Търговските хитрости

Блог / Бюджет

Търговски хитрости

29 март 2018 / 5 мин.

Последно обновена на

Няколко лични истории, в които различни организации са се опитали да припечелят нещо извън обичайния подход. Може би умишлено, може би не, може би не съвсем незаконно, но определено не бих казал, че действията им са били коректни. Надявам се да имаш полза от моя лош опит и да си спестиш излишни разходи, както и безценни време и нерви.

Какво тук значи някакъв си подпис

Вдигам на непознат номер и рутинен глас от ●●●●●● ме поздравява с: „Добър ден, желаете ли цифрова телевизия?“. Не им отговорих с „Да“. Първо, защото имахме кабелна. Второ, защото исках да разгледам договора, преди да кажа „Да“. А и тъкмо бяха настъпили времената, в които договорите важеха дори само със съгласие по телефона. Предложиха ми с едно идване техниците да донесат документите и да ми задействат услугата (ако подпиша). Хубаво. Дошлите служители бяха искрено учудени – те не разнасяли договори. Включиха устройството за цифрова, без дори да поискат да подпиша протокол. Хубаво. Значи не бях ангажиран с нищо към оператора. Ангажирах се обаче няколко пъти да звъня и да ходя до каси (но не за да плащам). Обещаваха, че скоро ще ми предоставят договор, но напразно. Таксите се понатрупаха и от ●●●●●● се активираха – започваха агресивно да си ги търсят, но договор все така нямах. Всичко се превърна в една досада и реших, че със сигурност не искам услугата им. Нито я ползвахме, нито бях поел реален ангажимент. Отидох в техен офис да върна апаратурата, но не пожелаха да я приемат – трябвало първо да си платя дължимото. Хубаво. Казах, че ако имат някъде мой подпис, ще платя, но понеже нямат, тръгвам и ще изхвърля устройството в първата кофа за боклук. Не исках да съм груб, но едва тогава промениха отношението – започнаха да се молят да не хвърлям техниката и да им я върна. Получиха си я, заедно с жалба за липса на задължения, която, макар и не по най-лесния начин, беше приета и впоследствие удовлетворена. Но имаше и продължение – в следващите 3 (три) години (години) ми звъняха няколко различни фирми за събиране на дългове за задължение в размер на всички такси от срока на „договора“. Хубаво беше, че имах документ с отговор на жалбата с номер и дата, които цитирах, та всичко приключваше бързо.

Имай предвид и това:

Уточнявай предварително всички детайли, свързани с работата и заплащането на хората, които наемаш при ремонт. Може да има условия, които ти се струват логични и да смяташ, че се подразбират, но не винаги е така.

Когато си сменяхме кухнята, работниците поискаха допълнително заплащане от 90 лв. към уговореното, щом сме искали старите шкафове, плотове и рафтове да останат здрави при демонтажа, за да се ползват на друго място.

Уточнявай с майсторите и това, че е тяхно задължението да си почистват боклука след работа – било то прах от фина шпакловка или старата теракота. Не поемай допълнителни разходи и труд върху себе си.

Утре вестниците...

Един априлски уикенд със съпругата ми решихме, че където са две, там и три деца. Грижите ще са почти същите. Какво пък може да ни изненада! Както обикновено в такива случаи, бяхме изненадани. Третото дете се оказаха трето и четвърто и ето, че не знаехме какво е да се грижим за две бебета едновременно. Навреме обаче се информирахме, че (без значение от доходите) държавата дава еднократно парични суми за трето и четвърто дете – съответно 300 и 200 лв. (точно така, за първо е 250, за второ 600, а после намаляват – „логика“!). Но освен това – когато децата са близнаци се отпускат още едни 1200 лв. Йееей, казахме си – значи памперсите за първата година и половина са осигурени! Само че в „Социално подпомагане“ ме убедиха, че помощта за близнаци (по-голямата сума) е само ако те са първо и второ дете. И след известно количество изхабени нерви и време, телефонни разговори по-нагоре по веригата на НОИ и ровене из нета им повярвах – въпреки липсата на смисъл в това „наказание“. Но когато си имаш работа с държавни институции, често оцеляваш, като оставяш смисъла настрана. В деня, в който се отказах да се занимавам обаче, абсолютно случайно стигнах до статия в сайта на вестник „Сега“ по темата и там бяха споменати същите условия – 1200 лв. се изплащат, независимо кои деца подред се падат близнаците. Пратих мейл на медиата, че не им е вярна информацията и че го знам от опит. Журналистката, която беше автор на статията, се свърза веднага с мен, разпита за детайлите и ме помоли да звънна отново на Социалното след два дни. Не знам какво точно беше направила, но сега лелките в Социалното бяха изключително любезни. И, да – изплатиха ни сумата, без да коментират предните си действия. Явно е добре да познаваш хора от медиите.

