Гаражна разпродажба

Блог / Бюджет

Гаражна разпродажба като по филмите

27 септември 2016 / 3 мин.

„Закъсах за пари!” – не знам при теб как е, но мен тази мисъл ме навестява по няколко пъти годишно.

Обикновено се случва, след като един любезен глас ме е подсетил по телефона, че закъснявам с вноската по кредита си. И докато умувам как да му отговоря на въпроса кога ще внеса тези 240 лева, се сещам, че през идващата седмица трябва да платя и екскурзията на детето, която то очаква цяла година, и последния „зимен” ток, искащ от мен едни нищо и никакви си 500 лева.

А-а-а, да, имам и час при едно светило в медицината, при което ако не отида сега, не знам дали ще доживея до следващия му свободен час. О, интернет и телевизия? Вярно! Както и последния есемес от М-тел, който вече не звучи така приятелски, а ме заплашва със спиране на услугата.

Ама, какво става? Да не са се наговорили?! Отделно от тези разходи, към празния ми портфейл наднича и обичайният списък за пазаруване, който ме плаши със сумата, която ще ми струва удоволствието да се храни нашето шестчленно семейство…

Да, за тези моменти говоря. В които започвам да си скубя косата защо нямам заделени пари? Наистина – защо нямам? Защо не спестявам? Защо?

Виж също: 93 работещи начина за спестяване

Когато установя, че отговорът на тези въпроси не лекува с магическа пръчка настоящия финансов колапс, се заемам да мисля идеи как да вържа двата края… и този път. За последно. Обещавам!

Е, винаги мога да взема заем. Но… не винаги мога да го върна – както стана ясно. Така че – не става. Не бих понесла още един заем, не.

Преди пет години, когато се намирахме в една точно такава ситуация, с мъжа ми се сетихме за опцията „Гаражна разпродажба”. Сетихме се от американските филми – от тях я познавахме и само в тях я бяхме виждали. Но ни се стори чудесна идея! Решихме да направим българска гаражна разпродажба като от американските филми!

Гаражът ни беше пълен с вещи. Там прибирахме всичко, което вече не използваме, не знаем как да използваме, не харесваме и дори неща (неразопаковани), които никога не сме използвали. Вещи, с които нямаме идея как да постъпим. И такива, които „може пък за нещо да ни потрябват”, но всъщност никога за нищо не ни трябват и забравяме за тях, веднага щом ги занесем в гаража.

Ти имаш ли такова място? Някой шкаф? Или гардероб? Мазе? Всъщност непотребните вещи може и да не са прибрани на някое конкретно място, може да са пръснати навсякъде в дома. Понякога просто свикваш с тяхното присъствие и спираш да ги забелязваш. Но нашите си стояха в гаража…

И така, ето как стъпка по стъпка организирахме нашата гаражна разпродажба:

  • набързо драснахме един текст-покана, принтирахме я в 10-ина екземпляра и ги разлепихме около блока ни, както и на входната му врата;
  • обявихме събитието и във Фейсбук, за да могат да се възползват от него и наши приятели;
  • в деня на разпродажбата (неделя) извадихме каквото можахме извън гаража, подредихме някакви предмети по-така… търговски;
  • аз приготвих курабийки и сок, за да се почувстват хората по-уютно;
  • намислихме си примерни цени за някои от нещата и колко сме склонни да отстъпим.

Часът на разпродажбата дойде и няма да повярваш колко добре мина! Продадохме страшно много неща:

  • старите ни килим и пердета, старата печка и куп други стари неща, останали след ремонта;
  • дори едни много странни плоскости, които представляваха част от разглобената ни стара кухня. Наш съсед много им се зарадва – точно такива му трябвали, имал една идея за не-знам-си-какво, която щяла да стане перфектно точно с такива плоскости. Чудесно;
  • няколко ролки тапети;
  • тави, чаши, чинии, сервизи;
  • и дори дамски костюм, обличан 3 пъти;
  • дискове с музика и филми, книги, книги, книги, дори колекция списания;
  • детски играчки;
  • стари часовници;
  • всевъзможни дребни предмети – като разни възглавнички, кошнички, вазички и саксийки. Дори гоблен, който една далечна роднина ми беше подарила.

Гаражът се поизпразни, а портфейлът се понапълни. Гаражната разпродажба се оказа много добра идея! Препоръчвам ти я горещо. Дори да си финансово стабилен и да нямаш нужда СПЕШНО и СЕГА ВЕДНАГА от едни 700-800 лева.

Гаражната разпродажба е добър начин да постъпиш еко – вместо да хвърляш на сметището (или да превръщаш гаража си в сметище), предлагаш вещите си за следваща употреба! Повярвай, около теб живеят хора, на които твоите непотребни вещи ще са изключително потребни.

Гаражната разпродажба е и доста практична – вместо да плащаш на чистачка или пък да загубиш часове в подреждане на багаж, печелиш пари и разчистваш едновременно.
В нашия гараж се освободи доста място за по-важни наши вещи. Например, бурканите с домашно сладко и лютеница, които обожаваме. Или пък детската количка и колелото, които вече влизаха в гаража, без това да изисква познания от висшата математика.

Днес има доста сайтове като OLX, Bazar.bg и т.н., които ти предлагат нещо като „гараж” за твоята гаражна разпродажба. Вярно, виртуален, но все пак е чудесна възможност!

И въпреки това, истинската гаражна разпродажба, онази, като от американските филми, ще ти даде възможност само за един следобед да се отървеш от доста непотребни за теб вещи и да изкараш някой лев. Освен това, ще стоплите отношенията със съседите и ще се опознаете по-добре, някак ще си станете по-близки.

Гаражната разпродажба може да е чудесен спасителен пояс, ако затъваш в разходи. Но все пак аз те съветвам да поддържаш финансова стабилност чрез редовни тренировки по спестяване!

P.S. Детето отиде на екскурзия.