Заблуждаващи мита за собствения бизнес

Блог / Работа

Собствен бизнес: 13 заблуждаващи мита

5 юли 2016 / 4 мин.

Мечтата за малък собствен магазин/ресторант/книжарница/галерия/кафене е често срещана и обикновена обвита в розов идеализъм. 

Нерядко е предизвикана от миловидни захаросани сцени от филми или книги, разкази на очевидци или приключенски размисли от бюрото в офиса.

Желанието да работиш за себе си и да създадеш малко „местенце“ по твой вкус избуява постепенно, докато не прерасне в твърдо решение за действие.

В реалния свят обаче, нещата съвсем не са безоблачни и е добре да сме поне отчасти подготвени.

Напълно е възможно този текст да те откаже от плановете ти за малък кокетен бизнес с дантелени завески и пейка отпред, предупреждавам.

Но пък веднъж загнездила се идеята за него в главата ти, няма нищо по-хубаво от това да я осъществиш. Дори и да не успееш да я превърнеш  в семеен бизнес за поколения напред или сделката на живота си, ще спечелиш множество активи, които не се измерват в цифри, а в спомени, уроци и приятелства.

Съветите нямат претенция за изчерпателност и анализаторска прецизност, но пък са базирани на реален личен опит, а понякога това е по-ценно от сухата теория на специалистите. Целят единствено да те предупредят за някои крайъгълни камъни и да избистрят леко картината преди старта.

Мит 1: Малкият бизнес е подходящ за всеки активен и предприемчив човек

Малкият бизнес, поради факта, че е малък, изисква почти постоянно твоето присъствие, енергия и време.

Ако си свободолюбива натура, която обича да пътува, да излиза често, да взима спонтанни решения за ваканции и забавления, то малкото магазинче и ресторантче категорично не са опция.

Дори да имаш служители и да не си пряко зает с ежедневната текуща работа, постоянно ще ти се иска да контролираш изпълнението на задачите, което от дистанция е, ако не невъзможно, то поне адски трудно, особено в началото. „Изключването“ ще ти се получава все по-трудно, а без теб нещата винаги леко ще се объркват.

Свикни да планираш ваканция само веднъж годишно, в най-ниския за конкретния бизнес сезон и да се откажеш от редовните бягства през уикендите и дългите излежавания на дивана. Преди да се впуснеш в авантюрата помисли добре дали можеш да го преглътнеш. Поне за 1-2 години, ако не и повече.

Мит 2: Ще започна да печеля веднага

Преди да започнеш проекта е хубаво да си зададеш някои основни въпроси:

  • Дългосрочно ли смятам да се занимавам с това или го правя просто като експеримент?
  • На него ли ще разчитам за основния си доход или ще бъде нещо допълнително? 
  • Каква инвестиция ще ползвам за старта и впоследствие при нужда от разширяване/подобряване на дейността?

Изяснявайки тези моменти, ще избегнеш основни причини за разочарования.

Като нов предприемач ще ти бъде трудно да вземеш кредит, поне през първите три години, така че трябва да изясниш източника на инвестиция. Ако са лични средства, да прецениш дали можеш да ги отделиш само за тази цел. В случай, че планираш външни инвестиции, определи ориентировъчния им размер, надеждността на партньора и етапа, в който ще ги включиш.

Ако първите няколко месеца не си на загуба, а с изкараното покриваш основните си разходи, това е равностойно на успех.

Не очаквай голямата печалба веднага, това се случва само по филмите.

Дори идеята ти да е гениална, а реализацията перфектна, имаш нужда от стартов период, в който хората ще научат за теб, ще те опознаят и евентуално ще получиш доверието и подкрепата им.

Необходимо е време, през което бизнесът да стъпи на крака, за да може след това да се самоиздържа, а в един хубав момент и да работи на печалба. Добре е в първоначалната сума за инвестиция да предвидиш и този период, за да не се чудиш всеки месец как да си плащаш сметките.

Ако не си особено талантлив във финансовата сфера, намери специалист, който да те съветва и консултира. Тези пари ще бъдат доста по-удачно похарчени, отколкото ултра скъпата подова настилка или дизайнерско осветление.

Мит 3: Нишовият бизнес е непременно печеливш

Факт може би за други пазари, но в България нещата не стоят съвсем така. Строго специфичните нишови бизнеси предизвикват интерес и любопитство, но понякога за да изплуват, се иска много търпение и железни нерви.

Пазарът е сравнително малък, контингентът клиенти ограничен и трябва да се подготвиш поне за година оттласкване. Тъкмо период, в който ще разбереш дали този тип ангажимент е за теб.

Мит 4: Веднъж като избистря концепцията, и това е

Концепцията, колкото и стройно изградена да е, със сигурност ще претърпи промени. Ако не основни, то поне козметични.

Бъди гъвкав, за да можеш да се нагаждаш бързо и безболезнено. Това не значи да предадеш принципите си, а просто да придаваш нюанси според изискванията на пазара.

Мит 5: Ще си наема дизайнер и фирма за ремонти, за да имам уникален интериор, който ще привлича клиенти

Интериорът безспорно е важен, но не е от първостепенно значение. По-важни са продуктите/услугите/храната/стоките, които предлагаш. И отношението, разбира се.

