Бебе? Можем ли да си го позволим?

Блог / Бюджет

Бебе? Можем ли да си го позволим?

19 април 2017 / 5 мин.

Днес на жените все по-често им се налага да правят избори като „кариера или бебе”, „образование или бебе”, „личен живот или бебе”. И често пъти бебето се отлага за един друг бъдещ момент, когато жената ще е постигнала своите професионални цели, ще е финансово стабилна, ще се наживяла и ще се е омъжила за най-прекрасния мъж. Е, понякога става точно така. Но по-често – не.

Според гинеколозите най-добрият момент, в който да се появи първото дете на жената, е между 20-ата и 30-ата й година. Но тенденцията у нас е все повече жени да стават майки за първи път след 30-35-годишна възраст. Късната бременност и раждане обаче са свързани с риск от усложнения – както при самото забременяване, така и по време на бременността и раждането. Но дори всичко да мине идеално, 35-годишната първескиня едва ли ще може да даде на света повече от 1-2 деца. За държава като нашата, с такъв тревожен прираст, това е доста неблагоприятна тенденция, обричаща нацията ни на бавно изчезване.

Причините жените да не раждат или пък да раждат твърде късно и само по едно дете са много. Една от основните, които повечето хора изтъкват, са финансовите. Сравнително ниските заплати в съчетание с една недобра социална политика се превръщат в допълнителни аргументи против раждането.

Наистина бременността, раждането и първата година от живота на детето могат да се окажат непосилно скъпи за много български семейства. Нека сметнем!

Бременност

През бременността жената вероятно ще има нужда от по-широки дрехи и обувки – както знаем, тялото може доста да се промени. Вероятно бременната ще има нужда от различни добавки – фолиева киселина, селен, магнезий, желязо. Както и от по-добра диета, включваща качествени продукти – млечни, месни, зърнени, мазнини, плодове и зеленчуци. Да не забравяме консултации, изследвания и прегледи, които ако искаме да са достатъчно надеждни, ще трябва да си плащаме. Като сложим и някои лекарства и специфични продукти и процедури, сумата може да надмине 2000 за цялата бременност. Разделено на 9 – около 220 лева месечно в името на бременността.

Раждане

Независимо как ще родиш, моите впечатления са, че сумата за раждането и болничният престой няма да падне под 1000 лева.

Бебешките неща

Наричам ги „неща”, защото наистина са от всякакво естество. Дрешки, шишета, играчки, мебели, колички, хавлии, козметика, пелени и какво ли още не. Даваме средно по около 2000 лева, за да се подготвим за посрещането на новия член на семейството.

Първата година

Е, тя може да се окаже наистина отчайваща по отношение на парите. През тази първа година ще се появят всякакви адаптирани млека, каши, пюрета, активни килимчета, проходилки, чашки, обувчици, хранителни добавки и отново – какво ли още не! Трудно бихме могли да предвидим паричните измерения на първите 12 месеца. Но да кажем, че семейният бюджет няма право да пада под 2000 лева месечно.

Както забелязваш, в изчисленията си не съм се спряла нито на най-скъпия, нито на най-евтиния вариант. Анализирала съм варианта, на повечето ми познати – представители на средната класа (доколкото такава съществува в България).

Предлагам ти няколко практични идеи, които ще ти позволят да дишаш по-спокойно през този иначе най-мил период от живота ти:

  • Осигуровки. Важно е работодателите ти да те осигуряват на реалната ти заплата. Това ще ти даде възможност да получаваш по-високо месечно обезщетение по време на майчинството. Въведи ред в документацията!
  • Спестявания и допълнителни проекти. Добре е семейството да разчита на сума за непредвидени разходи – погрижете се да има такава сума. Опитайте се да отделяте някаква част от приходите си настрана. Ако се чувстваш добре по време на бременността си и естеството на работата ти го позволява, възползвай се от допълнителни проекти, извънредни смени и всякакви други доходоносни възможности. Ако не ти, поне партньорът ти нека е нащрек за всеки часпром.
  • Помощи. Проучи какво все пак предлага държавата в помощ на младите семейства. Например – ако официалните общи доходи във вашето домакинство, разделени на броя на членовете му, дават сума по-малка от 350 лева, то имаш право да получаваш месечна помощ за отглеждане на дете в размер на 35 лева. Независимо от доходите ти, при раждане на първо дете, получаваш 250 лева еднократна помощ. При раждане на второ – 600 лева. Има помощи за самотни майки, майки студентки, за деца със специфични нужди и т.н. Документите, които ще ти искат, са доста и едва ли ще получиш идеи как да си помогнеш от служителите на „Социално подпомагане”, затова направи свое проучване и прояви упоритост – струва си.
  • Назаем. Както вече казах, на бебето ще са необходими купища вещи – легло, вана, стерилизатор, дрехи. Всички тези вещи са доста скъпи, а времето, през което ще ти служат, е нищожно. Затова – каквото можеш да не купуваш, не купувай. Огледай се за приятели и познати, на които им се е родило детенце през последните години и ги помоли да ти дадат, каквото вече не ползват. След някой и друг месец ще им го върнеш.
  • Не купувай всичко предварително. Някои майки имат нужда от помпа за кърма, но други – не. Някои бебета ще бъдат хранени с шише, но други – ще сучат. Някои бебета ще спят в кошче. Други – при родителите си. Какъв ще е твоят случай, никой не знае. И не може да предвиди. Затова изчакай с някои покупки и виж дали наистина ще имаш нужда от тях. Ако да – партньорът ти набързо ще отскочи да достави необходимото.
  • Купувай и продавай. Разгледай онлайн базарите (като OLX и Bazar.bg) – в тях можеш да намериш наистина евтини и дори нови дрехи, играчки и мебели за бебето на много по-ниска цена. Не забравяй да пускаш в продажба (пак там) всичко, което вече е малко, неактуално, излишно за твоето бебе. Така хем, ще си докарваш по някой лев, хем няма да трупаш безкрайно много вещи в дома си.
  • Практични подаръци. Покрай бебето ще имаш поводи за празници и гости. И всеки ще иска да ви подари нещо. Подходи практично. Направи списък с предмети, от които имате реална нужда и го сподели предварително със своите гости. Ако си имате всичко, предложи на близките си подаръците им да бъдат под формата на суми в пликове. Ще можеш да разчиташ на тези суми при нужда. А този подход ще улесни и гостите ти.

Да, да имаш дете не е евтино. Особено тук. Обаче каквото и да си говорим, никога не е късно да спечелиш пари. Но да родиш дете – понякога е късно.

Да стане майка, е най-красивото, най-трудното, най-вдъхновяващото и одухотворяващо събитие в живота на една жена. Да подариш живот, е начинът да изпълниш своята мисия и да се отблагодариш за живота, който самият ти си получил даром. Много често виждаме истински важното, едва след като станем родители. И едва тогава животът ни става наистина пълен.  

Тагове:

Спестявания