Klear серия А финансиране

Блог / Новини

Klear получи 800 000 евро финансиране от NV3

7 юни 2021 / 4 мин.

Последно обновена на

Защо?

За да станем по-големи.

Откакто стартира своята дейност първата българска платформа за Peer-to-Peer кредитиране и инвестиране Klear успя да се установи като уникален играч с потенциал да промени пазара на потребителско кредитиране в страната. Ето и 2 факта в подкрепа на това твърдение: 

- кредитният риск на платформата продължава да е на ниските нива от преди пандемията 
- средната оценка, поставена на Klear от настоящите ни клиенти в онлайн проучване от месец април 2021, е 9.1 (от максимум 10). 

Това само ни мотивира да се стремим към още по-добри резултати. 

За да бъде финансово устойчив базираният на икономиката на споделяне модел на Klear, при който компанията начислява съвсем малка комисионна, изисква да пораснем. Да станем 2 пъти, след това 5 пъти, а след това и 10 пъти по-големи.... 

Очакванията са тези 800 000 евро да ни помогнат да постигнем тази цел. 

Кой стои зад фонда NV3?

Базираният в България фонд е управляван от екип от опитни и успешни специалисти в сферата на финансирането на стартиращи компании, които са сред пионерите в тази сфера в региона. Инвестирали са в много технологични стартъп компании и са им помогнали да развият потенциала си и да постигнат сериозни успехи. 

Дейността на фонда е подкрепена и съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие под Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, управлявана в България от Фонда на фондовете.

Какво получават те срещу тези 800 000 евро?

Фондът става миноритарен акционер в компанията, придобивайки малко по-малко от 1/4 от Klear. За целта се издават нови Серия А преференциални акции. Това е обичайната практика за обещаващи компании, които набират средства, за да преминат на следващата фаза в своето бизнес развитие.  

“Преференциалните акции” са на по-висока цена от тази, която са платили предишните инвеститори. Ето защо те дават някои специфични права на новия инвеститор срещу средствата, които той предоставя. Като например – осигурява му място в Борда на директорите на компанията. 

Какво ще се случи с настоящите акционери в Klear? 

Те запазват своите права и, разбира се, се радват на разрастването на компанията. Броят на акциите им остава същият, но намалява като процент, тъй като новоиздадените акции стават собственост на фонда. Стойността на всяка акция обаче значително нараства след този рунд на финансиране

Защо NV3 е подходящият партньор за Klear?

Освен финансовата подкрепа и безценната експертиза, която екипът на фонда носи със себе си, голям интерес за Klear представлява и потенциалната бизнес синергия с останалите компании от портфолиото му, особено онези от тях, които са с фокус върху финтех и електронната търговия. 

Как ще бъде използвано финансирането от Klear?

Основната част от средствата ще бъде използвана за изпълнението на маркетинговата и комуникационна стратегия на компанията. Защото е хубаво да имаш страхотен продукт и доволни клиенти, но в същото време трябва да достигнеш и до по-широк кръг от хора. А това изисква добре премислена и постоянна комуникация. С нейна помощ повече хора ще научат за нас и ще повярват, че наистина съществува една по-справедлива алтернатива на банките, която ти дава възможност да получиш изцяло онлайн потребителски кредит с ниска лихва, както и да постигнеш по-добра доходност за твоите спестявания. 

Друга част от средствата от фонда ще използваме, за да продължим да развиваме нашата платформа и нейната технология, както и да добавим нови продукти. 

Какво ще се промени за мен, ако имам кредит от Klear?

Не се очакват фундаментални промени. Ще продължим да се придържаме към нашите ценности и да предлагаме най-добрата възможна цена и едно превъзходно онлайн изживяване.  

Ще се постараем също допълнително да опростим нашата заявка за кредит, както и да подобрим зоната за самообслужване, където потребителите могат лесно да управляват онлайн своя кредит.

Друго евентуално предимство от разрастването на Klear е това, че бихме могли прогресивно да увеличим тавана на максималната сума на нашите кредити, който в момента е 30 000 лв., поне за нашите лоялни клиенти. 

Ограничението на максималния размер на кредитите беше поставено, тъй като изкупуването на по-голям кредит от инвеститорите отнема много време. Когато растем, ще се увеличи и броят на инвеститорите, които биха закупили дял от всеки кредит. По този начин ще намалим времето за пълното изкупуване на един кредит и ще можем прогресивно да увеличим размера на отпусканата сума.

Какво ще се промени за мен, ако съм инвеститор в Klear?

Тук отново не се очакват сериозни промени в начина и условията на инвестирането. Разбира се, предвидили сме някои подобрения, базирани на получената обратна връзка от настоящите ни клиенти. 

В същото време ще опитаме да дадем възможност за още по-опростен старт за инвестиране в Klear - само няколко клика ще са необходими на всеки, който иска да направи нещо повече от спестяванията си, вместо да наблюдава как те губят своята стойност в банковата му сметка... 

Каква е основната ни цел за следващите 3 години?
Поставили сме си за задача в рамките на следващите 3 години да постигнем 3% пазарен дял на пазара за потребителско кредитиране.