Идеи за пестене на ток и вода

Блог / Децата и парите

Как да научим децата да пестят ток и вода

11 юли 2016 / 3 мин.

Едва ли някой нормален човек плаща битови сметки с голямо удоволствие.

Но понеже не можем без електричество и вода, можем поне да намалим сумите, с които всеки месец заплащаме потреблението им. Малко по-голямо предизвикателство е да убедим децата ни да съдействат.

Вероятно всички родители сме се уверили, че това трудно се постига с команди като:

- Не си играй под душа, а се къпи!

- Не оставяй хладилника отворен толкова дълго!

- Не дръж вратата отворена, докато затопляме стаята ти!

- Изваждай зарядното от контакта, когато таблетът ти не е включен в него!

- След като си се изпишкал, недей да пускаш по десет пъти водата, а веднъж!

Ако добавим едно „моля те“ към всяка от репликите и променим тона им, ще постигнем по-голям ефект. Повече по отношението на това да спечелим уважението на собствените си деца и по-малко по отношение на пестенето на ресурсите.

И знаем, че трябва да стане по друг начин. Все пак за едно дете на 4-5 г. електричеството си е някакво вълшебство. И да обясняваме как плащаме за това вълшебство и че трябва да го използваме разумно не е никак забавно. Затова ето три идеи как можем да подходим по-интересно за децата, което да се превърне и в нещо полезно за нашия портфейл:

Еко подход

Може да обясним на децата в семейството откъде идва водата, която тече от чешмата и душа. Че това е питейна вода. Какво означава питейна вода и колко е малко тя, съпоставена към всичката вода на Земята. Как по света има хора (включително деца), които живеят на места без (почти) никаква питейна вода.

Как, като не пестим питейната вода, влияем лошо върху целия ресурс на нашата планета и сме отговорни за трудностите в живота на онези хора (включително деца) от онези райони без (почти) никаква питейна вода.

Това, разбира се, е приложимо към малко по-големите деца, над 5 годинки, които биха го разбрали.

Подобен е и разказът за електричеството, Световния час на Земята, когато се спира доброволно токът за един час и т.н. Може да изгледате заедно филми по темата или да поровите заедно в нета за повече информация – има достатъчно такива ресурси.

Може да не постигнете ефект още от следващия ден. Но разбирането за ограничените ресурси на нашата планета ще е много полезно за децата и в бъдеще време.

Изграждане на навик

Да вървиш след децата си и да гасиш всяка забравена лампа, да спираш кранчетата на всяка забравена течаща вода, да намаляваш парното в детската, когато не е толкова студено, да затваряш вратите на стаите и на хладилника – е, това е доста досадно.

Сметнах, че вкъщи имаме общо 21 различни ключа за осветление, които денем трябва да са изключени.

Като добавим ненужно оставените включени компютри, телевизори или други уреди, тези проверки по няколко пъти на ден могат да те побъркат.

Да, така контролираш изцяло нещата. Но децата приемат, че някой друг има грижата вместо тях и край с въвличането им в семейната мисия да пестят ток и вода.

Ако успееш да им изградиш навик при всяко излизане от стаята да гасят лампата, например – и за теб ще е по-лесно, а и за тях – когато правим нещо по навик, то не ни тежи и го правим автоматично.

Това може да работи добре при по-малки деца (1-3 г.). Ако всяко излизане от тяхната стая се превърне в нещо като игра – те да загасят лампата, те да затворят вратата (особено, когато се отоплява стаята) – и то сами.

При малките деца повтарянето на едни и същи действия в повтарящи се ситуации създава много добри навици и много по-лесно склоняване от тяхна страна да продължат да се държат отново и отново по усвоения начин (разбира се, винаги зависи и от самото дете). Отделно това помага и за изграждане на тяхната самостоятелност.

Това може да се приложи и при миенето на зъби (да не тече водата, докато ги четкат), и при къпането, и в други ситуации. Важно е да обясняваме на глас на децата какво правим – сега гасим лампата, сега излизаме, сега затваряме вратата – цялата последователност от действия, по един и същ начин всеки път.

Играейки заедно

Ето и идея за въвличане на децата в нещо като игра за пестенето на тока и водата, която може да се приложи в следните стъпки:

  • да покажем на децата си сметките (бележките) за тока и водата;
  • да им разкажем какво включват тези сметки (когато свети лампа – се харчи ток, когато работи играчката с батерии, не се харчи ток);
  • да си поиграем, като например заедно да рисуваме ситуации, в които излишно се харчат ток и вода и такива, в които се харчат разумно (например четкане на зъби на фона на течаща вода и четкане на зъби при спряно кранче) – може да закачим тези рисунки с магнити на хладилника;
  • да си разпределим кой какво прави, за да ограничим ненужното харчене, като и те дават идеи (кой за какво отговаря);
  • да им съобщим, че след един месец, като дойдат новите сметки, заедно ще сравним числата за плащане с тези в старите;
  • и да им обещаем, че ако сме успели да направим по-малки сумите в бележките, част от спестените парички ще са за тях – за сладолед, играчка или каквото изберат!

По-добре е тази идея да стартира пролетта или лятото, а не в края на есента. Понеже е важно децата да не се разочароват, да не почувстват, че са се провалили, като не сме успели да намалим сметките – много е вероятно сметката за ток за ноември да е по-голяма от тази за октомври.

Защото освен да получат сладолед, играчка или там каквото, за децата ще е важно и че сме постигнали успех заедно и че сме се отнесли към тях като към по-големи и по-способни. Което прави по-добри шансовете децата ни да са наистина мотивирани да помогнат в по-разумното изразходване на тока и водата.

 

Безплатно уеб приложение за бюджетиране и контрол на разходите: Klear Budget
Видео: Klear Budget - как работи в 90 секунди

Тагове:

Спестявания