спестявания, управление на парите, личен бюджет

Блог / Бюджет

Разходите, без които може би можем

17 юли 2018 / 5 мин.

Знаеш ли колко са всичките вещи, които притежаваш? Сигурно са (десетки) хиляди. А колко от тях са ти наистина необходими и каква е общата сума на разходите по тези, които са в графа „Може някой ден да ми потрябва“. Често плащаме и за услуги, които едва ли са толкова належащи или пък имат далеч по-евтина или дори безплатна алтернатива. И всичко това изглежда по-скоро нормално, защото го има при всеки от нас. Вместо истинска необходимост от продукт или услуга, при покупката сме водени от причини като „за всеки случай“ и „нека да има“, влияят ни очакванията на другите, водим се по общоприетото или просто действаме спонтанно.

Без претенция за изчерпателност по-долу ще опиша няколко примерни теми, при които има риск да се подхлъзнем с вероятно ненужни разходи. А бихме могли да сме милостиви към бюджета си, да постигнем известна независимост откъм затрупващите ни вещи и дори да допринесем полза за други хора или за околната среда.

Спорт

Добре познато ни е заричането, че сега вече наистина ще започнем редовно да спортуваме. И дали за да се ангажираме по-сериозно или за да си покажем на самите себе си, че този път сме ама много решени и отговорни, но често първото, което правим, е не да преминем към самия спорт, а се „подготвяме“ – закупваме немалко уреди, екипировка, подходящи обувки, абонаментни карти, членства в спортни зали. А после, когато след някоя и друга седмица или (дай, Боже!) месец, намерим причина да се откажем, ни се образува известно чувство на вина. И за да го преборим, се прехвърляме към нов опит, обикновено в друг спорт.

Ако целта ти е да спортуваш точно тенис на корт например, едва ли текстът в този параграф е валиден за теб. Но ако просто искаш да влезеш в добра форма и да я поддържаш, начините, по които може да го направиш, са различни. И не е задължително да изразходваш кой знае какви средства. Вместо да отиваш с колата до залата, за да потичаш там на пътеката, по-добре намали шофирането и увеличи ходенето пеша, качването по стълби, активните разходки в парка, маршрутите в планината, дори ако щеш – чистенето, подреждането и поддържането на дома.

Домашните тренировки имат много предимства, едно от които е и почти никаквите разходи – елементарна екипировка (ако не ти се намират шорти и тениска) плюс подложка за упражнения и никак незадължителните гирички, въже за скачане или гума за стискане. Ако разровиш нета, ще откриеш стотици супер полезни сайтове и блогове с разнообразни упражнения, които да правиш у дома си само с тежестта на тялото. Има и достатъчно апликации, които помагат да следиш постиженията си, да избираш подходящи за теб упражнения. Йогата също може да се окаже подходяща. А ако търсиш движение в компания, опитай с тичане, включи се и в маратоните, където ще намериш съмишленици и нови приятели, с които взаимно да се подкрепяте.

В крайна сметка, не направените разходи за спорт ще оформят тялото ти, а собственото ти усилие и постоянство.

Помощ при готвене

Ако решим да обзаведем шкафовете си с необходимите уреди и пособия за готвене, може и да не знаем кога да спрем. Глезотийките и удобствата са безкрайно много, дори и без изобщо да пристъпваме в територията на домашно приготвените паста, месните специалитети, сладкишите, сладоледите или морските дарове. Ако две що-годе сръчни ръце, обикновено ренде, нож и дъска за рязане не са достатъчни, ето само част от кухненските пособия, които търговците предлагат да ти помогнат например за салата плюс аламинут:

Белачка за чесън, белачка за картофи, белачка за киви, белачка за цитруси, белачка за ябълки. Резачка за ябълки. Резачка за пържени картофки, резачка за моркови, резачка за лук. Резачка за зеленчуци на ивички. Резачка за зеленчуци на шайби. Резачка за декориране на зеленчуци. Ренде за сирене и кашкавал, ренде за зеле, ренде за подправки. Ренде за чесън. Мини ренде за чесън. Уред за премахване на костилки. Уред за изронване на царевица. Прибор за почистване на чушки. Уред за спираловидно рязане на ананас. Нож за авокадо, нож за диня, нож за пресен лук и праз. Орехотрошачка. Мелачка за орехи. Доматомелачка. Преса за картофи, преса за чесън. Уред за отделяне на белтък от яйце. Таймер за варене на яйца. Форми за варене на яйце без черупка (чукваш яйцето вътре преди варенето – ако не умееш да си го обелиш добре). Яйцеварка за три яйца (с дръжка за по-лесно вадене). Поставка за яйце, лъжичка за варено яйце, яйцерезачка, яйцедъвкачка... Последното е шега, разбира се. Въпреки че на фона на останалите може пък да съществува и такъв уред.

Само гореописаните пособия за варене и консумиране на варено яйце струват между 65 и 85 лв. Все си мисля, че няма нищо по-просто от това да си свариш яйце и да го обелиш. Но може и да не съм прав.

