детски-рожден-на-закрито

Блог / Децата и парите

Рожден ден, когато вали, или няколко идеи за супер прекарване на закрито

16 септември 2020 / 10 мин.

Последно обновена на

Детските рождени дни – онези ежегодни събития, когато не знаеш точно какво правиш, но го правиш геройски в името на детето - за тях е ставало въпрос и преди в блога ни. Разбирам чудесно – много вълнение и еуфория, но и стрес и притеснения. Иска ти се да е забавно и вкусно, всички да се чувстват добре, рожденикът да е щастлив, доволен и спокоен, тържеството да премине гладко и без гафове. Дали се получава точно както си си го представял е подробност, вероятно само ти ще забележиш кое не е било по план. Не бива да пренебрегваме и бюджета – така да изчислим разходите, че да се спрем на вариант, който хем ще е интригуващ за децата, хем ще бъде поносим финансово и няма да остави семейния портфейл тъжно празен.

Много важна за всеки рожден ден е идеята за място и прекарване. Проблемът е, че хем има голям избор за деца, хем разбираш, че не е съвсем така, когато се заемеш лично с организацията. Обикновено на тези места храната е компромисна, има недомислици в помещенията или пък смесване с други гости и посетители, което създава хаос, но за тези неща ще си говорим друг път, сега на дневен ред са именно идеите.

Като изключим всенародните празненства, които родителите сме склонни да правим през първата година на детето, знаеш – тематични кътове, сложни композиции от балони, снимки на гирлянд, мъфини с приказни герои и цялата рода накуп, рождените дни могат да бъдат истински купон.

Ако рожденикът е роден през лятото или времето позволява, винаги може да спретнеш градинска веселба – по паркове, планини и дворове, с импровизирани забавления и активности, консултирайки се за метеорологичната прогноза, разбира се. Но ако рождените дни са зимата или в променлив сезон, а и в случай, че този тип парти на трева не е твоята представа за тържество, ти трябва друг вариант. Затова събрах някои идеи за детски рожден ден на закрито, тествани лично от двете ни дъщери (на 11 и 6). Гарантирано сладката умората се съчетава с удовлетворение, а денят оставя трайни спомени. Ще се придържам извън клишето на детския клуб, защото поне за нашето семейство то отдавна изгуби очарованието си.

*Уточнение: цените са ориентировъчни.

Рок училище

„Училище“ звучи скучно, по-точно би било: мегаяк купон. Три часа готина музика, караоке, игри с мелодии, танци, както и, дръж се, уроци по китара, пиано или барабани за всеки гост. Ама със съвсем истински инструменти!

Имаш избор рожденият ден да се проведе в зала със сцена (слава богу, не в мол!), осветление и музикално оборудване или на твоя територия, която би била подходяща опция за по-малките деца. Музикант и човек от екипа идват на място с подходящи инструменти. Залата е достатъчно просторна за тичане, боричкане и игра с балони, но пък у дома рожденикът ще се чувства по-уверен, прецени според случая.

Празнували сме цели три рождени дни с рок парти и всички гости истински са се забавлявали почти до припадък. В един момент настава весела музикална какофония, но в това се крие част от очарованието. След тези рождени дни обикновено все има по някой нов малък фен на музиката и инструментите, какво по-хубаво от това! А пък самият рожденик получава отделен безплатен урок за избран инструмент като подарък, който може да използва през годината.

Подходящ за деца 4-11 г.

Бюджет активност: 100-200 лв. (в зависимост дали е в залата или у вас)

Трамплини

Ако рожденикът и приятелите му са деца, които обичат движението и спорта, трамплините са супер вариант за парти. Може би на повечето от тях ще им е за първи и със сигурност ще останат очаровани, проверено е. С различни по трудност, отскок и площ съоръжения, в залата цари такъв купон, че ще ти се прииска и на теб да скочиш сред децата (и често се случва, между другото). След заниманията на втория етаж има обособен кът за почерпка, а родителите могат зорко да наблюдават оттам обстановката долу.

Подходящ за деца 7-13 г.

Бюджет активност+почерпка (1ч20м скачане, 40 минути почерпка с пица, вода и сок): 27 лв. на дете

Стени за катерене

Освен вариантите на открито, вече за щастие има и центрове, където децата могат да се катерят на воля и при лошо време. Активностите са според възрастта, има за всеки по нещо. Този тип празнуване е подходящ за по-смели и активни деца, които не се страхуват от височини и приключения.

Подходящ за деца над 4.

Бюджет активност+почерпка: 32 лв. на дете (60 минути скачане и 60 минути почерпка)

Зала с хип-хоп танцьор

Чудесен вариант за по-големи деца, които харесват тази музика и стил и могат самостоятелно, в наета за целта зала, да се забавляват и танцуват. В ролята на аниматор, учител и организатор на игрите е професионален танцьор, който е на „ти“ с движенията. Подходяща за целта е зала тип балетна, в която има огледала, постелки и пуфове. Можете да украсите по свой вкус с балони, надписи, гирлянди и лампички за по-празнична атмосфера (включи и детето), а почерпката обикновено е с кетъринг от самата зала.

