10 вредни нагласи към парите и успеха

Блог / Бюджет

10 вредни нагласи към парите и успеха

21 юли 2017 / 5 мин.

Мислиш ли, че нещо в живота ти може да върви добре, ако ти се отнасяш към него зле? Едва ли… Ето защо ако парите все не ти стигат, е добре първо да промениш отношението си към тях. Ще споделя с теб някои от нагласите, които затрудняват нашето финансово благополучие.

Мразя работата си!

„Само като се замисля, че сутрин трябва да стана, да се облека и да отида в този отвратителен офис, и ми се повръща! Не понасям работата си, колегите си, шефовете си!” – ако ти минават подобни мисли, едва ли ще ти се получат нещата. Как може да се развиваш на място, което презираш? И чрез дейност, която ненавиждаш? Ако не успееш да погледнеш на работата си с  ентусиазъм и удоволствие, ако не виждаш работното си място като възможност за развитие, колегите си като добър екип, шефовете – като хора, които са оценили уменията ти и са готви да платят за тях, ами… едва ли ще получиш нещо добро от тази работа. Едва ли и ти ще й дадеш нещо добро. Ако не успееш да изпитваш благодарност, че именно в този офис, с помощта на тези хора успяваш да осигуриш средства за нормалния живот на теб и твоето семейство… зарежи тази работа! Намери си друга – не, не си толкова зависим от настоящата.

Завиждам и се самосъжалявам

„Да, ето, съседът си купи джип, братовчед ми си направи фирма, бившият ми колега отиде в друга компания на по-висок пост. А аз какво? Нищо…”. Аха, днес много от нас се отдават на негативни чувства, вместо на градивни действия. Какво ти пречи да поискаш съвет от успелия, да се запознаеш отблизо с пътя на неговия успех, да помолиш за съвет, вместо да завиждаш? Нищо. Освен едно наранено его и псевдодостойнство. Успелите хора са много добри учители. Дори когато не ги познаваш лично.

Не осъзнавам какво получавам

Може би като получиш заплатата си, не виждаш в нея награда за усилията си, а само сметки за плащане и скъпо струващи проблеми, които ще я унищожат за няколко дни?

Ако през цялото време фокусът ти е върху това как парите не ти стигат, няма и да ти стигнат.

Парите са въпрос на късмет

Мачът е свирен! И всеки се ражда с късмета си. Ако си сред щастливците – добре. Но ако не си, няма смисъл да упорстваш – никога няма да забогатееш. Това състояние на обреченост всъщност е отказ да поемеш отговорност за живота си. „Нищо не мога да направя” е фраза, която доста рядко се използва основателно. Започни да четеш автобиографиите на успели хора – ще видиш, че зад лукса, за който копнееш, стоят години упорит труд, несломим ентусиазъм и дори множество провали. Късмет? Убедена съм, че ако и ти положиш толкова усилия, късметът ще споходи и теб.

Велик и неразбран, и… беден

Ако смяташ, че си невероятно талантлив и способен, ами… докажи го! Или поне го кажи на някой работодател. Все още твърде много хора предпочитат да прекарват времето си по кафенетата или пък излежавайки се вкъщи, защото смятат, че са твърде способни и невероятни, за да му работят на еди-кой-си за някаква „мизерна” заплата. Смятат, че по рождение са надарени с някакви невероятни качества и животът (ако е наистина справедлив) сам ще намери начин да ги уважи. И въпреки пасивността им, някой ден на вратата ще почука една прекрасна възможност за реализация и ще им предложи почести и богатства. Е, едва ли ще стане така. Ако наистина се смяташ за много ценен, действай – покажи качествата си на света. За да може и животът наистина да намери начин да ги уважи.

