Какво да правиш с жълтите стотинки

Блог / Бюджет

За жълтите стотинки

28 октомври 2016 / 2 мин.

1 стотинка, 2 стотинки, 5 стотинки. Ужасно досадни монети!

Тежат излишно в джобовете. Изпадат лесно, докато плащаш. Пълнят ненужно портфейла. Дали всъщност са толкова ненужни, колкото досадни? 

Може би повечето хора, ако видят монета от 2 стотинки на тротоара, не биха се навели да я вземат. Дразнят се на цени като 1.97 лв. Не си прибират рестото в магазина, ако е в жълти монети.

Аз лично винаги се навеждам на улицата, за да прибера намерена монета, дори и да е жълта стотинка – дали от уважение към парите или заради суеверие да не подминавам късмета си, не знам. Но наистина смятам, че всяка стотинка е важна, а жълтите монети също са пари.

И за да се постарая да го потвърдя, ето няколко предложения как жълтите стотинки може да свършат нещо полезно: 

1) Да си платиш вноска по кредита или битова сметка 

Ако няколко месеца заделяш в кутия от обувки или в найлонова торбичка всички жълти стотинки, останали в портфейла и джобовете ти в края на деня, то в един момент ще разполагаш със сума, достатъчна да покриеш с нея вноска към някоя банка или да си платиш месечната сметка за тока.

Последно направих точно това – платих една закъсняла вноска по кредита си.

Да, ако попаднеш на по-обидчиви служители, може да правят кисели физиономии, да се опитат да те прехвърлят на друг колега, после на още по-друг, да те накарат да чакаш излишно по-дълго и други номера извън доброто обслужване.

В някои банки може да те таксуват за това, че си дошъл с насипни монети (съвсем минимално е, струва си те да ги изброят). В други обаче имат електронна везна, която смята колко монети по 1, 2 или 5 стотинки теглиш и става много бързо. 

2) За всеки случай 

Може да разхвърляш дребните стотинки на различни места из къщи или в колата за случай, в който може внезапно да ти потрябва дребна сума, а да нямаш кеш в себе си и банкоматът да не е близо. Например в някое чекмедже, в джобовете на зимните якета, в стари чанти или под седалката и в жабката на колата. Не е лошо да си помогнеш повече, като мяташ и по някоя бяла монета.

Така, когато например си без пари в брой в момента, а внезапно „цъфне“ куриерът със забравената от теб доставка с наложен платеж или мине изненадващо домоуправителят да събира входната такса, няма да си в съвсем неудобна ситуация и ще можеш да отреагираш, като изпразниш тези малки „хранилища“. 

3) Да си купиш малко съвест 

Няколко монети може да са от полза и когато решиш да направиш малко добро, като дадеш пари на нуждаещ се на улицата или се почувстваш принуден да го направиш. На кръстовищата, когато на червен светофар ти измият предното стъкло на колата – като разплащане в такава непоискана сделка. Или съвсем директно поискани на опашка за бургер или пред Билла-та.

Тогава, ако разполагаш с половин шепа дребни монети в джоба, няма да се почувстваш неудобно или виновен, че отказваш, нито ще вадиш несигурно в такава „компания“ портфейла си. 

4) Да не ти се пълнят джобовете с дребни 

Точно така. Като държиш дребни в джобовете си, джобовете ти няма да се пълнят с дребни. Звучи малко безсмислено, но не е. Замисли се – ако си купиш нещо, което струва например 2 лева и 15 стотинки и нямаш 15 стотинки, защото предпочиташ само монети по 1 и 2 лв., какво става – връщат ти 85 стотинки, което е минимум четири монети. Пък да оставиш 40% бакшиш не е много възпитателно.

А, освен понякога в бензиностанциите, никога не ми се е случвало да кажат „Хайде, щом нямате 8 стотинки, няма проблем“ и да закръглят сметката надолу. Затова не е лошо вместо да се отървеш от дребните монети, да разполагаш с тях за такива случаи. 

5) Да учиш малките деца да спестяват 

Жълтите монети са с малка стойност, но и децата (или внуците) са малки и все още не спестяват за автомобил или за ваканция в Малага. Желанията им са по-достъпни – сладолед, играчка, кръгче на въртележката.

Дали им даваш даром стотинките, за да ги сипват касичката си или им заплащаш с тях малки допълнителни дейности към стандартните им домашни задължения – няма значение.

Може например да им предложиш да почистите дома заедно, а всички монетки, които намерят под хладилника, зад дивана и между седалките и облегалките на фотьойлите – да останат за тях (разбира се, на теб се пада местенето и повдигането на мебелите, на тях – прахосмукачката и метлата).

Учиш ги и че всяка паричка е важна – много на брой малки парички могат да направят голяма сума. След известно време може да седнеш с тях да ги преброите заедно. А в зависимост от възрастта, така може да упражните математиката.

Искаш да плащаш по-малко по кредита си?
Рефинансирай го с Klear!

ВИЖ КОЛКО ЩЕ СПЕСТИШ

Условията ни често са по-добри от тези на банките.
Струва си да провериш.

Тагове:

Спестявания