Грип и бюджет

Блог / Бюджет

Колко струва грипът

18 януари 2017 / 4 мин.

Отново е зима и ние отново сме безкрайно изненадани, че навън вали сняг и върлува грип.

По традиция, както всяка година, по новините ежедневно ни предупреждават, че в края на седмицата ни очаква апокалипсис – всички ще загинем под преспите, докато се гърчим с 40 градуса температура.

Кодът е яркочервен, както и гърлата ни. Ужас! Ужас за всички освен за фармацевтичните компании – за тях зимата не е страшна, дори не е бяла, а златна!

Да разгледаме случая на четиричленно семейство, състоящо се от баща на име Георги (46 г.), майка – Ивета (40 г.), тийнейджър – Алекс (14 г.) и 7-годишната Рая.

Въпреки че всички предвидливо са си поставили противогрипна ваксина (11х4=44 лв.) още през септември, Рая се прибира от училище с болки в гърлото, отпаднала е и няма никакъв апетит.

Тъй като детето упорито настоява някой да махне болката от гърлото (ВЕДНАГА!), майката започва да мята в устата му по една таблетка (7,80 лв.) за смучене на всеки 2-3 часа.

Въпреки това през нощта Рая вдига температура от 38,5 градуса. Към 3 ч. Ивета дава на детето температуропонижаващо сиропче (7,77 лв.).

Всички спят спокойно за около два часа. След което Рая вдига 39 градуса!

Майката пожелава да сподели паниката си с бащата, затова го буди. Следва втора порция сиропче.

На сутринта Ивета, рошава и пребледняла, слуша сутрешния блок, където различни специалисти вещаят адски проблеми на всеки, който е хванал грип.

Ивета отива да провери как е дъщеря й. Рая няма глас!

От една страна, това е добре – защото от години не е млъквала. Но от друга, налагат се спешни мерки. С други думи – посещение при личния лекар.

Ивета и Рая са 237-и на опашката пред кабинета. След 4-5 часа те имат възможност да разкажат  на г-н Джипито своите тревоги.

Той се произнася – тежко и стряскащо. Пише в продължение на 20 минути и накрая връчва присъдата под формата на рецепта:

  • Друг сироп за температура (7,07 лв.)
  • Антибиотик, за да не слезе надолу (15,13 лв.)
  • Пробиотик заради антибиотика (9,60 лв.)
  • Антихистамин, за да спадне отокът в гърлото (13,23 лв.)
  • Спрей за гърло (13,22 лв.)
  • Сироп за кашлица (8,20 лв.)
  • Витамин С (5,25 лв.)

Добре, обаче на следващия ден се появява и хрема, която еволюира от прозрачна през жълта до зелена и изисква смяната на три вида капки за нос (1,60+2,50+3,46).

Междувременно тийнейджърът се тръшва болен и той. Но тъй като е лице на над 12 години, сиропчетата на Рая не важат за него и трябва да се купят съвсем нови лекарства (71,70 лв.).

Няколко дни по-късно Георги го наболява гърлото… Още 30-ина лева (за щастие Алекс споделя част от лекарствата си с татко).

Домът заприличва на лазарет… А Ивета – на нищо.

Някой хваща гъбички от силните антибиотици… Още 37,85 лв.!

Точно когато всички май ще оздравеят, Ивета вдига температура.

Но Ивета знае, че няма право на температура и се сеща за една реклама, в която майката (която изглежда, че също няма право на температура) пие едни вълшебни сашета (10,50 лв.) и се оправя.

Обаче Ивета не се оправя. След 10 дни зверско кашляне я приемат в болница заради пневмония… Въпреки че е здравноосигурена, това удоволствие някак взима едни 50 лева.

И така, нека сметнем!

Грипът на едно средностатистическо четиричленно българско семейство излиза около 294,78 лева! Плюс ваксините - 338,78 лв. Ми да, страшен си е. Особено за бюджета.

Може би е разумно между март и октомври да спестяваме за зимния грип? Или пък е добре да инвестираме в здравето си, както често обичам да казвам.

Силните лекарства и безразборното приемане на антибиотици в много случаи не само не ни помагат, но и затлачват сериозно телата ни, водят до интоксикации, дисбактериози и… обедняване.

Бъди разумен. Подпомагай имунната си система още от есента с ефикасни и съвсем достъпни средства като:

  • прополис и ехинацея;
  • сироп от черен бъз (който расте навсякъде и е абсолютно безплатен);
  • шипков квас – чудесен източник на витамин С;
  • настърган джинджифил с мед – много добър стимулатор на имунната система.

Намали сладките храни в менюто си, нека в него преобладават пресни плодове, зеленчуци и сурови ядки. Опитай се да спиш достатъчно и да се движиш достатъчно.

Чистият въздух, спортът и качествената храна, прилагани ежедневно и целогодишно са най-добрата превенция срещу вируси и бактерии. Подходяща е и за деца, и за възрастни! И в крайна сметка излиза по-евтино.