Подходящ за деца 7-14 г.

Бюджет активност: зала 200 лв., аниматор 150 лв.

Кино

Кой не би подскочил от радост, ако го поканят на рожден ден с нов детски филм и кофа пуканки! Избери подходящ за възрастта на децата филм в удобен за всички час и помоли родителите да ги оставят под твой надзор, иначе има риск в салона да има и още толкова майки. Желателно е някой да ти помага с разпределянето на почерпката и настаняването, за да няма суматоха. Обикновено пакетът включва пица, пуканки и сок, но можеш да го съчетаеш и с почерпка/сладолед в близко заведение.

Подходящо за деца над 5, за да могат да останат без родител в салона и да издържат цял филм.

Бюджет активност+почерпка: 270 лв. за 10 деца

Кънки

Зимни на истинска пързалка, зимни на изкуствен лед в търговски център или ролери в ритъма на диско музика, изборът е ваш. Тези, които не са се качвали, ще направят първите си стъпки, а тези, които вече умеят, ще се забавляват истински. Поне двама родители трябва да се ангажират с посрещането, настаняването и насочването на децата. Въпреки че има инструктори, самото преобличане и екипировка могат да създадат суматоха.

Подходящо за деца над 5.

Бюджет активност: зависи от мястото, групата и вида кънки.

Творчески рожден ден

Ако си сигурен, че децата са любители на изкуството и заниманията с ръце, организирай им незабравим арт празник. Вариантите са много, някои от тях: готварски курс, рисуване върху керамични съдове, кръжок за рисуване на портрети, изработка на картички, фигури от глина, бижута или декорации за стая. Този вариант е по-подходящ за момичета, момчетата биха се зарадвали на нещо с повече динамика и вероятно ще врътнат очи, че им е скучно.

Подходящо за деца над 3 г.

Бюджет активност: около 10-30 лв. на дете според заниманието и мястото.

В конна база

Стига базата да разполага със закрит манеж, няколко часа прекарани с коне ще бъдат несравним спомен за всеки от гостите. Инструкторите ще обяснят на всеки гост как се качва на седлото, каква е правилната позиция на тялото, какви са преимуществата на контакта с коне, какво ни носи ездата и как влияе на тялото и духа. Доказано е, че покачва нивото на радостта и настроението, но в същото време успокоява, така че очаквайте двоен ефект.

Децата ще могат да нахранят конете с бучки захар и моркови със собствените си ръце, да участват в ежедневните ритуали в една конюшня, да научат повече от първоизточника за тези прекрасни животни.

Подходящо за всяка възраст.

Бюджет: по договорка според сезона, броя деца и условията на конната база.

У дома

Може би сбърчвате нос в неодобрение при тази идея. Толкова деца вкъщи? Абсурд! Помислете пак – освен много бюджетно (не плащате наем, почерпката можете да приготвите сами, нямате часови ограничения), истинската веселба за рожденика и гостите му е именно у дома. Там, където се чувства най-уверен, на своя територия и в позната обстановка. Празнували сме няколко пъти вкъщи и сме събирали внушителни групи деца и родители – това са били може би най-запомнящите се и мили празници.

Можеш да организираш кино вечер с някой „light“ филм на ужасите (всички деца обичат да се страхуват по малко, това тренира увереност и смелост) – „Мистерията на къщата с часовника“, „Хотел Трансилвания“ , „Семейство Адамс“ или други, подходящи за възрастта. Приготви домашни пуканки и лакомства, сложете ги в хартиени пликчета или картонени кутии за уау ефект. Използвай картонени чаши за безалкохолно, хем са еко, хем всяко дете с маркер ще може да си напише името, за да разпознава своята.

Или пък замеси тесто, нарежи продукти (за по-малките, големите ще се справят и сами) и остави гостите да си приготвят сами пица по желание и личен вкус.

Или пък извади всичкото налично Лего и си направете състезание за най-оригинален строеж или фигура.

Играйте на Туистър, гадни бонбони, карти с въпроси или на филми – всичко, което е придружено със смях, ще свърши работа. И гарантирано това ще са рождените дни, които ще помните винаги. В случай че не ти се получава аниматорската роля, помоли някоя приятелка, която умее да забавлява деца, да свърши това за теб и да обере точките.

На тези дни в крайна сметка важен е рожденикът – неговата представа за забавление, това, което вълнува него, не теб. Не се оставяй да те завладее перфекционизмът, отпусни контрола и желанието за безгрешност и се забавлявай и ти – това е най-сигурният начин празникът да се получи.