Съвети за спестяване

Блог / Бюджет

Спестявай като предприемач (част 2)

27 май 2016 / 5 мин.

Миналата седмица ти разказах какво включват разходите ми за собствен бизнес.
Така... Оказа се, че предприемачеството не само дълго време няма да ми носи пари, ами продължава да ми струва над 1000 лв./месец вече година и половина. Едва сега част от инвестицията ми започва да се връща, но сигурно ще мине още толкова, докато изляза на плюс.

Как обаче успявам да отделям толкова пари, предвид не особено космическата ми заплата, е по-интересната част. А най-интересно е, че години наред не бях успявал да спестя и лев. Изведнъж обаче се появи нещо по-важно от моите лични разходи и нещата взеха рязък завой.

КОЕ МИ ПОМОГНА НАЙ-МНОГО ДА ЗАПОЧНА ДА СПЕСТЯВАМ

Залог

Работя от 10 години. За това време успях да попътувам извън България сумарно 3 или 4 пъти, а обичам да пътувам повече от всичко останало. Вместо това прекарвах в офиса по 12-14 часа на ден, прибирах се да спя и отивах на работа. Вечно бях уморен, изнервен и депресиран, докато не се сринах генерално (физически и психически) от целия този стрес и в продължение на 5 месеца едвам ставах от леглото си.

Това беше. Не ми трябваха знаци, че трябва да променя нещо. Тази година правя 31. Знаех, че ако искам да пътувам, да се забавлявам и да живея по своите правила, трябва да създам собствен бизнес и да го развия до етапа, в който може да издържа мен и семейството ми. Нямам опция да се проваля, защото следващия път може да не изляза от нервния срив. Залогът беше твърде висок, затова започнах редовно да инвестирам в своя собствен бизнес.

Освен това с блоговете, аксесоарите и музиката си имам да дам вдъхновение и самочувствие на много българи, вкл. на най-близките си. Тези хора се нуждаят от мен и искам да им бъда полезен.

Какъв е твоят залог? Да осигуриш добър живот на семейството си? Най-после да си починеш? Да отидеш до Куба? Каквото и да е, ще трябва да поработиш, за да го постигнеш и първата стъпка е да спестяваш редовно.

Приоритети

Оставаше проблемът, че имам твърде много харчове.
Докато J.Griffin беше още смътна идея, а аз работех като вол, харчех 300 лв. на месец за битови сметки, 100 за телефони, 600-800 за храна и излизане, 100-тина за бензин, 100-200 за дрехи, домашни потреби и всякакви други глупости. Плюс още 200, за да изляза веднъж-два пъти от София и това беше. Нямах нито лев, за да направя нещо свое, а дори не се замислях дали да не си сготвя сам вкъщи за разнообразие...

 

Трябваха ми нови приоритети в живота и ето как ги разпределих:

1) Здравето 
Не можех да помогна на никого, ако мен ме няма или съм смачкан от живота.

2) Семейството
Спрях да чакам да стана богат / успешен / спокоен, за да им отделям повече време.

3) Собствения бизнес
Омръзна ми да работя по 12 часа за някой, който ме е наел да реализирам неговите мечти. Аз си имах предостатъчно свои и предприемачеството е моят път към тях.

Дисциплина

Финансовата дисциплина за мен включва два аспекта:

1) Да харчиш по-малко
Или с други думи, да живееш ПОД възможностите си. Това не значи, да се стискаш. Означава, че нямаш нужда от нов таблет, защото в Мтел ти го дават на промоция. Че не е нужно да даваш по 20 лв. за храна на ден - можеш да си готвиш вкъщи. Че когато от това зависи бъдещето и семейството ти, можеш да излизаш 2 пъти седмично на заведение, вместо 4.
20 лв. за брънч навън, вместо да си сготвиш сам с любимия човек? 50 лв. за дискотеки и коктейли, когато можеш да се качиш с любими хора в планината след работа?

2) Да харчиш за правилните неща
Дълго време се бях чувствал гузен да харча за себе си, а сега трябваше да затегна дисциплината... Означаваше ли това, че повече никога няма да отида някъде или да си купя нещо просто ей така? Ни най-малко. Започнах да харча дори повече за себе си. Но докато преди давах пари за излизане, дрехи, техника, глезотии, сега започнах да харча за почивка. Това беше истинската инвестиция в здравето ми (първият сред приоритетите горе) и включваше неща, които бях пренебрегвал: фитнес, сауна, масаж, музика на живо, хапване с най-добрите си приятели, готини книги. Това редуцира стреса до здравословните нива, които ми позволяват да съм щастлив, продуктивен и мотивиран всеки ден вече шести месец поред.

КАКВИ ТЕХНИКИ ИЗПОЛЗВАМ

Следя разходите си

Преди го правех на тефтер, но както ще ти потвърдят приятелите ми, никога не знам къде е тефтерът ми. Нито раницата, в която е тефтерът…  Случвало ми се е да я забравя 2 пъти за една вечер.