Ако не разполагаш с неограничени първоначални средства, или ако типът бизнес не го изисква, е добре да се откажеш от скъпите дизайнерски мебели и високо платените интериорни специалисти.

Събирай хрумвания от Pinterest, обсъждай предложения с приятели и познати. Все ще се намери някоя добра спонтанна идея или сръчна ръка, която да ти помогне. А и най-сладко е, когато след завършване на проекта се обърнеш и видиш нещо, направено със собствените ти две ръце.

Мит 6: Ще започна да популяризирам мястото след като всичко е готово

Тц, грешка. Създай предварително ФБ група или анонсирай сайта, който все още не е завършен, за да имаш необходимия шум и напрежение от очакването. Така събираш аудитория предварително, което ще ти помогне изключително много за добрия старт.

Мит 7: Нямам нужда от реклама, клиентите сами ще ме намерят

Независимо дали ще ползваш агенция, ще раздаваш с флаери на улицата или сам ще се занимаваш с маркетинга около проекта, нужда от популяризиране и реклама винаги има. Определи таргет групата на твоя бизнес и действай целенасочено по избраните канали.

Рекламата е необходима не само в началото, а и периодично, за да поддържате „тръпката“.

Мит 8: Малкото магазинче/ресторантче изисква малка инвестиция и има ниски месечни разходи

Независимо от площта и мащабите, има разходи, които няма как да спестиш:

  • счетоводител (минимум 100-150 лв. месечно)
  • наем (неголямо помещение на добра централна локация – минимум 500 лв.)
  • ток и вода (сума в зависимост от дейността)
  • заплати (в зависимост от броя служители)
  • осигуровки и данъци (предполага се, че не си в сивия сектор)
  • домейн, хостинг и администраторска поддръжка за фирмения сайт
  • такса за закупуване и поддръжка на касов апарат
  • такси за банкови сметки и пос терминал
  • телефонни сметки
  • и куп други предвидени и непланирани разходи.

Разбира се, ако помещението е твое, сам си водиш счетоводството и нямаш други служители, някои суми ще отпаднат, но това са частни случаи.

Мит 9: Ще се забавлявам по цял ден с приятни хора, без да си давам много зор

Отчасти е вярно, защото това е твоето нещо и се предполага, че хората, които ще срещнеш, и разговорите, които ще водите, са приятни и по вкус. Но работата си е работа, няма как да избягаш от нея и да бъдеш просто шеф.

Ще се налага да влачиш кашони, да боядисваш стени, да сглобяваш мебели, да пишеш в дебели книги, да разговаряш с недотам приятни индивиди и да лепиш етикети по нощите.

Мит 10: Магазинчето/ресторантчето/кафенето са по-скоро творческа работа без чиновнически задължения

Основна заблуда. Да бъдеш собственик на нещо подобно може да изглежда по бохемски лежерно, но попълването на дебели тефтери за бракувана стока, температура на хладилниците, почистване на помещенията и други досадни неща ще трябва да вършиш всеки божи ден.

Няма начин за всяко нещо да наемеш отделен човек или все да го възлагаш на друг, все пак имаш малък бизнес, не корпорация. Мястото трябва да носи твоя дух и почерк, дори в административните задачи, поне в началото.

Мит 11: Конкуренцията не ме интересува

Може да ги смяташ за незначителни и безинтересни, но трябва да имаш поглед над това, което правят. Възможно е да ти хрумнат нови идеи или да предотвратиш някои грешки.

Мит 12: Обратна връзка не ми е нужна, сигурен съм в това, което правя

Обратната връзка е полезна и задължителна. В крайна сметка твоят успех зависи от мнението и действията на хората отсреща.

Има концепции, които се налагат по-трудно или са по-специфични за възприемане, обратната връзка ще ти помогне да изчистиш ненужното и да добавиш нови елементи, ако се налага. Може да си направил нещо чудесно, което в момента не се котира, не е интересно на клиентите или публиката все още не е узряла за тази концепция. Няма как да го усетиш, без да търсиш постоянно мнението на другите и къде стоиш в пространството.

Мит 13: Ще работя с приятел или роднина, за да нямам конфликти и разправии

Да работиш с близък човек може да се окаже много по-коварно, отколкото звучи.

Хората са различни в работна атмосфера и на по бира, и могат да проявят неподозирани качества на характера, както и да реагират по начин, на който не си и предполагал, че са способни.

Подготви се да разграничаваш строго служебните от личните въпроси, в противен случай може да си докараш много неприятности и усложнения, да загубиш дългогодишни приятелства и дори да разбиеш семейството си.

В крайна сметка, малкият кокетен бизнес е приятно приключение, дори и да установиш, че не е точно за теб.

Ако имаш добра идея и възможност да я осъществиш, действай. Със сигурност ще научиш много - за себе си, околните и света, ще създадеш много ценни контакти и приятелства  и ще запазиш куп незабравими спомени, които винаги ще са повод за смях и умиление. А и ще можеш да даваш акъл, както се опитах аз с тази статия. Успех!

Безплатно уеб приложение за бюджетиране и контрол на разходите: Klear Budget