Една (не)традиционна Коледа

Блог / Бюджет

Различната Коледа е възможна

5 декември 2018 / 8 мин.

Предполагам, че те заварвам по средата между два мола/подаръка, малко преди коледен тиймбилдинг/банкет и след тържество в детската градина/родителска среща – все неща в общия случай приятни, но натрупани едно след друго - доста стресиращи и изморителни. Със сигурност главата и денят ти са пълни с планове, задачи, пропуснати ангажименти и предстоящи срещи, довършвания, завършвания, приключвания и всичко, което трябва да се доведе до логичен финал през този така празничен, но и неуравновесен декември.

Затова предлагам следното: да заместим тази Коледа. Не да я крадем, заличаваме, забравяме или отричаме, а просто да я заменим с нещо доста по-приятно и различно от обичайния хаос и лудо търчане. Как? Да видим.

Да заобиколиш моловете

Е, как така, ще кажеш, ако не дефилира сега човек с новите си дрехи из украсените коридори на мола, то кога?! Ако е за дефилиране, приятно преживяване и тържествена светска атмосфера, има къде-къде по-приятни места за това, например Софийска опера и балет. Атмосферата е искрящо празнична, уверявам те, до края на декември можеш да гледаш балета „Лешникотрошачката“ и операта „Пепеляшка“, които ще те настроят по-коледно и от най-брокатената мол украса. Прекрасно облечени приятни хора, ухаещи на парфюм, усмихнати и вежливи, чаша пенливо вино в антракта и вечно бляскавата одежда на залата – сигурни фактори за добро настроение. Заведи и децата, стига да са над 3 и да умеят да се концентрират за по-дълго време, ще останат възхитени, всяко посещение в операта с тях е истински празник за цялото семейство!

Да намалиш пазаруването

Ъъъ, точно сега ли? Ами да, защо не! Звучи малко патетично и абстрактно, но е напълно възможно. Да избягаш от тълпите озверели хора по магазините и улиците, е истински лукс и гаранция за стабилна празнична психика. През януари не само че цените са по-ниски, а и огромните потоци пазаруващи са се отдали на почивка. Тогава е твоето време! Точно тази рокля може би ще е на половин цена, а ако не бъдеш с нея на Бъдни вечер, може би светът няма да свърши…

Да заместиш шоколадовите лакомства с домашно приготвени

Да оставим мейнстрийм изделията на големите брандове настрана. Яйцата, дядо коледовците, елените, кутиите бонбони с непотребен подарък и блестящите опаковки – този път без тях. Ами децата? Децата много повече биха се зарадвали, ако намериш време да приготвите заедно коледни сладки или микс за горещ шоколад с маршмелоус, например, в кокетни малки бурканчета, които да подарите на приятелчета, съученици, госпожи и роднини. Хем ще прекарате приятни часове заедно, хем ще събудите креативния дух на малките (пък и своя), хем ще сътворите нещо полезно, вкусно и красиво. Сатенена панделка, сребрист шнур, картонен етикет с ръкописни букви и воала – коледният дух е наличен.

Да сътвориш подаръци със собствените си ръце

Може да не е перфектно изработен, да не е по правилата и каноните, но ще е с вложено сърце, труд, време и въображение. Да го опаковаш с крафт хартия вместо с луксозна шарения. Да украсиш, надпишеш и посветиш на ръка. Все повече неща в нашето съвремие губят характер и идентичност, подаръците също. Ако не умееш нищо с ръцете си, можеш да помолиш някой по-сръчен от теб да го изработи, включително корпоративните подаръци.

Да анулираш всички резервации и планове

Стига де, ами онова уникално спа хотелче? Или битовата кръчма в Балкана? Или екзотиката само на няколко часа оттук? Или коледните базари с греяно вино и щолени? Как ще влезеш в новата година, без да си се тагнал поне от едно инстаграмабъл място, на което да си ял пържола с гъбен сос или гаврътнал коледен пунш пред камерата на телефона? Много е просто – ще го оставиш за следващите месеци. Така ще си спестиш солидна сума пари (всичко по Коледа и Нова година е двойно и тройно като цена), ще запазиш психическа устойчивост, няма да се изпокараш с цялата рода и половината свят, ще пропуснеш коледно да те претупат в обслужването и преживяването, дори да те измамят в сметката. Опашки по гишета и летища, колони по границите и КПП-та, блъсканица за безплатни подаръци и кисели детски аниматори – можеш без това, предполагам? Ако пропуснеш всичко цитирано по-горе, има висок шанс да не намразиш цялото човечеството и концепцията Коледа като цяло.

