Какво е смущаващото в абитуриентските балове

Блог / Децата и парите

Има нещо гнило в абитуриентските балове

14 юни 2016 / 2 мин.

В нашето общество има формирани конкретни разбирания как трябва да се празнува завършването на училище - с абитуриентски бал. От определението в Уикипедия разбираме накратко, че:

  • поводът e завършването на гимназия и настъпването на зрелостта
  • на него участват всички възпитаници на випуска
  • същинската му част е вечер, обикновено в голям ресторант
  • директорът и учителите също са поканени
  • присъстващите трябва да са в бално облекло
  • на бала се пристига с “избран” автомобил и придружител
  • подготовката за бала продължава с месеци
  • събира се цялото семейство, роднини и приятели
  • събитието се заснема от фотограф и/или видео оператор

В това определение обаче, което напълно коректно описва абитуриентския бал, намирам няколко смущаващи неща:

В абитуриентския бал (изглежда) потъват доста средства

Трябва да се плати за куверти в ресторантa, за бално облекло, за аксесоари, за козметика, за наем на кола, за подаръци, за почерпка с близки и роднини и за много други неща.

И понеже абитуриентът не е финансово независим, то цялата финансова тежест следва да се поеме от родителите, които може да нямат възможност или имат средствата, но те да са предназначени за нещо друго, по-важно, или просто да е против техните разбирания за това как да използват парите си най-добре.

Балът е представен като единствена алтернатива

Всеки от нас познава хора, които не са присъствали на бала на випуска или не са били с официални дрехи, или че са пристигнали на колело, на скейт или трактор, но това са редки изключения с “ексцентрични” съученици.

Разбирането, че завършването на училище следва да се празнува с абитуриентски бал така се е вкоренило в обществото, че едва ли не го е направило задължително. Но балът е подходящ за едни, съвсем не за други и е напълно неподходящ за трети.

Прилича на много шум за (почти) нищо

Подготовката за бала изглежда изисква не само много пари, но и значително количество от време и внимание, докато същинската част трае една единствена вечер.

Стимулира консуматорство

Облеклото на абитурента най-вероятно няма да бъде използвано никога повече. След няколко часа ползване ще бъде захвърлено завинаги в шкафа без значение колко ценни са вложените материали, време и енергия за производство.

Не по-различна участ ще имат и голямото количество подаръци, които обикновено хвърчат във всички посоки. От повечето получателят няма истинска нужда, но ще трябва да приеме, да им осигури място, да ги съхранява и поддържа, докато един ден ги изхвърли.

Противопоставя възгледите на няколко поколения

Абитуриентският бал въвлича няколко поколения с различни виждания и разбирания. И ако тези виждания за начина на празнуване са твърде различни, то най-вероятно ще породят напрежение, конфликти и разочарования в семейството.

Как да се справим

Задължително ли е да се празнува завършването на училище с бал? Трябва ли да се харчи цяло състояние за това? Има ли как да празнуваме без да развалим отношенията си с близките?

Отговорите на тези въпроси не са нито лесни, нито еднозначни за всеки, но следващите няколко принципа ще ви помогнат като семейство да откриете правилните за себе си.

#1 - Бъдете наясно и в съответствие със себе си

Малко неща си заслужават да направите компромис с вътрешните си принципи и разбирания и абитуриентският бал едва ли е сред тях. Преди да потвърдите, помислете доколко завършването на училище е важно за вас, дали изобщо искате да го празнувате, и ако да - кой е най-подходящият начин.

Ядене, пиене и танцуване на маса не са за всеки. Завършването може да се отпразнува по безброй други начини освен с бал. Може да е с пътешестие, с концерт на любима група в чужбина, с участие в благотворителна кауза… Всичко, което е в съответствие с разбиранията и убежденията ви.

#2 - Празнувайте според възможностите си

Празнуването трябва да е според вашите финансови възможности, а не нечии други. Да, някои семейства могат да си позволят повече и държат да го покажат, но това не означава, че вие трябва да си продадете апартамента, за да сте сред тях.

Завършването и неговото празнуване са лесно предвидими събития във времето, което ни позволява да набележим какво искаме за празника и колко горе-долу пари ще струва. А след това да видим какво можем да си позволим.

#3 - Разчитайте на спестявания и в никакъв случай на заем

Празнуването на каквото и да било събитие е преди всичко за удоволствие. Не е нито необходимост, нито е неотложност. Разходите за него следва да бъдат покрити от спестяванията на семейство. Абитуриентският бал не е нито причина, нито оправдание за взимането на заем.

#4 - Използвайте бюджет и контролирайте разходите

Игнорирате ли този основен принцип на личните финанси, рискувате исканията за плащания да ви връхлетят с такава сила, че да ги помислите за неотложни и спешни, да започнете да харчите от спестяванията си и дори да вземете заем, преди да сте се усетили.

#5 - Установете навреме очаквания сред близките

Обсъдете отрано, една година дори, как виждате в семейството си празнуването на завършването. Решете кога и как ще информирате роднини, приятели, съученици за вашите решения и мотиви. Трикът е да го направите достатъчно навреме преди те да си създадат определени очаквания към вас.

Поводът бяха абитуриентските балове, но статията би останала непроменена, ако този празник се замени с друг.