Коледна истерия

Блог / Бюджет

Духът на пълнената пуйка (част 2)

8 декември 2016 / 3 мин.

Продължаваме с втора порция празнични глупости с аромат на кисело зеле и греяна ракия! Добър апетит!

8. Да взривим света!

Хайде да взривим света! Настина, хайде! По Нова година?

Не мога да разбера защо се преструваме, че ни е страх от терористични атаки? Защо се евакуираме при заплаха от бомба? Та ние обичаме бомбите! Пистолетите! За нас те са част от празничното иху-аху!

Заря след заря, пиратка след пиратка, фенери, огньове, пистолети. Горко им на уличните кучета. Както и на тъпаците, които са излезли навън в празничната нощ, а не са се барикадирали вкъщи или в някое заведение. Духът на пълнената пуйка гръмва опустошително всяка година, отнасяйки със себе си не малко пръсти, очи и кожа.

Да, инвестицията в гърмящи забавления е може би една от най-глупавите, на които сме способни. Бум-бум! 

9. Храна за целия китайски народ

Краят на годината идва. Да се наядем като за последно, викам аз! Вкъщи или в заведение – няма значение! Важното е да осигурим суджук за 50 човека. Нищо че ще сме си само тримата. То ако не си преял и препил, все едно не си празнувал!

Добре че ги има хапчетата Мезимфорте и Гастроцид – те ти помагат да не припаднеш дори след като си погълнал половин прасе и два  килограма руска салата!

Още по-готино – помагат да изядеш и другата половина от прасето, малко след като се оригнеш! Чудни хапчета, чудни! Много подходящи за българския пазар.

Наскоро четох, че американски учени са измислили и хапче против напиване и махмурлук! Какъв кеф! Най-после ще можем да изпием целия алкохол на света – каквито винаги са били нашите първоначални и най-възвишени цели! Тенкю, американци, ще се възползваме!

Всяка година пръскаме адски суми, за да нахраним празника. А после и кофата за боклук. Защото каквито и хапчета да пием, стомасите ни все пак имат някакъв ограничен обем. Сори, не е редно. 

10. Да платиш едни 100-200 лева за куверт!

Ако сте петима човека и всеки от вас даде по 100 лева, ще си съберете един доста атрактивен празничен бюджет! Той ще може с лекота да обслужи вкусовете и прищевките ви.

Но пък трябва да си останете у дома… Друго си е навън! Да си сред себеподобни – екзалтирани, танцуващи и приятно почерпени люде, сред които може пък да откриеш любовта?

Каквото и да ти сервират срещу куверт от 100 лева, то ще струва не повече от 15 лева и има опасност на сутринта да се събудиш с някоя разярена Salmonella, вместо с някоя пищна блондинка. Независимо, че цяла нощ си дезинфектирал стомашно-чревния си тракт с почти чист спирт.

А кефът да слушаш хубава музика, да танцуваш и да си в приятна компания, можеш да си осигуриш и у дома или пък в по-големия апартамент на твой приятел, или пък във вилата на познат на твой познат. Ще ти излезе доста по-евтино. И по-смислено. 

11. Да бъдеш неотразима!

Точно такава ти обещават да те направят хиляди марки чрез своите рекламни коледни послания! „Бъди неотразима в празничната нощ!” Ти и всички останали жени, облъчени от комуникацията на бранда.

Но как да бъдеш неотразима сред толкова много народ, който също е неотразим? Уф, че сложно.

Мими и Поли също са се мацнали с вълшебния крем, пръснали са си от специалния парфюм, сложили са си от бляскавия лак за нокти, боядисали са косите си с невероятните шоколадови нюанси, облекли са се с дрешките от списанието! Тюх!

Много жени инвестират твърде много в коледния си аутфит. Ми така де – то жената колко повода има в живота да се нагласи? Абитуриентският бал, сватбата (ама тя вече не е модерна) и Нова година!

А знаеш ли, че има поверие, според което трябва да носиш червено бельо в празничната нощ? За да ти върви любовта през годината! Айде бръкни се с още 20 лева за едни червени прашки, какво се правиш! 

12. Да не рециклираш!

Да, доста е глупаво да не рециклираш по принцип. Но да не рециклираш след празниците е направо кощунство!

