Пари назаем за приятел или роднина – добра идея ли е? 

Блог / Кредити

Пари назаем за приятел или роднина – добра идея ли е? 

29 август 2019 / 5 мин.

Последно обновена на

Ако погледнем статистиката, отговорът на този въпрос е еднозначен – за съжаление, в голяма част от случаите парите, дадени назаем на приятел или член на семейството, никога не се завръщат при собственика си.  

Но защо? Не е ли логично, след като някой ти е приятел, за него връщането на парите да е приоритет? 

Наясно си, че не е добра идея, но как да откажеш на приятел? A на собственото си дете? 

А ако все пак решиш да дадеш заем, как е най-добре да постъпиш? 

Да отпуснеш заем на приятел, означава да смесиш емоции и пари, а това никога не завършва добре.  

Целта на тази статия е да те запознае с всички съществуващи рискове, за да можеш да вземеш възможно най-рационалното решение. 

Нека първо потърсим отговор на един от най-важните въпроси: 

Защо приятелят ти се обръща към теб, а не към своята банка? 

Основните причини са 2: 

- Не може да вземе кредит от банка (това е и най-често срещаната причина) 

- Иска да плати по-ниска лихва или изобщо да не плаща такава, разчитайки на вашата връзка 

Нека разгледаме тези две ситуации малко по-подробно. 

  1. Приятелят ти не може да вземе заем от банка и ти си единственият му шанс дасе сдобие с пари

Може да не харесваш банките, но трябва да признаеш, че те в никакъв случай не са глупави. Ако са преценили, че е по-добре да отхвърлят нечие искане за кредит, това означава, че съществува сериозен риск парите никога да не бъдат върнати. 

Ето защо трябва да си готов да изгубиш тези пари. Ако става въпрос за близък роднина, който има изключително спешна нужда от финансиране, и в същото време ти можеш да си позволиш да се лишиш от въпросната сума, решението да отпуснеш заем е напълно обосновано. Финалното решение, разбира се, си е лично твое. Нашата препоръка е от самото начало да гледаш на тези пари като на подарък и занапред да не разчиташ на тях. Просто ги забрави! 

Ако обаче не можеш да си позволиш да загубиш толкова сериозна сума или ако положението, в което се намира твоят роднина не е чак толкова критично, може би е по-добре да откажеш. На твое разполжение имаш достатъчно убедителни аргументи, с които му обясниш своето решение. 

Възможно е отсрещната страна да реагира негативно и да чуеш реплика от сорта “Мислех, че си ми истински приятел!”. Ако това се случи, е най-добре да се запиташ, дали някой, който е готов да те изложи на толкова голям риск, може да бъде наречен „истински приятел“. 

Истинският приятел ще те изслуша, ще опита да се постави на твое място и накрая ще каже: “Извинявай! Не трябваше да искам от теб да си създаваш главоболия заради мен.”  

А как да постъпиш, когато твоето дете ти поиска пари? 

Тук ситуацията става още още по-деликатнаПочти невъзможно е да откажеш да помогнеш на любимото дете в трудна ситуация. И все пак трябва да имаш готовност да кажеш “НЕ”, когато ти поискат пари за нещо, което не е от първа необходимост. Покупката на нов автомобил, ваканцията в чужбина и други подобни прищевки обикновено могат да почакат. Ако винаги угаждаш на детето си, то никога няма да научи истинската цена на парите и няма да получи необходимата финансова грамотностза да може да разчита на себе си в бъдеще. 

Не са един и два случаите, в които родители взимат кредит, за да могат да дадат пари на децата си. Те обаче никога не връщат тези пари, което докарва на милостивите родители сериозни финансови затруднения.  

  1. Приятелят ти иска да спести пари, като вземе безлихвен кредит от теб 

Ако този човек има възможност да вземе кредит от банка при справедлив лихвен процент, най-добре е да го стори, вместо да иска пари от теб.  