Добрите хора са бедни и скромни

Пари се печелят само с измами! Богатите хора са престъпници! Добрите хора са скромни, бедни и нещастни! Дрън-дрън. Но за съжаление голяма част от нас за възпитани в духа на тази философия. Но ако ненавиждаш парите и смяташ, че те правят хората лоши, е съвсем нормално да не печелиш особено много. Спечелените от теб пари не са признак за скъперничество, сребролюбие или нечестна дейност. Те могат да бъдат и признак на всеобща благодарност и любов. Признак на това, че уменията ти са наистина полезни на хората и са били високо оценени. Дал си нещо, от което другите са имали силна необходимост. Или пък си им го дал по начин, който е бил правилен и затова е бил предпочетен. Освен това можеш да направиш много хубави неща, с парите, които печелиш – да помагаш на познати и непознати, да правиш дарения, да подкрепяш млади творци и т.н.

Нямам качества

„Музикант къща не храни”. Както и всеки друг, който се занимава с изкуство. „Е, ако бях лекар. Или банкер. Или нотариус. Щях да печеля. Просто от това, което мога, пари не се изкарват.”. Дали?  Все пак виждаме, че някои музиканти доста добре си хранят къщата! Както и някои художници, писатели, готвачи. Че дори и хора без никакво образование! Да, ако си добър в дадена област, но въпреки това не печелиш от дейността си, може би наистина ти липсват качества. Но не професионални, а други – находчивост, комуникация, гъвкавост. Хубавото е, че можеш да придобиеш тези нужни качества. Има толкова много литература по въпроса – дори безплатна. Има лекции и семинари, коучове и тренери, статии и съвети. Просто се стегни и потърси информация.

Нямам избор

Живеем в бедна държава, заплатите са ниски, образованието не е на ниво. Икономическата обстановка… Социалната политика… Данъците… И какво ли още не. Да, оправдания колкото щеш! Но я се огледай – тук и сега в същата тази среда живеят хора, които успяват! Винаги имаш избор. А пък в днешния свят – най-много. Лесно можеш да работиш с хора от целия свят, без дори да мърдаш от офиса си. Без дори да имаш офис. Информацията никога не е била толкова достъпна! Търговията се случва чудесно и онлайн. Днес имаш толкова много възможности, колкото човечеството никога не е имало досега.

Нямам пари

Много зависи какво точно искаш да постигнеш и колко бързо. Да, за да спечелиш за кратко време много пари, вероятно ще трябват пари, които да инвестираш. Но това невинаги е задължително! Ще ти дам бърз пример за едно не толкова невероятно изключение. Баща ми е строителен инженер. Когато направи своята частна фирма, нямаше никакъв капитал. Никакъв. Не може да плати дори на архитект и проектант. Затова положи двойно повече усилия и свърши сам работата, предвидена за тези специалисти. За да започне строеж на първата си сграда, той продаде няколко апартамента на зелено – на абсолютно зелено. За 10 години застрои половин столичен квартал.

И за да не кажеш, че като си инженер е лесно, ще ти дам и друг пример. Познавам едно момче, което преди 12 години си направи магазин за алкохол и цигари в един гараж между два други магазина за алкохол и цигари. След няколко години това момче се премести в друг магазин – истински, а не гараж. След още няколко – момчето си купи помещението. Купи си и бус. После си купи още едно търговско помещение на същата улица – направи го плод и зеленчук. После отвори и химическо чистене. Оставям на теб да помислиш как тези хора са постигнали успех, щом не са започнали с много пари. Да започнеш с добър капитал е просто по-лесният начин. Но в никакъв случай не е единственият начин!

Всичко знам

Много хора се отпускат по течението, стават инертни, спират да се развиват. Приемат, че всичко вече са научили, че всичко знаят и могат, твърде квалифицирани са, за да бъдат обучавани, твърде талантливи, за да слушат нечии съвети. Но защо тогава не им се получава? Може би защото ситуацията изисква нови умения и качества? Винаги има какво ново да научиш – ако не мислиш така, развитието ти неминуемо ще спре. Инвестирай време и (ако можеш) средства в усвояването на нови умения, нови философии, нови техники. Не спирай да се образоваш! Стреми се към усъвършенстване на уменията си, бъди нащрек за новото, чети и се интересувай. Само така ще бъдеш конкурентоспособен и в крак с времето. Инвестицията в себе си е най-съществената, която можеш да направиш.