Видове семейна почивка с деца на море

Блог / Децата и парите

С деца на море: какви са алтернативите пред теб

16 август 2016 / 4 мин.

Повече от ясно е, че семейната лятна ваканция с деца не включва дълго и безметежно четене на книга  и релаксиращи целодневни коктейли под маслината, но нека условно я наречем почивка.

Ако успеем да балансираме между претенциите и интересите на всеки член от семейството, има голяма вероятност да избегнем разочарованията и нацупените физиономии.

Освен чисто финансовото изражение, почивката с деца на море има и други важни аспекти, които често пренебрегваме:

  • дали за сумата, която можем да си позволим и сме отделили, ще получим това, което си представяме като идеалната за нас ваканция;
  • дали описанието на мястото отговаря на реалността;
  • дали избраният тип преживяване ще бъде интригуващ за цялото семейството;
  • какви всъщност са очакванията ни от този престой – да си починем, да се забавляваме, да влезем в ново приключение или да се отпуснем сред нещо познато и сигурно.

Всички тези детайли, заедно с паричното изражение, отговарящо на нашите разбирания и възможности, евентуално могат да оформят идеалната ваканция тип Pinterest албум – голямо, доволно и усмихнато семейство на фона на красив морски пейзаж.

Нека се абстрахираме от огромните багажи, нервните ситуации преди и след плажа, семейните междуособици от всякакво естество и пясъка в телефона, и да разгледаме няколко типа престой, заедно с техните предимства и недостатъци, на база собствен опит и близки наблюдения.

ALL INCLUSIVE / ОЛ ИНКЛУЗИВ

Този така популярен и предпочитан от семействата с деца вариант може да протече по план, но е възможно и да се превърне в неочакван кошмар със солен привкус.

Предимствата

  • Храната ти е осигурена, при това три пъти на ден (или повече при Ultra All Inclusive), наблизо е, предвидима е (в зависимост от типа хотел и държавата) и обикновено с голям избор за всеки вкус. Капризите на мрънкащите са бързо удовлетворени след разбор на наличните за деня манджи.

  • Не е необходимо да ползваш автомобил, обикновено в комплекса разполагаш с всичко необходимо – ресторанти, магазини, басейн, билярд, фитнес, казино, фризьорски салон, детски клуб.

    Проблемът с логистиката е решен, всичко е на една ръка разстояние и човекът, който играе шофьор в семейството, може да си отдъхне. Освен това спестявате от разходи за бензин или кола под наем.

  • На финансовия семеен мениджър не се налага да прави план на средствата ежедневно, храната (голямото перо разходи) е предварително платена, ако си избрал UAI в него влизат всякакви междинни глезотии като кафета, коктейли, сладоледи и безалкохолни.

    Разходи за плажа/басейна нямаш, изкушенията са предвидими и няма ситуации от типа „внезапен лунапарк зад ъгъла“, магазините за обувки и дрехи са далеч – прекрасна обстановка за финансов мир.

  • Този тип хотелски комплекси са населявани предимно от семейства с деца, просто останалите не издържат на шума и напрежението. Следователно представляват малък рай за всеки пищящ, гръмогласен и пълен с енергия малък човек.

    Буквално забравяш за децата си, движат се на големи тумби по интереси и възраст. Навсякъде е обезопасено (поне би трябвало), няма как да избягат и почти няма къде да се скрият незабелязано. Можеш да отдъхнеш… за минути.

  • За бебета и деца между 1-3 години, този тип почивка осигурява удобства, няма спор в това. Места за повиване, топлене на храна, рампи за количката и асансьори биха изкушили и най-големите противници на All inclusive сектата.

Недостатъците

  • За приключенски настроени индивиди този тип ваканция е нещо като заточение в мол – липсва всякакъв тип свобода, елементи на изненада и възможности за авантюризъм. Слушаш само детски крясъци, семейни драми и тракане на прибори за хранене. Ентусиазмът ти на приключенец може да бъде унищожен за секунди.

    Огромното мраморно лоби с кожени мебели, ресторантът с вид на студентски стол и вечерята с още стотици зачервени от слънцето семейства скапват всеки порив да приложиш наученото от National Geographic.

