гостуване на приятели, домашно гостуване, идеи за гости, спестяване, бюджет

Блог / Бюджет

По следите на изчезналото гостуване

22 юни 2018 / 5 мин.

Последно обновена на

Можеш ли да си спомниш кога последно посреща гости у дома? А кога гостува на приятели или роднини у тях? Не, не на рожден ден, Великден, Коледа или друг официален празник или семейно събиране, просто така, без повод – да се видите, да поговорите, да хапнете вкусно, да поиграят децата. Не се сещаш? Е, не си единствен. Домашното гостуване напоследък стана почти екзотика, срещаме се по кръчми, ресторанти, кафенета, паркове, споделени пространства и събития, но в домовете си извънредно рядко.

Не знам защо се получи така – дали са виновни социалните мрежи, динамиката на ежедневието или капсулирането в собствената ни микрореалност, но наистина изгубихме навик за уютни сбирки, в които готвим заедно, сервираме по питие на балкона, спорим или се смеем в най-естествената за подобни занимания среда – вкъщи. С хора, които обичаме и в чиято компания се чувстваме добре, за които сме приготвили нещо специално и наше си, независимо дали е храна, коктейл или добро настроение.

Нека разгледаме някои възможни причини:

„Виждаме се“ във Фейсбук

Наистина с бума на социалните мрежи ежедневно сме „на гости“ в нечий чужд живот. Обядваме заедно, децата на другите порастват в собствения ни хол, присъстваме виртуално на важните моменти, ваканциите, тържествата и драмите. Вир-ту-ал-но. Никоя социална мрежа не би могла да замени живия живот, разпалените разговори, допира, погледите и смеха. Измамно се чувстваме в компания, но реално това съвсем не е така. Срещаме се в ръка с мобилните телефони, седим на една маса с някого, забили погледи в дисплея, блуждаем в потока с новини, вместо да се държим здраво за действителния контакт очи в очи.

Нямаме време 

Ех, това универсално и удобно оправдание за всичко и за пред всеки. Ако времето знаеше как грубо го използваме за извинение, сигурно би забързало ход още повече. Липсата на време всъщност е липса на организация. Или пък чист мързел. Понякога и  слабо желание. И не е лошо да си го признаваме, а не да впрягаме „забързаното ежедневие“ като провалящ всичко фактор. Все ще се намери някоя свободна от вселенски ангажименти вечер срещу почивен ден, за да поканиш скъпи на сърцето ти хора. У дома.

Не съм добра домакиня/не мога да готвя

Вероятно гостите ти не са мастършефове и едва ли пристигат с желание да опитат велики достижения на висшата кулинария, а просто за да те уважат и да прекарате няколко часа заедно. За едно весело гости са достатъчни и готови мезета, поръчана пица, малки хапки или сандвичи. А ако се чувстваш съвсем несигурен, можеш да помолиш всеки да донесе по нещо и лесно да сглобиш вечеря. Така никой няма да забележи, че не си Джулия Чайлд или Жак Пепен.

Пред ремонт сме

Гостуването по принцип не бива да е демонстриране на възможности или извънземни интериорни решения, показно за скъпи мебели или модерни дизайнерски настилки. Просто се събирате на място, където ти се чувстваш добре, така би желал да се почувстват и гостите ти. Често най-уютните помещения са именно несъвършените, а в жилища, които наподобяват хотелски апартамент или шоурум на мебелен бранд се чувстваш … кофти.

След ремонт сме

Да, има вероятност някое по-палаво дете да счупи лампа, да надраска стените с перманентен маркер, да дръпне завесите по-силно или да изцапа дивана. Но именно така едно място се обживява, и от просто имот, стени, тухли и гипс се превръща в дом. Без спомени, следи и драскотини, къщата е стерилна и скучна, така е и с хората май.

Разминават ни се графиците

Социалните контакти, освен организация, изискват и някакви компромиси – да се съобразиш с програмата на другия, за да се случи все пак мероприятието. Иначе ще си остане само проектогости. Ако едното семейство е с малки деца или с по-сложен график, редно е да съгласуваш първо с тях датата и часа на сбирката.

Гостуването е отживелица, вече има толкова много заведения

Заведения има, така е, някои от тях чудесни – вкусни и извънредно приятни като обстановка. Но уютът, който един дом дава, спокойствието, липсата на ограничения във време, движения и разговори, е без аналог. Има моменти на интимност, взаимност, доверие, себезиразяване, които и най-добрият ресторант не би могъл дори да наподоби. Домът, това си ти.

