Съвети при пазаруване на дрехи втора употреба

Блог / Децата и парите

Колумб в света на носените дрехи (част 2)

9 септември 2016 / 2 мин.

Последно обновена на

В част 1 ти обясних какви са предимствата на детските дрехи втора употреба и как да преодолееш предразсъдиците по темата, а сега ще ти споделя конкретни съвети за пазаруване.

Някои tips and tricks от собствен опит

1. Винаги проверявам етикета със състава.
Предпочитам естествени материи, когато дрехата е в допир с тялото (панталони, блузи, пуловери, рокли). Децата обикновено не понасят боцкащи платове, така че и някои видове вълна отпадат, колкото и да са качествени.

2. За панталоните винаги избирам тези с регулиране на талията с ластик.
Така няма риск да станат точни на широчина, когато вече са окъсели до коляното.

3. Преглеждам няколко неща преди покупка:

  • биетата на трикотажните дрехи (блузи, тениски, суичери) - не трябва да са разтегнати, отпуснати, разкривени;
  • ръкави и яки на връхните дрехи (якета, палта) – да не са избелели, износени, деформирани, протрити, с частично нарушена текстура (вълната обикновено се „изглажда“ по ръбовете, ако е носена дълго); 
  • всички шевове; 
  • подмишници и ръкави (пуловери, дебели блузи, жилетки) – да не са на топчета, протъркани, с нарушена повърхност; 
  • евентуално липсващи копчета, колани, качулки – понякога не е фатално, но в други случаи дрехата губи от своята функционалност, а и едва ли бихте открили същото копче за риза например;
  • бельо, клинове, чорапогащи и чорапи втора употреба категорично не купувам, освен ако не са с етикет.

4. Първият път е добре да отидеш на тур за находки с някой, който има опит в това.
Той ще ти покаже местата и начина, по който пазарува. Вярваш или не, и за тази работа се иска нюх, поглед и находчивост.

Къде можеш да се сдобиеш с добри находки

Класическите магазини с дрехи на килограм

Някои от тях са скрити и непопулярни, за които някой разбирач трябва да ти подшушне. Разходи се около Женския пазар и Лъвов мост, със сигурност ще попаднеш на доста от тях.

Цените варират според деня на зареждане с нова стока, примерно в понеделник са около 20 лв. за килограм, в събота са около 8 лв.

На специализирани магазини само за детски дрехи в България не съм попадала, те обикновено се поставят в кошове за по-малките и на отделни закачалки за децата над 8-9 години. Най-добре попитай консултанта.

Големите вериги магазини за дрехи втора употреба

Някои от тях продават с цена на килограм, други обявяват отделни цени за всяка дреха. Повечето от тях предлагат карта за отстъпка, следи и за промоции. Изборът обикновено е голям, но трябва да си внимателен, защото се случва дрехите са с дефекти (петна, дупки, разпорени шевове, липсващи копчета, др.)

Магазините със селектирани дрехи

Ако не ти се рови в огромни кошове и безкрайни закачалки, вече има достатъчно качествени магазини за селектирани дрехи втора употреба. Без дефекти и следи от износване, изпрани, ухаещи приятно и готови за обличане. Обикновено се намират в центъра по малките улички, декорирани са кокетно и артистично и се поддържат с грижа и внимание.

Онлайн магазините

В България все още малко на брой, но за хора, които нямат време да обикалят са добра опция. Дрехите излизат на сметка, снимани са и описани добре. Ако има някакъв дребен дефект, той е указан изрично. Често се предлагат чисто нови неща с етикет.

Цената е по-висока от дрехите на килограм - селекцията, прането, гладенето и представянето отнемат времето и усилията на продавача, но пестят вашите.

Amazon, eBay

В този тип сайтове можеш да откриеш истински съкровища на известни марки, но е необходима регистрация, payPal сметка, кредитна карта, познаване правилата на всеки сайт, следене рейтинга и отзивите на продавача. Неприятното е чакането и понякога високата стойност на доставката, но пък ако дрехата е ценна, си заслужава.

Българските сайтове за продажба на употребявани стоки

Нямам опит с тях, но със сигурност има неща, които заслужават внимание. На мен лично не ми допадат лошите снимки и липсата на подробни описания.

СПЕЦИАЛЕН СЪВЕТ

Големите вериги магазини обявяват много по-ниски цени в провинцията, отколкото в София, често има и по-голям избор. Пример: В София най-евтиният ден (преди новото зареждане) е с цена около 8 лв., в провинцията – 2 лв. Пазаруваш купища дрехи буквално за стотинки!

Дори и да си крайно скептичен към този начин на пазаруване, опитай някой път. Удоволствието да се чувстваш като Колумб в света на (малко) носените дрехи е несравнимо дори и с най-любимия ти лъскав магазин. Хем си спестил един куп пари, хем си осигурил чудесни дрехи за децата, хем съвестта ти е чиста. А измежду детските дрехи, кой знае, може да те чакат чисто новите мечтани джинси, които не успяваш да откриеш в нито един мол.

Безплатна е-книга: 93 работещи начина за спестяване