Ако следваме логиката от преди малко, щом може да вземе пари от банка, значи рискът не е голям. Сигурно се чудиш, защо при това положение те съветваме да не му даваш заем. 

Много просто - защото всичко може да се обърка! 

Няма как да предвидиш бъдещето и да гарантираш, че всичко ще върви по план. Дори и човек с нисък кредитен риск може да изпадне в затруднено положениепри което да не е в състояние да погаси задълженията си. А за теб като кредитор, това би означавало да изгубиш абсолютно всичко. С други думи, неговите проблеми автоматично стават твои.  

Кредитирането не е проста работа. Изискват се специални умения и познания. Може би най-важното от тях е управлението на риска. Банките диверсифицират риска, като отпускат едновременно много на брой кредити на различни субекти. Ако искаш да влезеш в ролята банкер, тогава и ти ще трябва да отпуснеш заеми на много хора, за да не поставяш всички яйца в една кошница. Доскоро това беше невъзможно, но сега компаниите за P2P кредитиране ти дават подобна опция. Как точно става това, можеш да прочетеш на сайта на Klear ;) 

Ако трябва да обобщим, един истински приятел не би те изложил на риск, само за да си спести лихвата. Ако прецениш, че е по-добре да откажеш да му дадеш заем и му споделиш причината за решението ти, истинският приятел ще те разбере и ще се съгласи с теб.  

Другият проблем при подобен род заеми е липсата на ликвидност 

Представи си следната ситуация: Разбирате се парите да ти бъдат върнати след 3 години, но междувременно пред теб изниква непредвидена нужда от средства. Откъде да си ги набавиш? Малко вероятно е банката да ти отпусне кредит, тъй като си в затруднено положение. А се оказва, че и твоят приятел няма как да се разплати с теб по-рано от уговорения срок. По дяволите! 

Загазил си, защото парите ти са блокирани, т.е. „инвестицията ти не е ликвидна.  

Ето защо е изключително важно, преди да дадеш заем на приятел, да се увериш, че няма да имаш нужда от тези пари, преди да изтече уговореният срок. С други думи, трябва да подготвиш солиден буфер, на който да разчиташ в евентуални екстремни ситуации след отпускането на заема.  

Между другото, това че става въпрос за приятел, съвсем не означава, че не трябва да подготвиш договор с условията по “кредита” – в него трябва да запишеш всички важни компоненти, като сума, срок и месечна вноска.  

Последният аргумент е, че по този начин рискувате да развалите приятелството си   

Ако твоят приятел срещне затруднения с погасяването на задължението си, това неминуемо ще изложи на риск вашето приятелство.  

Ако подходиш по-деликатно и се стараеш да не го притискаш, като дори не му напомняш за закъснелите вноски, ще трупаш неудовлетворение, което рано или късно ще повлияе на вашите взаимоотношения. 

Истинското приятелство се уповава на взаимно доверие.  

От друга страна, ако внимателно или по-настойчиво помолиш твоя приятел да спазва договорката, която имате, е много вероятно той допълнително да се изнерви и дори да се настрои срещу теб.  

Когато всичко това се случва между роднини, нещата могат да претърпят още по-лошо развитие. Напрежението между двама членове на семейството неизбежно се пренся върху останалите хора в тяхното обкръжение.   

Обобщение 

Нашата препоръка е да избягваш да даваш заеми на близки хора. Последиците от едно такова действие могат да бъдат изключително сериозни.  

Много често кредиторът е наясно, че не е добра идея да дава пари на приятели или роднини, но му се струва прекалено трудно да откаже. 

Когато познаваш добре всички рискове, свързани с това да даваш пари на приятели, ще ти е много по-лесно да откажеш, без да изпитваш вина за своето решение. 

Решението да отпуснеш заем, въпреки всички рискове, е оправдано, когато става въпрос за много близък човек, намиращ се в безизходица. Изключително полезна в този момент е нагласата, че най-вероятно никога повече няма да видиш тези пари. Гледай на тях като на подарък, който правиш и ги изключи от бъдещите си планове.