Google забранява рекламата на кредити до заплата

Блог / Новини

Google забранява рекламите на кредити до заплата

12 май 2016 / 2 мин.

Считано от 13 юли Google спира рекламите на кредити до заплата в мрежата си от сайтове.

При условие, че 90% от приходите на компанията идват от реклама, дали това не е начин да докаже, че старото й мото „Don’t Be Evil“ все още важи?

Какво се забранява всъщност

"Забраняваме рекламите на кредити до заплата и някои свързани продукти в нашата система за реклама.", обяви вчера Дейвид Граф, директор на отдела за глобални продуктови политики в Google.

Ако до момента съществуваха ограничения за местата, на които могат да се показват реклами на такива кредити, системата на Google за реклами вече ще бъде затворена за:

  • всички заеми със срок за пълно погасяване до 60 дни (в цял свят, включително САЩ)
  • всички заеми с ГПР над 36% (само за САЩ)

Ще продължаваме да следим до колко ефективна е тази политика.“, заяви Дейвид. Това най-вероятно ще доведе до последващи ограничения в бъдеще.

Причините зад това решение

В публикацията си Дейвид Граф обяснява, че Google не иска да насърчава хищнически (predatory) кредитни практики, които причиняват щети или вреди на потребителите:

Проучванията показват, че тези кредити могат да доведат до непосилни суми за погасяване и висок процент на хора, които не могат да ги изплащат.

Когато рекламите са добри, хората имат достъп до интересни, полезни брандове, бизнеси и продукти. За съжаление, не всички реклами са такива – някои са за фалшиви или опасни продукти или се опитват да подведат потребителите за бизнеса, който представят.

Надеждата ни е, че все по-малко хора ще попадат на подвеждащи или опасни продукти.

В поста си Граф цитира и Уейд Хендерсън, оглавяващ Конференцията на лидерите по граждански права: „Тези компании отдавна използват подвеждащи реклами и агресивен маркетинг, за да вкарат потребителите в капана на кредитите със скандално високи лихви – често хората, които най-малко могат да си ги позволят.

Политиката на Google за опасни продукти или услуги

Индустрията на кредитите до заплата ще бъде включена към останалите забранени категории за реклама на Google – фалшифицирани стоки, оръжия, тютюневи изделия, обидно или неподходящо съдържание.

Технологичният гигант посочи, че само през 2015 г. компанията е блокирала над 780 милиона реклами заради съмнения за фалшификации или измамни схеми.

Мотивирани от това решение, скоро ще публикуваме серия полезни и интересни статии, свързани с кредитите до заплата. За да не ги пропуснеш, остави ни имейла си във формата по-долу и ще ти ги изпратим.

Тагове:

Тенденции