Детергенти

Вместо тази тема за малко да посегна към дамската козметика и нейната безкрайна армия от шишенца, флакончета и кутийки по рафтовете в банята и около огледалата. Но смятам да си замълча възпитано, защото съм сигурен, че дамите най-добре си знаят кое за какво служи и освен това предпочитам да вярвам, че всичко им е наистина наистина необходимо.

Дали обаче е така и с домашната козметика – за пода, плочките, плотовете, паркета, съдовете и т.н.? Честно казано, не съм положил особени усилия да се образовам по темата, но от опит мога да кажа, че не съм успял да съсипя нито една повърхност в немарливите си избори на подходящ детергент. Като изключим обезмаслителя и таблетките за съдомиялната, всички останали почистващи препарати някак са свършвали работата един на друг. И макар да съм кимал пред съпругата ми, че ще използвам препарата за под, не мога да се закълна, че когато е било мой ред да измия пода след покушенията на децата, съм посягал точно към този детергент. И резултатът е бил винаги един и същ – добре почистен и освежен под. Ако желаеш, опитай се да ме убедиш, че не съм постъпвал добре, но наистина не мога да разбера защо едно домакинство се нуждае от петнайсетина шишета с различни по цвят и аромат течни и прахообразни химии.

И за да не звуча твърде дрън-дрън, ето няколко полезни линка с бабешки рецепти за почистващи препарати, в които виждам повече смисъл (че и са по-нискобюджетни и по-еко, нали):
За чисти прозорци
Почистване с естествени продукти
Хитрини за ефективно почистване
За меката мебел
С лимони

Домашен любимец

Ако си решил, че искаш точно определена порода куче или коте с родословно дърво, окей. Ако не си напълно категоричен за горното – помисли добре – не просто ще спестиш сериозна сума (в някои случаи – над 2000 лв.). Но можеш да спасиш някое животинче, което не е имало късмета да се роди при специално селектирани родители. Освен да осиновиш някое пàле от приют, може да попаднеш на твоята животинка и на улицата – загубило се мъничко изтърсаче или пък лутащ се пораснал хубавец, който те е припознал за приятел. Такова приятелство може да е много истинско и ценно, а отделно е добрината, която ще направиш на такава душица.

Във фийда ти във фейсбук сигурно постоянно изскачат постове за кучета и котенца, които се подаряват, на които се търси дом или дори такива за временно гледане, ако собствениците им трябва да пътуват някъде, където не могат да ги вземат със себе си.

Ако пък искаш да вземеш любимец за децата си, урокът за тях ще е по-ценен, ако не им купуваш новия приятел. Най-малкото, за да не гледат на него като на жива играчка, която ако „се счупи“, може да бъде сменена с нова от мама и тате. Може да включите детето в избора на животинка. Това, което е сигурно – любовта на кучето/котето към вас няма да зависи от това дали е купено или осиновено.

Някои линкове за осиновяване на котка/куче:
Animal Rescue Sofia
Pets Adoption
Фондация Вземи ме вкъщи
Сдружение Приятели на котката
Искам коте
Екоравновесие

За бебето

Когато идва първото бебе, всяка покупка за майката и детето ни изглежда необходима и оправдана. Често размерът на разходите се подминава като тема или изглежда обидна и неуважителна за обсъждане, особено ако средствата са под ръка. Все пак нали като родители трябва да направим и да дадем всичко най-добро за детето.

Когато дойде второто, че и третото дете, разбираме, че сме могли да действаме по-практично и разумно с бюджета си, без това да означава, че показваме по-малко обич и подкрепа. Вече сме разбрали от личен опит колко бързо по време на растежа на детето вещите излизат от употреба. Количката, която се ползва едва няколко месеца, а ни е струвала може би над 500, че и над 1500 лв. Купищата нови дрешки, които се израстват за седмици, а някои от тях малчуганчето дори не е успяло да облече повече от 1-2 пъти. Играчките, част от които не е забелязало.

След второто ни дете (почти) не ползвахме определени уреди и принадлежности, които просто ни се видяха безсмислени, въпреки че са в списъка за задължителните покупки за бебето, които раздават в педиатричните центрове и бебешките магазини. Такива като бебефон, пудра и крем за дупе, лигавници, залъгалки, термометър за вода, повивалник, чаши с дръжки. Да не говорим за проходилка, каишки и подобни пособия за прохождане.

Дори и да сте с нагласата всичко на детето ви да си е негово (купено), помислете – може би наистина ще е по-разумно да вземете назаем от приятели някои (почти неизползвани и от тях) вещи като количка, бебешко легло, вана, стерилизатор, играчки и дори дрешки (всяко бебе оставя след себе си почти неизползвани дрешки особено в първите си месеци на най-бърз растеж). И никак не съм сигурен, че трябва да се съобразяваме особено много с реклами, книги и съвети от сайтове какво ни трябва за бебето. Все пак част от маркетинга на тези „задължителни“ продукти разчита на нашата несигурност и дори страх дали ще се справим добре като родители. А засега явно родителите си се справяме окей – поне в това отношение, че светът продължава да съществува и е пълен с хора.

И накрая – ако искаш да се освободиш от оказали се ненужни за теб вещи, освен да ги продадеш в OLX или Bazar.bg – можеш да ги подариш във фейсбук групите като Free your stuff Sofia – на някого пък тези вещи може наистина да му трябват.