяхната кандидатура.

От друга страна, след като научихме цялата история и видяхме, че моментното състояние е стабилно, нашите разум и сърце ни подсказваха да одобрим молбата.

Как да постъпим?

На мен се падна да взема финалното решение. Реших, че трябва да следваме процедурата и да откажем кредита. Платформата ни беше в самото начало на своето развитие, поради което не можехме да си позволим да поемаме излишни рискове. Макар да бях взел едно рационално решение, тази нощ не успях да заспя.

Приятна изненада (Лоик)


Това е един от малкото случаи, при които наш клиент имаше проблем с погасяването на месечните вноски. Закъснението беше цели 3 месеца. През цялото време поддържахме връзка с дамата, която взе кредита. Тя беше в много тежка ситуация – всичко, което можеше да се обърка, се беше объркало. Регулярно проверявахме как се развиват нещата при нея, с надеждата, че тя ще успее да погаси задълженията си. Шансовете обаче не изглеждаха особено големи. Един ден, без никакво предупреждение, получихме плащане. Свързахме се с жената. Оказа се, че е успяла да задели пари и е решила да плати първо на нас, вместо на останалите си кредитори. „Защото винаги сте били коректни“, сподели ни тя.

Това наистина ни зарадва. Не толкова заради парите, а защото това беше знак, че когато правиш правилните неща, рано или късно ще бъдеш възнаграден.

Хмм, какво става с трафика към сайта? (Лоик)


Сайтът ни стартира с орязани функции в началото на 2016 година. Редовно преглеждахме статистиките за посещенията в google analytics. През първите няколко месеца те бяха сравнително малко.

Докато един ден, в края на март, не забелязахме рязък скок. Какво се случва? Да не би да има някакъв проблем? Притеснени започнахме да търсим причината. Оказа се, че нашата статия “10 принципа за парите, които заслужава да си татуираш” е била споделена неколкократно във фейсбук, което е генерирало доста посещения.

Това беше първият ни сблъсък със силата на социалните медии и с това, че качественото съдържание може да има лавинообразен вирален ефект, благодарение на хората, които го споделят.

Кредит с добра поличба (Мадлен)


Работният ми ден започна както обикновено. Докато пиех сутрешното си кафе и преглеждах списъка с кандидатстващите за кредит, видях, че имам насрочен видео разговор с клиент за 9:00. Въпросната жена имаше перфектният профил и бях готова да одобря молбата ѝ още преди самия разговор. Той също протече гладко и без изненади, докато в самия му край жената не ме попита: “Възможно ли е да забавим кредита с 3 дни, защото в момента сме в ретрограден Меркурий?”

Беше толкова мила. Определено успя да направи деня ми по-усмихнат.

Kредит по пижама (Мадлен)


Няма как да забравя този наш клиент. Беше рано сутрин и аз му звъннах, за да уточним няколко детайла. В края на разговора трябваше да преминем на Skype видео връзка за няколко минути, за да потвърдим неговата идентичност. Тогава човекът ме попита: “Ще е удобно ли да проведем видео разговора малко по-късно, тъй като се събудих преди малко и все още съм по пижама?”

Отговорих му, че не е проблем да продължим и сега. Той беше много доволен от факта, че успя да вземе кредита си по пижама от своето легло.

Сватба (Мадлен )


Веднъж получихме кандидатура за кредит от млада двойка. Те все още не бяха женени, но живееха заедно. И двамата бяха завършили университет и работеха в големи одиторски компании.

Понякога е деликатно да обсъждаш с клиентите повода, за който им трябват парите. Този път обаче беше лесно. Оказа се, че искат с кредита да финансират своята сватба.

Те бяха в чудесно настроение, а ние бяхме повече от щастливи да финансираме техния личен проект. Това беше първият случай, в който подпомогнахме създаването на едно ново семейство.

Подготовка за второто дете (Мадлен)


Жена кандидатства при нас за кредит. Както обикновено, обсъдихме нейната ситуация в телефонен разговор. Това е много важно за нас, тъй като непрекъснато се сблъскваме с хора, затънали в кредити, взимани за щяло и нещяло. Вярваме, че част от задълженията на отговорния кредитор е това да се увери, че клиентът действително се нуждае от въпросната сума и не става въпрос за прищявка.

В този случай ситуацията беше повече от ясна. Жената искаше да закупи нова пералня, защото старата е развалена от няколко дни. Искането ѝ беше още по-основателно, предвид факта, че в същото време тя очакваше и раждането на второто си дете. Кредитът беше одобрен, а ние бяхме щастливи, че можем да помогнем на щастливата майка.

Следва продължение...