Сети се за деня след Коледа. Мързеливо ти е, в корема ти се бият боб и ошав, от телевизора те гледа малкият сам Маколи Кълкин… А наоколо е пълно с изпокъсана хартия на елхички и пластмасови опаковки от играчки. Идва ти по най-бързия начин да събереш всичко в кофата, да се отървеш от ужасния безпорядък и на спокойствие да си догледаш „Сам вкъщи 2”.

Но, моля те, поне в този ден изхвърли отпадъците разделно. По-лесно е отвсякога – те са си почти сортирани.

Прибери в шкафа по-запазените опаковки, панделки и червени джувки – догодина пак ще ти потрябват, не си струва да ги купуваш отново  и никой няма да забележи, че са секънд хенд!

Хайде, иди до контейнера за разделно изхвърляне на отпадъците! Направи един малък подарък и на планетата. Няма да ти струва нищо, а ще е добре за всички. 

13. Пропускаш какво точно празнуваш!

Ако не празнуваш появата на Младенеца, какво точно празнуваш по Коледа? Може би новия клип на Кока-Кола? Или раждането на някой парфюм? На някой нов мол?

Седя и се чудя как успяхме да принизим до такава степен нещо толкова духовно. Днес Коледа е просто едно самоцелно раздаване на подаръци, едно самоцелно препиване и преяждане. Защото така…

Може да не си непременно религиозен – хич не е тренди, наистина, пък и много интелектуално някак не е. Но бих те посъветвала все пак да се опиташ да видиш духовната страна на периода.

Смири се, благодари. Помисли – за грешките, за прошките, за единението. Нахрани предимно вярата си в доброто. Онова архаично овехтяло добро, с което никой бранд не вижда смисъл да се асоциира, защото то ни тласка към неконсуматорско поведение.

И вместо да си обуеш червени прашки, се запитай защо любовта не идва? Има ли място за нея в живота ти? Приоритет ли е за теб? Или чака обезверена да напреднеш с кариерата си? Даваш ли шанс на хората? А на себе си?

Прекрасен момент да преосмислиш, преподредиш и осъзнаеш живота си. Можеш да го направиш напълно безплатно!

Съветвам те да използваш парите, заделени за празниците, разумно! И с тях да зарадваш възможно най-много хора:

  • Разходи се до някой хендмейд базар – купи подаръците си от там.
    Ще са уникални! Не са опаковани в излишна пластмаса и вероятно ще ти излязат по-евтино. Пък и ще ощастливиш собственика на златните ръце, създали тези предмети.

  • Дари – пари, вещи, внимание.
    На деца без родители, на възрастни хора, на съседите, които са го закъсали. Отвори портфейла си за добра кауза. Както и сърцето си. Поне по Коледа. А най-добре ги дръж отворени целогодишно.

  • Почерпи с тоновете останала от вечерта храна някой бездомник.
    Вземи децата и го потърсете заедно из улиците. Ще се издигнеш в очите на много хора (което изобщо не е най-същественият аргумент), а и парите, които си дал за храна, няма да са хвърлени на вятъра.

В края на годината всичко изглежда на живот и смърт! Всичко свършва, нищо не започва. И всички ние се стремим да умрем красиви и щастливи. Добре облечени, нахранени, напоени.

Отлагаме всичките си проблеми за след празниците. С надежда, че период „след празниците” не съществува. Дните ни се осмислят от една вечер. Спестяваме за тази вечер и харчим за тази вечер. Сякаш всичко ще свърши на първи януари.

Коледа и Нова година се превръщат в едно генерално разрешение да се напием, да се забавляваме. Неприятностите ще изчезнат, ще се лее шампанско. Ще забравим. По Коледа стават чудеса. По Коледа всичко е позволено. Защото след това няма нищо. Светът свършва, хората умират. Нали?

Неслучайно януари е най-депресиращият месец. Месец, в който разбираме, че всички сме все още живи, не сме се отървали. Не се е случило никакво чудо. Само дето сме малко по-дебели, малко по-бедни и малко по-разочаровани. Отново трябва да се учим да живеем без Коледа.

Пълним Коледа с все повече предмети, храна и напитки. И все повече я изпразваме от съдържание и смисъл. И съвсем нормално сме разочаровани. Защото истинският празник се случва в сърцето и душата, а не на масата… Честито! И нека духът на пълнената пуйка ни благослови!

Ps: Не забравяй да купиш няколко по-големи бутилки Кока-Кола! Все пак в тях са брат ти, сестра ти, майка ти и баща ти, цялата рода, дома и уюта. Но най-вече – твоето щастие!