Airbnb / почивка / споделено пространство

Блог / Бюджет

Из дебрите на Airbnb

8 август 2018 / 7 мин.

Последно обновена на

Ако ти се иска да пробваш нещо ново, но си бос в дебрите на ваканционните имоти под наем; ако всеки път затваряш изнервено платформата, без да си успял да избереш място за следващата си почивка; ако всеки път на поканата за регистрация си казваш „някой друг път“, значи този текст е за теб. Нито е толкова сложно, нито объркващо, тъкмо напротив. Изисква малко повече време, да, както и да не се пропускат важни, на пръв поглед незабележими детайли. Но веднъж опитал, човек се пристрастява и не иска да чуе повече за хотели, мотели, хостели и студиа, особено ако си семеен или част от голяма приятелска компания. Нека започнем с основните неща.

Преди да започнеш

Защо да избереш Airbnb имот пред обичайния хотел?

Защото е яко! Защото живееш като местен. Защото ставаш част от атмосферата. Защото не си просто турист, а гост. Помниш ли едновремешните квартири с хазяйка на морето? Е, това е доста подобрена, модернизирана и изпипана тяхна версия. Жив контакт и автентична емоция, нови приятелства и перспективи – това е Airbnb.

Как се плаща и какви са цените? 

Зависи от имота, локацията, удобствата, дали е самостоятелен или споделен, откога е регистриран  и какви отзиви има. Необходима е дебитна или кредитна карта, която да гарантира плащането. Парите ви се удържат в деня на пристигането или веднага при резервацията.

За кого е подходящо?

За хора, на които са им писнали стерилните хотелски стаи и стандартните начини на нощувка. За семейства. За пътешественици и приключенци. За големи приятелски компании. За служебни пътувания. За всеки, който е любопитен за новости, истории и емоции.

Преди да опиташ този начин на престой обаче, прецени дали си готов да се откажеш от удобството на хотела, където всичко е централизирано и на една ръка разстояние – Airbnb не е за мързеливи туристи, изисква се повече динамика и умение за адаптация.

Лесна ли е регистрацията?

Да, отнема не повече от 15 минути – имейл, рождена дата, снимка, други основни данни за идентификация, съгласяване с условията и потвърждение на регистрацията.

Изисква ли се някаква постоянна активност в платформата? 

Ако си просто клиент, а не домакин – не. Когато имаш нужда от резервация, влизаш и избираш, това е всичко, което се изисква.

Вече си Airbnb потребител

Е, след като си се регистрирал успешно, остава да се гмурнеш в морето от имоти и да избереш твоя първи дом под наем.

Локацията

Първото нещо, с което търсенето ти да започне. Ако не си сигурен къде точно искаш да отседнеш, задай името държавата, района или основен град, по подразбиране ще ви излязат имоти наоколо. Всичко се визуализира на карта, така че да имаш представа за разстоянията и посоките.

Филтрите

Филтрите са изключително важни и пестят доста време в скролване из безбройните списъци. Можеш да зададеш: ценови диапазон за нощувка от-до, брой гости (деца и възрастни), вид на имота (самостоятелен, споделен имот, споделена стая), незабавна резервация (без нужда от одобрението на собственика), вид пътуване (семейна ваканция, служебно), както и съвсем конкретни филтри като брой бани/легла, достъпност, удобства, наличие на вана, паркинг, басейн, достъп на домашни любимци и др. Ако изискванията ти са конкретни, ползвай филтрите, улесняват много търсенето и насочват към правилния за теб избор.

Какво има във всеки листинг?

Описанието на дома

Дава се от самия домакин, най-често е на английски, но има и опция за автоматичен превод, ако е на непознат език. Понякога описанията са подробни, понякога съвсем общи.

Правилата на къщата

Всяка къща има свои правила – дали е подходяща за семейства с деца, дали се допускат домашни любимци, разрешава ли се пушенето, става ли за партита, кога се извършва настаняването и напускането и всичко останало, което домакинът прецени, че трябва да спазвате по време на престоя си.