Пробвах Excel, но интерфейсът ме убиваше, а много неща, които ми трябват, откровено липсваха. Отскоро обаче ползвам инструмент за управление на бюджета.

Бих искал да препиша пробива във финансовата си дисциплина на силната си воля и мотивация, но всъщност точно такъв инструменти ме държи дисциплиниран. Воля се иска само, за да го ползваш, а дисциплината да спестяваш и да не харчиш за глупости идва от ясната информация, която виждаш всяка седмица за финансовите си навици.

Един съвет: Бъди постоянен поне 4 седмици и въвеждай всичките си разходи. Така ще имаш пълната картина къде отиват парите ти между две заплати и колко от тях можеш да отделиш, било то за инвестиция или почивка. Взимаш си бургер и картофки, хоп 20 лв. в графа “храна” или “излизане” - както си ги подредиш ти:

 

Или си ги правиш сам/а вкъщи за 5 лв. :)

Спестявам >30% от приходите си

В началото е трудно, защото си свикнал на някакъв комфорт. Но бързо виждаш, че можеш без много от нещата, за които харчиш редовно. Второ зимно яке? Трети чифт кецове?? Сериозно? А искаш да отидеш до Барселона, нали?

Много важно тук за мен се оказа да блокирам тези пари изначално. В момента, в който ги получа, ги вкарвам в спестовна сметка, от която тегля по-трудно. Или в друга банка, към която нямам карта, както ме научи една приятелка. Каквото е нужно, за да съм сигурен, че няма да им посегна, когато "се наложи", защото беше започнало редовно да ми се налага.

Както ще прочетеш и в блога на KLEAR, ако пестиш по 50% от приходите си, можеш да работиш само половината от годината... Представи си само!

Изобщо, да не прахосваш е ключово умение. Разбира се, по-добре е да изкарваш хиляди левове, но за да стигнеш дотам, ще трябва да минеш през тази стъпка :)

Ако 30% ти се струват много, започни с 10%, но изгради навика. Направи го закон. Ако трябва, говори с банката да дърпа директно част от заплатата ти при получаване и да я превежда по спестовна сметка - мисля, че всички банки го предлагат.

Намерих си странични доходи

Споменах за >30%, защото освен 30% от заплатата си, бях решил да спестявам и всичко, което изкарам допълнително през месеца, било то от писане, маркетинг консултации, продадени аксесоари, реклама на блоговете или видео обработка. Знаех, че имам странични източници на приходи, а тези пари се харчат още по-лесно, ако нямаш строги правила къде да отидат.

Ти също можеш да си "създадеш" странични доходи. По възможност АКТИВИ - неща, които не отнемат от времето и парите ти, а редовно носят приходи:

  • Наем - на жилище, оборудване и т.н. Нещо, което имаш, но не ползваш редовно.
  • Виртуален продукт - задължително в експертната ти област (eBook, онлайн курс, серия видеа). И двамата знаем, че има неща, от които разбираш повече от околните и много хора в интернет биха платили, за да им разкажеш за тях.
  • Реклама - на сайта ти, сградата ти, колата ти, ако щеш. Ако достатъчно хора виждат това, което правиш, много компании биха платили, за да ги споменаваш или показваш на своята аудитория.

Така ще имаш достатъчно пари, за да излизаш на заведение по-редовно, ако не можеш да се лишиш от това удоволствие.

 

Ако не успяваш да изградиш активи (със сигурност можеш, но да предположим, че не можеш), ето няколко алтернативи:

  • Да преподаваш след работа 1-2 пъти седмично в своята професионална област
    Пиши на 100 фирми, че искаш да поговориш на служителите им как по-добре да __________________________ (попълни празното поле) и ти гарантирам, че поне 2 от тях ще кажат "Заповядайте на еди-коя си дата в нашия офис да изнесете лекция на тази тема".
  • Да пишеш по темите, в които се чувстваш вещ
    В интернет има хиляди списания, сайтове и блогове, които ще се радват да споделиш опит и вдъхновение с тях.
  • Да превеждаш филми, книги, статии
    Все знаеш английски, руски или друг чужд език.
  • Да се снимаш в реклами, видеа и т.н.
    По кастингите се търсят всякакви персонажи не само красиви, синеоки и атлетични. Ако си интересен/а, ще те викат редовно. Веднъж чух един чичо да разказва, че работи като гол модел и изкарва по 40 лв./ден преди работа. Познай дали беше Брад Пит в тялото…

Надявам се да съм ти бил полезен. Ако е така, със сигурност ще се срещаме отново.

Безплатно уеб приложение за бюджетиране и контрол на разходите: Klear Budget
Видео: Klear Budget - как работи в 90 секунди