    Природата се изчерпва с парчето плаж пред хотела и кашпите с палми из общите помещение. Пълна скука и тъга.

  • Дори и да се намираш на най-прекрасното и екзотично място, видяното най-вероятно ще се изчерпва с хотела и ивицата пясък/камъни пред него. За разходки едва ли ще ти остане време от непрекъснатите хранителни ангажименти, за които предварително си платил, и от порочния кръг спане/плаж/спане/басейн/спане.

    Ако все пак решиш да се отделиш от комплекса, някоя организирана екскурзия (пак по план-график) заедно с половината хотел ще ти се стори като най-дръзкото приключение за лятото.

  • Ако предварително не си избрал внимателно хотела, а при пристигането установиш, че не отговаря на снимките в сайта и изображенията в твоята глава, основанията за претенции са малко.

    Всичко е предварително платено, съгласил си се се с условията, декларирал си, че си прочел дребния шрифт. Най-много да те преместят в по-прилична стая или някоя, която не е с размерите на коридор.

  • Да почиваш по абсолютно еднакъв начин с още 100-ина семейства едва ли е най-оригиналната форма да прекараш ваканцията си. Възможно е да заформиш приятелства из диваните в лобито, но едва ли това компенсира copy/paste преживяването.

СТУДИО НА БРЕГА НА МОРЕТО

Обикновено след All Inclusive през първата година на детето се осмеляваш за нещо по-самостоятелно и различно – студио. Студио се наричат онези по-големи стаи или малки апартаменти с кухненски бокс.

Предимства

  • Не бързаш да будиш цялото домочадие, за да се класирате за закуската преди да са прибрали чиниите. Можеш да свариш яйца, да си направиш кафе или да сглобиш сандвич. Имаш малък хладилник, основни съдове, понякога дори тиган и машина за сокове.

  • Не си в хотелската матрица, обикновено този тип студиа са в малки сгради на частни собственици, които ти махат с поздрав всяка сутрин. Има личен контакт, разполагаш с повече свобода да определяш ежедневния ритъм - кога да поспиваш до късно и кога да пуснеш детски песнички на балкона.

  • Възможно е да имаш дворче, барбекю, малък басейн или частен плаж. Но това далеч не е сигурно, провери предварително.

  • Плажът е наблизо, поне в повечето случаи.

Недостатъци

  • Храната рядко ти е осигурена, освен ако собственикът не готви за гостите си. Имаш опция да приготвиш нещо дребно в стаята/апартамента, но определено трябва да планираш кога, какво и къде. Имаш избор дали да се храниш в супермаркет стил или да тестваш местната кухня.

  • Често срещана гледка в студиата е лопата и метла пред вратата, т.е. трябва да се грижиш за почистването по време на престоя си. Колко му е да заметеш, но и това е ангажимент в хаотичното ти морско ежедневие, пълно с пояси, слънцезащитни продукти и мокри малки бански за пране.

  • Ако не ти хареса базата, можеш да откажеш резервацията, заплащайки скромна неустойка и да потърсиш нещо по-подходящо. Но с деца… едва ли.

ГРАДСКИ ХОТЕЛ

Море в града понякога е единствен вариант, особено когато имаш да свършиш нещо или искаш предимно да разглеждаш мястото, вместо да висиш постоянно на плажа. В тези случаи избираш градския хотел.

Предимствата

  • Локацията ти е централна, можеш да свършиш работа, да се видиш с познати и приятели, без да шофираш между курортите с часове.

  • Разглеждаш града, движиш се в неговия ритъм и атмосфера. Ако не си бил в страната преди, е идеален вариант – хем море, хем туризъм.

  • Можеш да съчетаеш плажуването с добри шопинг оферти (по курортите винаги е по-скъпо), по-разнообразна храна (ресторантите в града обикновено са по-интересни и типични), скитане из красиви малки улички в автентична атмосфера.

Недостатъците

  • Всеки по-интересен плаж ще изисква логистични усилия, т.е. ползване на кола. Твоя собствена или наета, няма значение, някой трябва да ви закара. Ако сте с повече от едно дете в невръстна възраст, опциите за автобус, скутер или колело почти не ги броим. Разбира се, остават като вариант градските плажове, но често те са мръсни, не навсякъде поддържани и невинаги подходящи за деца.