Разпределение на стаите и леглата

Особено важно, ако сте група приятели или семейство с деца. Едно от най-ценните неща на този тип престой е, че всеки има самостоятелност и възможност за отделна стая и легло.

Условия и удобства

Наличие на хавлиени кърпи, тоалетна хартия, шампоан, кухненски принадлежности, аксесоари за почистване, др. Платформата насърчава домакините да предоставят все повече удобства за максимален комфорт на преживяването, така че вече можеш да попаднеш на зареден догоре хладилник, бутилка вино за добре дошли и дребни, но необходими неща, които и често се забравят - лепенки, спрейове против комари, основни козметични продукти, подправки, детски играчки и какво ли още - всичко на твое разположение.

Условия за анулиране на резервацията

Всеки домакин избира от възможните планове: flexible, moderate, strict (grace period), strict, super strict 30 days, super strict 60 days, long term. Има ги подробно описани в сайта.

Отзивите

Едно от най-важните неща в платформата са отзивите на предишните гости. Ревю си длъжен да оставиш в указан срок, ти като гост също получаваш впечатления от домакина, които се запазват в профила ти.

Финансовите параметри

Каква е цената на нощувката, размера на таксата към Airbnb (задължителна при всяка резервация), евентуални отстъпки и допълнителни такси. 

Потребителски кредит на ниска цена от Klear. Онлайн. Без изненади.

Тънките моменти

Най-лесно е да се втурнеш към първите домове от списъка, да прегледаш набързо, да резервираш и готово! Препоръчително е обаче да прекараш повече време в избор, отколкото после в биене на глава в стената как да оправиш хаоса. Ето някои тънки моменти, за които да следиш.

Чети добре описанието!

Чети внимателно, бавно и по няколко пъти. Важно е кое домакинът смята за ценно в имота си и дали това на практика те устройва. За едни е от първостепенно значение близостта до плажа, за други спокойствието, за трети мебелите, вентилацията и комфорта. В описанието би трябвало да фигурира освен характеристиките на самия имот, указания за района, близост до търговски обекти, плажове, други населени места. Понякога това е по-важно от цвета на стените или вида матрак, все пак инфраструктурата е от голямо значение за добро прекарване – да си купиш нещо от първа необходимост, да пиеш кафе, да хапнеш, да отидеш на плаж или да се придвижиш до друго място. При някои от имотите, които са описани като самостоятелни, собственикът живее в същата сграда или непосредствена близост, това също е от значение, ако търсите усамотение и независимост.

Питай!

За всяко нещо, което не ти е достатъчно ясно, или не фигурира в описанието или правилата, питай! Почти всички домакини отговарят бързо и адекватно, подготвени са с информация и комуникират на добър английски. Питай дори глупости, малки детайли, незначителни неща - каквото ти хрумне. По-добре да си наясно с всичко, за да няма изненади и за двете страни.

Прегледай внимателно удобствата и условията!

В повечето имоти са налични хавлиени кърпи, чисто спално бельо, основни неща от първа необходимост, wi-fi, кабелна телевизия, закачалки, сешоар, ютия. Но някои като детски/бебешки принадлежности, вана, щори, климатик, безплатен паркинг, т.н. липсват. Ако пътуваш на друг континент, провери за топла вода и интернет връзка, за да няма изненади пост-фактум. Собствениците са длъжни да не прикриват факти и да описват всичко. Повечето го правят, за да си нямат главоболия и негативи в ревютата. Отдаването на имот е дългосрочен бизнес, не занимание за един сезон.

Резервирай за седмица или две

При много от имотите при цяла седмица или две, получаваш значителни отстъпки – между 5 -30%, което не е за пренебрегване. Често резервацията е възможна за минимален брой нощувки, обикновено 2 или 3.

Искай още снимки!

Ако от снимките не добиваш добра представа за мащабите, разположението, стаите или сградата, поискай на собственика, би се отзовал с радост. Имаш възможност да ги получиш в лично съобщение като прикачен файл.