Имай едно наум и в този случай:

При търсене на квартира може да се окаже, че дължиш такса за всеки отделен оглед или че комисионната на агенцията е 75% вместо обичайната 50% – затова попитай предварително и изрично за всички евентуални такси и разходи.

Моята дума срещу тяхната

Лято е, местим се от апартамент в къща, ура! Дишаме чист въздух, децата тичат по полянки, крещим, колкото искаме и никой не ни прави забележки. На новото място не можем да ползваме услугите домашен телефон, домашен интернет и цифрова телевизия от ●●●●. Връщам устройствата в техен офис – дават ми протокол. И подавам молба за прекратяване на услугите (с изтекъл договор са, може веднага) – обещават до няколко дни да стане. Покрай преместването изхвърляме всичко ненужно (включително протокола). Половин година по-късно преглеждам подробно фактурата си онлайн – услугите още ми се водят и плащам за тях. Защо така? Питам се аз, питам и тях. Не съм бил върнал устройствата, казват те. Не е вярно, казвам аз! Тогава да съм им покажел протокол. Не го пазя, при вас нали има копие. Не, нямало копие, не съм ги бил върнал, значи тогава да заплатя уредите (над 400 лв.) и ще ми прекратят услугите. После – жалби, ядове, губене на време, нови жалби – нищо. Ситуацията е патова и така от почти четири години все още си плащам за тези три услуги (като не съм прекратил договора, той нали става безсрочен). И може би трябва да се радвам, че навремето съм ги получил при изгодна промоция, та плащам по-малко (под 10 лв. месечно) – урааа...

Бърз бонус:

Не закъснявай с плащането на месечната си сметка към телекомa ●●●●. Не само заради неудобствата, а и заради излишния разход. Напомнящ есемес струва 1.99 лв. с ДДС. А за включването на временно спрени услуги за неизплатени фактури плащаш такса в размер на 1.90 лв. за всяка една от услугите. На мен например ми се водят 6 броя услуги (да, в тях влизат и въпросните три, за които не можем да се разберем). Така че за едно временно спиране ще трябва да заплатя 6 по 1.90 плюс 1.99 за подсещането = 13.39 лв. Излишен разход.

Виновен до доказване на противното

Няколко години живеехме с жена ми и децата в къщата с двор. Той си имаше няколко туи, мушмула и малинак, но и задължителната за всеки уважаващ себе си двор шахта с водомер. От доставчика на софийската ни вода обаче по някаква тяхна си логика някак си отчитаха изразходваните от нас кубици през един общ водомер, който се намираше в двора на съседите. Ние пък не си плащахме сметките за вода, докато пренебрегваха нашия си водомер. Минаха сезони, натрупаха се 616 лв., а никой не отстъпваше. Докато не се огънах след няколко заплахи за съдебни дела и доставчика си получи набързо парите. Обаче – шок и бомба – няколко месеца по-късно ни осведомиха по телефона, че срещу нас има прясно заведено дело за неплатени сметки (въпросните 616 лв.). От същата каса, в която ги бях платил, поисках копие на бележката, но системата им била такава, че не можели да дадат. Тук обаче имам щастлив край. Защото изрових от папките с важни неща касовата бележка (пазех я, след урока от телекома ●●●●), а от доставчика се извиниха, че просто някакъв техен колега се объркал. Какво пък толкова, случва се, нали?

--

И така, какво би могъл да направиш, за да не се окажеш герой в подобни истории? Бих си позволил да те посъветвам в няколко посоки. Да си пазиш всички касови бележки за битови сметки, договори, протоколи. И макар и да се превърнеш в Плюшкин на документите, едва ли ще заемат кой знае колко място, а могат да ти спестят евентуални неприятности. Преди окончателно решение, било то за ремонт, покупка на автомобил или взимане на кредит – прецени добре всички възможни разходи: скрити, евентуални, допълнителни, валидни в твоя частен случаи, вероятните обезщетения (и в двете посоки), аванси, оскъпявания и други условия, които могат да ощетят бюджета ти. И също – проучи и познавай правата си, отстоявай ги, изисквай коректност – без да ти е неудобно, без да си груб, но твърдо и последователно. Ако пък нищо не помогне – може би после просто трябва да споделиш опита си с други хора, за да е полезен на тях. Както направих аз.

Ако си имал подобни неприятности – сподели ги с нас на мейла ни или в коментар във фейсбук. Опитът ти е ценен и може да предпази някой друг.