новогодишни обещания

Блог / Бюджет

Хубавото „сега”

22 декември 2016 / 3 мин.

Започваме диета винаги от понеделник. От другия месец ще спортуваме.

От следващата седмица спираме цигарите. През новата година ще сме по-успешни, по-здрави, по-богати. Ще пътуваме повече, ще си почиваме повече. Ще четем повече. Ще творим повече. Ще обичаме повече.

Харесва ни да си обещаваме разни прекрасни неща. Особено по празниците. Обаче после идва понеделник, идва другият месец, следващата седмица, новата година. И всичките ни обещания, пожелания и най-добри намерения потъват в ежедневието ни.

Хвърляме мечтите и надеждите си някъде в бъдещето, в поредната нова година, в по-другия месец. На достатъчно далечно разстояние, така че хем винаги да ги виждаме, хем никога да не са на дневен ред.

Днес сме потънали в празник, в безгрижие, в гирлянди. Ще сбъдваме мечтите си след 2-ри януари. Или пък ще чакаме те сами да се сбъднат. Докато ги чакаме ще мрънкаме, ще се възмущаваме и ще недоволстваме… По традиция, по навик.

А не може ли още днес да направим няколко стъпки към подобряване на живота ни? Не е ли някак редно в тези последни дни на изтичащата година да помислим в детайли за новата?

Някои хора си правят карта на мечтите, приятно е, но и просто един строен списък би помогнал. Може би дори няколко часа, прекарани в осмисляне и преоценка?

Темата „пари” тревожи доста от нас. Някак свикнахме да залепяме думата „пари” към думата „няма”. Парите не достигат, изкарват се трудно, бързо изчезват. Как да оцеляваме, как да задоволяваме битовите си нужди? Кредити, сметки, данъци, такси… Свързваме парите със стрес.

Предлагам ти няколко посоки, върху които дружно да помислим, да си формулираме няколко наистина важни обещания. И да направим няколко крачки още днес!

Промяна

Много хора се страхуват да напуснат работата си, просто защото е единственият им сигурен източник на доходи. Въпреки че изобщо не ги удовлетворява – нито като дейност, нито като заплата.

Ако си един от тези хора, сега е моментът да помислиш как би могъл да промениш ситуацията занапред. Може би се страхуваш дори да мечтаеш в тази посока?

Може би дори ми се ядосваш, четейки тези думи. Може би смяташ, че са ти необходими твърде много средства, за да започнеш нещо свое? Може би смяташ, че късметът не е на твоя страна?

Е, предизвиквам те да разшириш размаха на своите мисли, да събудиш креативността си, да се огледаш.

  • Направи  списък на своите качества и умения – не само онези, които са засвидетелствани с дипломи.

  • Анализирай нуждите на хората около теб, на обществото  – току-виж се оказало, че можеш да предложиш услуга или продукт, от които много хора се нуждаят.

  • Проследи нагласите.

  • Опиши стъпка по стъпка какво трябва да направиш, за да реализираш свой проект.

  • Представи си, че даваш съвети на свой приятел, а не на себе си, погледни се отстрани – когато се отърсиш от емоциите си, нещата изглеждат далеч по-ясни.

  • Повярвай си!

Понякога за да видиш живота по друг начин, трябва да се преместиш.

Повишение

Работиш от доста време в дадена фирма. Работата ти се променя. Уменията ти се подобряват. Но заплатата ти остава същата?

Може би се притесняваш да поискаш повишение, трудно ти е да говориш за пари? Или пък смяташ, че това може да ядоса шефа ти и да си навлечеш неприятности? Може би самият ти се подценяваш?

Е, можеш да оформиш исканията и аргументите си в документ. Направи анализ на своята работа в цифри и по периоди. Подкрепи с факти своя принос към фирмата. Така всичко ще звучи сериозно, официално и достоверно.

Не забравяй, че понякога вариантът да получиш по-висока заплата е, като смениш фирмата, в която работиш.

Работохолизъм

Работиш от няколко години в тази фирма. В началото си бил обладан от общия ентусиазъм и с радост си оставал и след работно време. Редовно взимаш работа за вкъщи, работиш и през почивните дни.

Доволен си от заплатата си, но като теглиш чертата, си даваш сметка, че през последните години единственото, което си правил, е да работиш!

Ако дейността, която извършваш ти допада и имаш желание да продължиш да правиш същото и занапред, непременно помисли за своята работоспособност. За да си в тонус и да запазиш ентусиазма си задълго, погрижи се:

  • За здравето си – отделяй време за спорт и разходки, за пълноценни хранения в спокойна атмосфера, взимай си болнични и позволявай на тялото ти да се възстановява.

  • За почивката си – винаги използвай отпуската си, релаксирай, излежавай се. Осигури си достатъчно сън. Използвай обедната си почивка, за… обяд и почивка.  

  • Постави граници – не взимай лаптопа, когато отиваш на море или планина. Никой не може да работи непрекъснато. А хроничната умора много трудно се лекува.

  • За душата си! Колкото и да е била интересна и обещаваща твоята работа, ще дойде момент, в който ще започнеш да й се гневиш – че е ограбила живота ти, че те е отдалечила от семейство и приятели, че е осуетила всички други дейности, които си имал желание да извършваш.

    За да не стане така, не допускай работата да превземе твоя свят. Ако трябва, въведи дисциплина в забавлението – осигури си два задължителни часа седмично, които да отделиш на своето хоби. Въведи правило, че в неделя цялото семейство прекарва следобеда заедно. В петък вечер – излизаш с приятели.

Въдвори ред

Използвай новата година като повод да наложиш нови финансови правила в семейството.

Обсъди в детайли ситуацията, доходите и разходите със своя партньор. Оформете бюджета си, разпределете задълженията си и помислете за вашите общи финансови цели. Все пак вие сте екип!

Взимане и даване

Създай баланс между взимане и даване. Колкото повече получаваш, толкова повече давай! Не само като пари и подаръци, но и като време и внимание. Сега е чудесен период да преосмислиш баланса на взимането и даването в своя живот.

Сбъдни една малка мечта

Намери красив и достатъчно голям буркан и предложи на членовете в семейството да пускате вътре всички монети от един лев, които ви попаднат. Спестявайте заедно и споделете заедно радостта от спестеното.

Това малко упражнение ще се отрази добре на всички ви. А и съм убедена, че след година ще сте събрали достатъчно, за да реализирате една малка материална семейна мечта.

Разбира се, можеш да добавиш и още точки към този списък. Можеш да направиш и още списъци – свързани с обществото, с взаимоотношенията, с чувствата. Дори със света! Но не отлагай важното за другия понеделник.

Защото прекрасното бъдеще, на което се надяваш, също ще остане там – уж наблизо, но все пак на разстояние.