Комуникирай в платформата!

Не преминавай на имейл или личен телефонен разговор, за да избегнеш такси или по други съображения. Платформата ти гарантира защита при евентуална измама или некоректност (въпреки че домакините и имотите се проверяват щателно). За собствениците на имоти също е по-добре, тъй като и те получават компенсация при нанесени от гостите щети.

Не се отчайвай от кофти снимки!

Понякога хората не разполагат с професионална техника или не могат да заделят средства за фотограф, снимат с каквото им падне, най-често с мобилните си телефони. Платформата допълнително компресира качеството и доста от снимките наистина изглеждат трагично. Случва се обаче някои от най-прекрасните места да са листнати с ужасни снимки и при пристигане просто да ахнеш. Има го и обратният вариант – чудни лъскави снимки и не съвсем отговаряща реалност.

Рови, рови, рови!

Това е начинът да откриеш твоето място – с ровене. Преглеждай по няколко пъти резултатите от търсенето и следи за автоматичните предложения под конкретния имот, може точно там да се крие мечтания ваканционен дом. Ако нямаш късмет и не намираш нищо подходящо, остави търсенето за след ден-два. На чиста глава се търси по-успешно.

Внимавай за локацията, не само за самия дом!

Търси слабо туристически места, където е по-евтино и по-спокойно. Реши кое ти е приоритет, за да намериш имот, който е в близост до него. Ако е гледката – избери планински, ако е плажът, спри се на нещо крайбрежно. За да добиеш добра представа за самото градче/селце, потърси снимки и описания в гугъл, така най-добре ще решиш дали въпросното е твоето място.

Резервирай отрано!

Особено ако пътуваш в пиков сезон или изборът на имоти в конкретната държава не е особено голям. С приближаване на датите се вдигат цените, а асортиментът намалява. Разбира се, имаш шанс за някоя last-minute оферта, но в Airbnb това е малко вероятно, добрите и изгодни места се резервират месеци по-рано.

Чети всички текстове!

Условия на престой, правила, анулиране, настаняване и напускане. Запознай се подробно с всичко преди да наближи датата. Увери се, че не си пропуснал важна информация за имота и района.

Отзивите са есенцията!

Мнението на хората, живото впечатление и обективната оценка – всичко това можеш да откриеш в отзивите/ревютата. Чети всички до един, и то подробно, в тях се описват детайли не само за мястото и околностите, но и за преживяването, емоциите, атмосферата. Как се е държал домакинът, лесна ли е била комуникацията, имало ли е всичко от описаното, какво е цялостното впечатление.

Следи за наскоро листвани имоти!

В началото домакините са изключително старателни – предлагат комплименти като безплатна закуска, малки подаръчета, почерпка или отстъпка в близко заведение. Всичко в дома е ново – хавлиени кърпи, спално бельо, електроуреди, аксесоари. Предлагат се и сериозни намаления в цените, за да натрупа съответния дом добри отзиви и да се класира на челни места при търсене.

Искай съвети и препоръки от домакина предварително!

За заведения, забележителности, маршрути, храна, обичаи, традиции, важни обекти и местности – питай домакина! Той знае най-добре и винаги ще те упъти с радост. Остави туристическите справочници, имаш жив гид пред себе си.

Бъди коректен!

Както очакваш коректност от домакина, така той очаква същото от теб. Остави дома в приличен вид, уважавай правилата и хармонията на мястото, традициите и навиците. Ти си само гост, не господар и повелител.

Възползвай се от възможността!

Да станеш част от обстановката, да влезеш в атмосферата, да потънеш в емоцията да си на автентично и обживяно място. Прекият контакт с хората винаги е най-ценното нещо, а събраните в куфара спомени и истории са най-ценнияте сувенири. В пътешествията се връща модата не да си просто турист, а скъп личен гост - прави го със стил, финес и уважение.

 

Тагове:

Пътуване