Да купиш или да не купиш – това е въпросът

Блог / Бюджет

Да купиш или да не купиш – това е въпросът (част 2)

28 юни 2019 / 5 мин.

Ето го и продължението на статията от миналата седмица, чийто фокус бе насочен към консуматорството. Вижте и някои идеи как да оптимизираме този процес по видове покупки, отново от личен опит:

Храна 

Много ми се иска у дома да умеехме да бюджетираме редовно, да пазаруваме веднъж в седмицата основните продукти и да знаехме какви количества консумираме за даден период от време. Все още обаче не сме достигнали такива семейни висоти. Иначе – седмично меню с навременно набавяне на продуктите и дневник на покупките, който да стане база за фиксирано пазаруване, биха били идеален вариант. Така се спестяват излишни покупки, инцидентни решения и спонтанни разходи. Убива се обаче и от красотата на непредвидените менюта. С времето се научих да купувам само това, което ми трябва, да не се разсейвам прекалено по щандовете, да не пазарувам гладна/нервна/уморена и да не минавам „просто да видя какво има“.

Дрехи

Все по-актуални стават т.нар. капсулни гардероби – минимален набор от  основни дрехи за сезона, които лесно се съчетават помежду си и са взаимнозаменяеми за различни поводи и функции. Лудият безразсъден шопинг в стил „Хубава жена“ или „Сексът и градът“ е все по-неприлично разхитителен и извън устойчивите световни тенденции. Идеята е: малко, подбрани с вкус и мисъл дрехи, които не изискват часове в подбор и комбиниране; качествени материи и базови цветове; комфортни кройки и класически десени.

Друга тенденция е пазаруването second hand – нов шанс за дрехите, отговорност към околната среда, приключенски находки, а и перо „плюс“ в бюджета.

Онлайн пазаруването пък дава възможността за проба, връщане и замяна на стоките, което помага да не трупаме купища непотребни парцали с неточен размер и кофти кройка в гардероба.

Детски дрехи, аксесоари и играчки

Лудото пазаруване за нов член на семейството мисля е познато на всеки родител. Купища ненужни бебешки аксесоари, дрешки и пособия, повечето от които никога не влизат в употреба. По-нататък идват неподходящи колелета, кънки, неудобни за каране, обувки, които умаляват точно в подходящия сезон, довършете списъка. Със следващите деца нещата се наместват и почти всеки родител осъзнава, че не е необходимо да се набави ВСИЧКО, за да расте едно дете щастливо, здраво и спокойно. Вече се организират всякакви събития, борси, базари и какво ли не, където можете да продадете или размените запазени вещи да се сдобиете с нови. Майки обменят умалели дрехи, подаряват колички и предлагат почти нови аксесоари – да живее устойчивото развитие и спестяването!

Мебели 

Има неща, които ни трябват задължително – удобен матрак, добре помислена кухня, уютна баня и комфортен диван. Случва се обаче да купуваме мебели, които НЕ са ни необходими, нито могат да изпълняват функцията, за която са предназначени. Шкаф, който заема прекалено много място, малък гардероб без надстройка, холна масичка, която по-скоро пречи, отколкото върши работа. Дребните мебели и домашните аксесоари могат да имат и декорираща функция, стига да са подбрани с вкус и идея. Умен начин за избор на мебелите е тяхната мултифункционалност и взаимозаменяемост, така можем да ползваме един и същи скрин, например, в различните стаи и етапи - когато и където имаме нужда от него. Винаги съществува и вариант да дадем шанс на стари мебели, които са от хубав, качествен материал, вместо да купуваме паянтовия им шперплатов еквивалент.

Техника 

Техниката е нужна в модерния свят, няма спор в това. Манията обаче да се купува непременно последния излязъл модел, дори и цената му да не е по бюджета ни, започва да приема плашещи размери. Кредити за нов телефон, огромен телевизор в малко помещение или последен модел компютър просто за браузване са неоправдани покупки, откъдето и да ги погледнем. Предлага се чудесна и запазена техника втора ръка, стига човек да има информация и умение да търси. Ако пък е  последен писък на технологиите – нека ни служи повече време и да има реална необходимост от него (бизнес, работа, образование, доходоносно занимание, любимо хоби).

Автомобил 

Ако семейството се увеличава, имате нов домашен любимец или хоби, което изисква определен тип МПС, смяната на кола е разбираема и оправдана. Ако е само за да се фукате пред заведение Х или да можете да блеснете в дадена компания, по-скоро е глезотия и неразумен разход с ежедневни консумативи.

Нов дом, образование, бизнес начинания, инвестиции, благотворителност 

Все неща, които можем да направим, ако сме разчистили ненужните разходи и харчим разумно. Домът ще ни направи щастливи и сплотени; новите дейности и образованието ще ни донесат широки хоризонти, умения и контакти; инвестициите – сигурност; с благотворителността ще помогнем на някой в нужда – какво по-хубаво от това!

Развлечения, хоби, грижа за себе си, изкуство, пътувания 

Обикновено хората пестят от това перо в бюджета, но според мен то е от най-важните. Душевният комфорт, разнообразието и забавлението влияят и върху работата, и върху личните отношения, и върху психическото здраве, затова са от изключително значение. Дали ще е вечеря в любим ресторант, ценна изложба, уикенд в планината, книга или концерт на предпочитан изпълнител – всяко от тези неща се изплаща стократно. За какво ни е маркова дреха, ако няма къде да я облечем? За какво ни е онзи модел телефон, като прекарваме съботите и неделите на дивана? Трябва ли ни скъпата чанта, ако душата ни е празна? Оправдана ли е лъскавата кола, без да сме планирали пътуване до мечтано място? Всеки може да отговори за себе си. За мен лично – не.

Разбира се, всеки определя индивидуално разходите си според възможностите, приоритетите, желанията и начина на живот, но ако по-малко робуваме на етикети, моди и брандове, а повече държим на преживяванията, развитието и емоциите, мисля всичко ще дойде на мястото си.

И ако следващия път в магазина или пред екрана се запитаме: трябва ли ми това, за какво ще го ползвам, кога ще го нося, нямам ли същото, какво ще ми даде тази покупка, ще ме направи ли по-щастлив или тъкмо обратното – има шанс да спестим немалка сума, която ще вложим в приключения и спомени, вместо в лъскав, но безполезен марков предмет.