Управляване на личните финанси по време на COVID-19

Блог / Бюджет

Как да управляваш личните си финанси по време на COVID-19?

30 април 2020 / 3 мин.

Последно обновена на

Статията е част от инициативата ни Klear Financial Well-being powered by Edenred, която има за цел постигане на финансово благосъстояние на работното място.

В тази статия даваме ясни отговори на най-честите въпроси, възникващи през този период.

1. Как можем ефективно да организираме личните си финанси по време на криза?

Най-добрият начин е да започнеш с нещо лесно. Провери сегашните ти налични средства и планирай бюджета си за следващите месеци.

От една страна, би трябвало да харчиш по-малко от обичайно заради оставането вкъщи. От друга страна, е възможно да срещнеш сериозни намаления в приходите си. В този случай, създай буфер за спешни случаи, намали обичайните разходи, отложи и предоговори други.

2. Какво да правим с инвестираните средства в тази ситуация?

Ако в момента не са ти необходими пари в брой, защото имаш буфер за непредвидени разходи и доходите ти са стабилни или поне достатъчни, тогава задръж.

Освен ако нещо не се е променило значително в личен план, няма причина да отмениш това, което си взел като решение преди.

3. Добра идея ли е да започнем да инвестираме сега с парите, които имаме на разположение?

В такъв период на несигурност не е моментът да вземеш нови инвестиционни решения. Задръж парите си на разположение и изчакай края на кризисния период, преди да помислиш да направиш нещо.

Освен това може да видиш много глупости в мрежата или социалните медии. Опитите за измами скочиха, примамвайки хората с невероятни обещания, включително инвестиции.

Пази се и остани спокоен. В момента няма умно инвестиционно решение за вземане.

4. Как да сме сигурни, че сме избрали правилния инвестиционен продукт и какво трябва да знаем?

През последните седмици повечето волатилни инвестиции бяха силно засегнати. Но това не означава, че си направил грешен избор. Инвестиционната стратегия следва да се оценява в дългосрочен план, особено ако си избрал активи с висок риск / висока възвръщаемост.

Ако обаче си много изненадан от случилото се с твоите инвестиции, това може да означава, че не си разбрал правилно риска и си избрал нещо, което не е адекватно на твоите цели и апетит към риска.

5. Ако се нуждаем от финансиране, как да изберем точния продукт в дългосрочен план?

Повече от всякога трябва да отделиш необходимото време, за да анализираш всички параметри на кредитната оферта, преди да подпишеш. Направи сравнение и с различни оферти, поне с компаниите, които предлагат ясни условия онлайн.

Ключовият елемент за сравнение е общите разходи по кредита, тоест цялата сума, която ще погасиш, включваща всички такси.

Освен това в този период на несигурност е по-безопасно да вземеш кредит с фиксиран лихвен процент, а не с променлив такъв. Никой не знае как ще се развият лихвените проценти в бъдеще.

6. Защо някои заеми изглеждат страхотно на пръв поглед, но впоследствие застрашават личния ни бюджет?

Пази се от уловката!

Например може да видиш безплатен кредит за повече от 30 дни. Да, безплатен е, ако върнеш цялата сума точно навреме. Но ако не можеш да го върнеш веднъж, вероятно ще бъдеш таксуван с високи лихви или такси. И това може напълно да обърне бюджета ти с главата надолу и да ти създаде сериозни проблеми.

7. Как да определим правилно нуждата от кредит?

В период на криза или несигурност се препоръчва да помислиш повторно, преди да вземеш решение за кредит.

По-безопасно е да отложиш всеки проект, който не е спешен или абсолютно належащ за твоя личен или професионален живот.

8. Рефинансиране на кредит във времена на криза? Сега ли е времето за това?

Ако имаш скъпи кредити или високи вноски, може да има смисъл да рефинансираш сега, за да намалиш цената на своя кредит или тежестта на месечното плащане.

Във всеки случай сравни различни оферти, анализирай подробно параметрите на новия си кредит, за да си сигурен, че ще спестиш пари или ще облекчиш напрежението върху месечния си бюджет.

Също така, не вземай допълнителни средства. Не е най-подходящият момент да увеличаваш задлъжнялостта си.