Скъпо е да посрещаш гости

Е, това вече е основателен довод. Ясно е, че не е нужно да приготвяш деветстепенно меню със стриди, трюфели и миди Сен Жак, но все пак би искал да накараш гостите да се почувстват приятно, да им бъде вкусно и да имат избор от храна и напитки.

Нека грубо изчислим колко средно излиза гостуване на четиричленно семейство (плюс вашето, да кажем 8 човека общо) без специален повод – в нискобюджетен вариант и такъв в по-висок ценови диапазон.

Продукти за голяма купа салата: 5 лв. - Зелена салата или някакъв пролетен микс се харесват на всички.

Продукти за 2-3 вида салати: 10 лв. - През пролетта и лятото зеленчуците са на нормални цени, има и богат избор, така че в тази сума биха се вместили 2-3 салати с местни продукти – за всеки вкус по нещо.

Продукти за основно: 10-15 лв. - Мариновани ребърца на скара и картофена салата, например, са бюджетен вариант и универсални като вкус. В тази сума могат да се включат и зеленчуци на скара с пресни подправки за вегетарианците.

­Продукти за основно: 30-40 лв.Качествено месо с няколко вида гарнитури, както и вегетарианска опция за тези, които не са любители на животинските продукти. Нещо по-специално, което не приготвяте всеки ден.

Продукти за десерт: 10 лв.Две големи кутии сладолед и килограм ягоди са удачен избор, особено имайки предвид сезона.

­Продукти за десерт: 20 лв.За шоколадово суфле за 8 души ще ви е необходима приблизително тази сума – за добър шоколад, масло, захар и яйца. Готов десерт излиза доста по-скъпо (4-6 лв. за парче торта с качествени продукти)

Напитки: 15 лв.Бутилка вино, бира и домашна лимонада.

­Напитки: 50-60 лвЗа две бутилки добро вино, концентрат като аперитив и безалкохолни/вода.

Аранжировка на масата: 0 лв. - С подръчни материали и цветя от градината.

­Аранжировка на масата: 20  лв. - Свещи, свежи цветя, хубави салфетки, защо не и нова покривка.

Разядки: 5-7 лв. - Домашно направен хумус в няколко варианта ( с цвекло, тиква и класически, например) са вкусен старт на вечерята с ниска цена на продуктите, пък са и лесни и бързи за приготвяне.

­Плодове, разядки, сирена, колбаси: 20 лв. - Докато основното стане готово, е добре да сервирате нещо за мезе или като преход към следващо ястия.

Грубата сметка показва 50 лв. за бюджетния вариант и около 150 лв. за разточителния – въпрос на преценка и възможности е кой ще изберете, най-важното обаче е всичко да е направено с желание и настроение.

В някои страни се практикува и разделяне на разходите между всички гости на база касовия бон от пазаруването, но тази идея ми се струва крайна, освен ако не сте състуденти или съученици, така че нека я отхвърлим във всички останали случаи.

Трябва да се прибираме

Е, да, налага се, ако гостуваш ти. Но за да го избегнеш, можеш да поканиш гости в собствения си дом, така директно след като изпратиш и последния, можеш да скочиш в леглото.

Ще бъде скучно

Кое? Да готвите заедно и да се заливате от смях? Да си направите караоке парти в хола? Да забавлявате децата със старите си смешни снимки? Да играят с приятели часове наред и да им покажат всички ценни вещи в детската стая? Да организирате импровизиран маскен бал и да подготвите заедно костюмите? Да разговаряте дълго и напоително с приятни хора, без напрежението на социалните медии и нужда от показност? Не си сериозен, нали? Единственото условие е всички да забравят поне за няколко часа за мобилните си телефони и Фейсбук/Инстаграм. Пробвай, чудесно е.

И все пак, въпреки всички оправдания и причини да не ходим или да не каним гости, този тип срещи си остават класически примери за добро прекарване на времето. Носят спомени дълго след като са отминали и онова незаменимо приятно топло чувство на споделеност и близост. Да не забравяме, че  е много по-вероятно е децата да помнят веселата шумна вечер с приятели у дома, а не онази прекрасна дизайнерска лампа до фотьойла.

Потребителски кредит на ниска цена от Klear. Онлайн. Без изненади.

Тагове:

Спестявания