Да прекараш повече смислено време заедно с важните за теб хора

С тези, които обичаш и смяташ за важни, ценни, скъпи. Които все пренебрегваш пред уж по-важните задачи и спешните ангажименти. Да гледате някоя комедия, да си стоите на дивана в сладки приказки, да си сготвите нещо вкусно, да наблюдавате снега през прозореца, да се сгушите в топлите жилетки и чорапи. Кога по друго време ще имаш възможност за това? Важни са именно хората, не вещите. Да бъдеш с тях пълноценно и концентрирано ще ти държи топлина и уют през цялата година. 

Да не правиш НИЩО, поне за малко

Хубаво е човек да е активен, динамичен и любопитен, но независимо семеен или не, има нужда от някакви моменти, в които мисълта и тялото да си почиват. Дори книгата и филмите са вид напрежение и заето съзнание. Опитай се да го освободиш от всичко и да отпуснеш цялото напрежение, доколкото успееш, разбира се. Ако не ти се получи от първия път, ще стане от втория. Престъпно дълъг душ или вана, спане до обяд, разточителна следобедна дрямка – дължиш го на тялото си, което пренапрягаш постоянно с какво ли не. И да, без телефон в ръка, задължително условие е.

Да пренебрегнеш традициите

О, по Коледа това звучи почти еретично, немислимо, ще кажеш. Някой ще ти се скара ли? Ще ти размаха ли строго пръст? Ще те глобят ли? Едва ли, а и какво ти пука. Празниците са за теб, за нас, не за другите. Ако на Бъдни вечер ти се яде нещо, което традицията не допуска; ако не ти се приготвят 171 постни ястия, отнемащи време и усилия, и които после всички подмятате из хладилника; ако искаш просто да поръчаш пица пред телевизора, без да правиш семейно събиране – защо не! Силите по това време на годината са на изчерпване и дори приятните иначе традиции могат да доведат до сериозен коледен бърнаут, защо да си го причиняваш?!

Да правиш жестове

Да дадеш повече от това, което ще получиш, е добра идея по Коледа, и не само. Да, работил си цяла година, вършил си сто хиляди неща, грижил си се за какво и кого ли не, заслужаваш награда и подарък, потупване по рамото. Съгласна съм, но понякога жестът към другите може да бъде най-добрият подарък за самите нас. И тук не става дума само за кампанийната благотворителност, така популярна през декември  (въпреки че трябва да е факт през цялата година). Имам предвид и някакви дребни неочаквани жестове – да поканим самотен съсед на кафе или обяд; с доброволен труд да подобрим средата, в която живеем (общия двор, входа, фасадата, офиса, площадката на етажа, парка); да бъдем неочаквано мили с хора, които не са го заслужили съвсем – това заразява и увлича, съвсем сериозно.

Да отпуснеш емоциите си

Да спреш да ги делиш на лоши и добри. Да плачеш, ако ти е мъчно; да си унил, ако ти е тъжно; да гледаш в една точка, ако ти е криво; да крещиш с пълен глас, ако си ядосан; да спиш 24 часа, ако си уморен. Коледният дух не е само Джингъл белс и Над смълчаните полета, той е и момент за равносметка, спомени, носталгия, преразглеждане, обрати, решения. Пусни на воля всички усещания, независимо дали позитивни или недотам, за да можеш да започнеш на чисто новата година.

Да си дадеш сметка кое всъщност ти е важно

Вариант 1: Да придобиеш определена вещ; да се отбележиш на определено място; да бъдеш навсякъде; да симулираш перфектен живот, идеално семейство и висок стандарт; да изглеждаш безупречно; да опиташ от всичко на всяка цена; да израстеш до този или онзи пост; да придобиеш власт, сила и популярност; да изкупиш света.

Вариант 2: Да бъдеш с близките си; да се грижиш за себе си; да пазиш въображението и любопитството си; да мислиш за другите; да помагаш; да пазиш морала и достойнството си; да опознаваш в дълбочина;  да преживяваш смислени неща; да пътуваш навътре; да си щастлив със семплото.

Избираш ти. Животът в крайна сметка не е плод на късмет, щастливи приказни обстоятелства или спуснати отгоре награди от лотария. Животът, това са твоите собствени избори и решения, за които можеш да се поздравяваш или пък обвиняваш – зависи от самия теб.

Да пробваме един по-различен декември, а?  Изисква малко усилия и воля, но със сигурност ще ни се върне стократно по-смислен, богат и емоционален, а кой знае, може да повлече крак и за цялата година.

Светли празници!