Нискобюджетен, но запомнящ се детски рожден ден

Блог / Децата и парите

Детското парти – безценно, а не скъпо

3 октомври 2016 / 2 мин.

Последно обновена на

Годината се завърта и идва онзи дългоочакван от детето ти миг, когато ще получи всички подаръци, ще духа свещички, ще се облече като Ариел или като Спайдърмен и ще чуе от безброй много хора: „Честит рожден ден!”

В близкото минало, когато бях майка само на едно дете, а семейният бюджет беше приятно закръглен с няколко нули след първата цифра (която пък не беше 1), пръсках доста големи суми за годишното иху-аху на дъщеря ми.

Честно, нейният рожден ден ми струваше много повече, отколкото моя и сумата никога не падаше под 350 лева. Още първият й рожден ден беше отпразнуван както си трябва! Детски клубове, молове, колосални партита! Минала съм ги всичките.

И никога няма да забравя цифрата 5… 5-ият рожден ден направо ни разби. Бяхме решили да направим парти в двора на нашата вила – за да се съберат повече хора, да не бързат, да е по-спокойно и т.н. Дойдоха около 30 деца със своите родители. Всяко дете с по двама родители – нямаше нито една самотна майка и нито една разведена двойка.

Оказа се, че дъщеря ми е поканила всеки, когото е срещнала в детската градина – имаше деца, които самата тя не беше сигурна, че познава. Все още не разбирам как стана така, че всички поканени са отзоваха, но това е друг въпрос.

Храната свърши за секунди, а горкият батко диджей едва не колабира от аудиото, което се лееше не от неговия пулт, а от гърлата на безбройните деца наоколо. Както и да е…

Основното, което бих те посъветвала, е да прецениш реално колко можеш да си позволиш за партито на детето си – в крайна сметка дните след рождения също са важни. Помисли с какво искаш детето ти да запомни празника – току виж се оказало, че не е толкова скъпо.

Като майка на 4 деца до момента съм организирала общо 21 рождени дни. Опитала съм по няколко пъти почти всички варианти за празнуване (в София). И разбрах, че когато става въпрос за детски рожден ден, основният враг на семейния бюджет често пъти е не самият рожденик, а… неговата мама.

Ето няколко грешки (скъпоструващи при това), които мама обича да допуска:

  • Мама кани на рождения ден на детето си своите приятелки! С техните деца. Невинаги детето ти е толкова добър приятел с децата на твоите приятели. Но даже и не го питаш иска ли да ги покани или не – то е ясно, че са поканени. Броят на гостите се увеличава. Харчът – също.

  • Мама държи да върне жеста и да покани всички деца, които са канили нейното. Но не е ли редно на партито да присъстват само хора, на които рожденикът държи? Съветвам те да зарежеш куртоазията. В името на бюджета и искреността!

  • Мама държи нейното парти, ъ-ъ-ъ, тоест партито на нейното дете да е на нивото на останалите партита. На последния рожден ден, на който мама беше, имаше фонтан от шоколад – и на нашия ще има! Но фонтанът, мамо, е скъп.

  • Мама иска на партито да има достатъчно храна, за да изхрани целия свят. След края на партито се хвърлят ужасно големи количества храна. Или пък дни наред цялото семейство дояжда сандвичи. Често пъти парите, които отиват за храна на едно парти, са неоправдано високи.

Днес смея да твърдя, че съм доста задобряла в организирането на нискобюджетни и високозабавни детски рождени дни. Тъй като бюджетът ни се сбръчкваше и съсухряше правопропорционално на увеличаването броя на децата, се наложи да преосмисля своята парти амбиция. И какво да ти кажа – отрази се добре на всички ни.

Ето няколко съвета от личен опит:

  1. Питай детето как си представя своя рожден ден – много често то не държи на голямо парти, а иска просто да се събере с няколко свои приятели. След партито за 5-ия рожден ден дъщеря ми сподели, че никога повече не иска да идват толкова деца, защото не е могла да се съсредоточи в играта. Оттогава празнува с не повече от 4-5 деца.

  2. Включвай детето в подготовката на партито! Така не само всичко ще е по вкуса му, но и ще разбере какво коства организацията на цялото мероприятие. Освен това, празникът ще му достави много по-голямо удоволствие!

    Направете заедно поканите, украсата, сандвичите, баничките, лимонадата, че дори и самата торта! По-забавно за детето, по-евтино за родителите.

  3. Няма никакъв смисъл да каниш много гости за рождения ден на детето, преди да е навършило 3 години. Знам, че за родителите е гъдел (особено ако детето е първо и единствено) да отпразнуват рождения му ден подобаващо. Но за самото дете едно голямо парти е много стресиращо.

    Вероятно ще има истерии, ще се изнерви, трудно ще заспи вечерта, едва ли ще се забавлява, още по-малко ще оцени усилията ти. Така че, кротко – баба, дядо, кръстникът и това е.

  4. Все по-рядко хората избират да празнуват рождения ден на детето си у дома – много подготовка, много чистене, малко място и т.н. Аз обаче смятам, че особено за по-малките деца домашната атмосфера може да е много приятна – по-лесно да се отпуснат, по-дълго да останат, по-безопасно е, по-интимно, а рожденикът е и домакин. И партито започва още от сутринта!

  5. Бъди креативен. Сигурен ли си, че наистина искаш да платиш едни 100-200 лева на раздърпана „принцеса” със синя коса, прашен фокусник и диджей, който пуска песни, изпълнени с цинизми? За да забавляват децата на партито? През последните години ние доста експериментираме и ни си получава супер.

    На едно от партитата наехме проектор и прожектирахме филми на стената. Децата бяха във възторг. Тази година пък празнувахме на двора и измислихме много забавни игри. Ще ти разкажа една от тях. Купих 9 миниатюрни метални кофички (по 80 стотинки) и сложих във всяка от тях по една буква от името на дъщеря ми. После скрихме кофичките на различни места в градината.

    Мъжът ми направи карта на скритите съкровища (кофичките), която даде на децата. Те трябваше да ги открият и да разберат каква дума образуват буквите. А после да извикат силно думата, за да дойде тортата. Беше наистина забавно!

    Бъди креативен не само по отношение на забавлението, но и по отношение на мястото! Направи рождения ден в парка – Южния, Борисовата градина. Или пък си направете пикник в планината. Свежият въздух ще се отрази добре и на децата, и на бюджета ти.

Не забравяй – за да е наистина хубаво, не е необходимо да е наистина скъпо.

P.S. Половината ми деца са родени през пролетта, когато времето е хубаво и позволява излизане навън. Но другата половина са родени през зимата… Тази зима очакваме да празнуваме 3-тия рожден ден. Обаче аз нямам много опит със зимните деца и ще съм ти благодарна, ако споделиш своите идеи как да празнуваме весело и евтино през зимата? Мисля си за ескимоско парти – при нас трупа много сняг ;)

Потребителски кредит на ниска цена от Klear. Онлайн. Без изненади.