  • Изкушения в града са навсякъде, приготви портфейла и кредитните карти. Тук кафе, там сладолед, тук играчка, там нова дрешка – дебнат зад всеки ъгъл.

  • Липсва чисто морският пейзаж, наоколо има обичаен градски живот със зареждане на магазини сутрин, изхвърляне на боклук вечер, задръстване и замърсен въздух. Директната гледка към морето е гарнирана с газове от автомобили и шофьорски псувни.

СОБСТВЕН ИМОТ

Ако разполагаш със собствена ваканционна база край морето, независимо дали това е вила, етаж от къща, апартамент или малко студио, поне веднъж годишно би трябвало да го уважиш с присъствие, най-малкото за да оправдаеш целогодишните разходи по поддръжката му.

Предимствата

  • Не се налага да правиш резервации, да планираш дати и да се съобразяваш със сезонна натовареност и промяна на цените. Имотът е на разположение винаги, дори и след работа да ти хрумне внезапно да тръгнеш към морето.

  • Не плащаш за нощувки - сериозно перо в семейната ваканция.

  • Живееш като местен, познават те съседите, продавачите в магазините и хотелиерите.

  • Няма неприятни изненади и разминавания между очаквания и реалност, рутината понякога носи спокойствие и релакс, колкото и абсурдно да звучи това.

Недостатъците

  • Да, нощувки не плащаш, но пък имаш разходи за почистване, охрана, ток, вода, др. Теглейки чертата, не е ясно дали ти излиза по-евтино или напротив, доста по-скъпо. По-скоро второто.

  • Винаги мястото е едно и също, най-много пейзажът да се е променил с някоя внезапно изникнала сграда или магазинче за алкохол и цигари. Няма опознаване на района, няма тръпка от новото, няма приключение.

  • Хем си на почивка, хем не си. Носиш чаршафи и хавлиени кърпи или переш на място, готвиш (срамота е да имаш напълно оборудвана кухня и да не я ползваш), чистиш, прибираш и миеш съдове, оправяш легла и бършеш прах. Единствените разлики са, че не ходиш на работа, имаш някакъв частичен тен и наблизо е морето. Случва се да се питаш какъв е смисълът от цялото това упражнение.

КАРАВАНА, КЕМПЕР, ПАЛАТКА

Тези, които ненавиждат хотелски бетон и морска гледка от балкона, със сигурност ще изберат някой от трите варианта.

Предимствата

  • Не си близо, а вътре в природата. Събуждаш се на плажа или в гората, закусваш върху дюните и първият ти душ е в морето.

  • Таксата за къмпинг излиза по-евтино от хотелски престой.

  • Летуваш със съмишленици, които са на една честота и рядко има дразнения и нервни ситуации.

  • Децата ти са целодневно на въздух и имат компания.

  • Разходите за храна са оптимизирани, често приготвяте сами всичко.

  • Свободата, Санчо, свободата

Недостатъците

  • Не се наспиваш като хората, ако си на палатка; в кемпъра или караваната ти е тясно или топло, липсва ти широкото и удобно легло.

  • Хамалогията покрай снабдяването с продукти, готвенето и съгласуването с голяма група от хора не е за пренебрегване. Един не яде копър, друг не обича пържено, трети е на специален режим, трябва да се угоди на всички.

  • В края на отпуската се чудиш дали си бил на почивка или на трудов лагер.

AIRBNB

Този тип ваканция е достоен за отделен анализ с всичките му предимства, трикове за добър избор и особености на системата. Най-удачният според мен за семейство с деца, с най-широк избор на възможности и свобода на действие.

Най-голямото му предимство е да усетиш местния живот, разполагайки с всички удобства и много информация от първа ръка – всичко това на прилична и разумна цена.

Каквото и да избереш за лятната семейна ваканция, най-важни са спомените, които остават след нея. Онзи път, когато изгоря на потник, или хвана огромна риба от лодката, или детето изхвърли обувките си зад борда, или духаше толкова силен вятър, че отнесе хавлиените кърпи – всички ситуации, на които сте се смяли, плакали, радвали или изумявали.

Дали в палатката, хотелската стая или двора на къщата, голямо значение май няма, важното е, че сте били заедно.