Инфлуенсърството – новата професия

Блог / Работа

Инфлуенсърството – новата професия

15 май 2019 / 7 мин.

Едно ново занимание, дори вече професия и бизнес, завладя през последните години речника и онлайн пространството около нас, а именно – инфлуенсър. Звучи странно, нетипично и определено неясно. На кого влияят, по какъв начин, кому е нужно това всъщност и как инфлуенсърството успя да се превърне в професия и защо - нека се опитаме да направим кратък, но все пак изчерпателен обзор с елементи на разсъждение.

Ако все още този термин ти е непознат, най-общо: инфлуенсърите са генератори на  съдържание с изградена онлайн аудитория, които си партнират с брандове под различни форми. Самите те с изградената си инфлуенсърска мрежа, контакти и присъствие представляват своеобразна платформа между създателите на продукт или услуга и крайните потребители (b2p), нещо на практика съвсем сходно със споделената икономика (p2p).

 

Видовете инфлуенсъри

Популярни професионалисти в дадена област

Актьори, певци, спортисти, доказани в определена област професионалисти, вид рекламни лица, които брандовете ползват, за да промотират продукт или услуга. Хора с кариера и популярност, които използват славата и репутацията си в различен тип сътрудничества. Такъв тип колаборации съществуват много отдавна, не са нещо ново или непознато.

Известните известни

Страшно популярни през последните години, известни с неясно какво (най-често нечие гадже, подгласничка в конкурс, Мистър Еди какво си, участници в риалити формати). Лица, които се появяват от екрана по всеки повод, за щяло и нещяло.

Манекенки, модели и плеймейт героини

Момичета от поразголените корици, бивши или настоящи модели, които изгряват с външния си вид, интимните си връзки и появата из светски събития.

Журналисти, политици, общественици

Хора с мнение и позиция, които не се притесняват да го заявяват. Доказали се в областта си или пък недотам кадърни, но кресливи. По-често се включват в каузи и  в социални дискусии, отколкото в рекламни кампании.

ФБ гурута

Това са онези Фейсбук ментори, които имат мнение за всичко и са коректив на всеки. Изказват се постоянно, по всяка тема, обикновено вресливо и шумно, не търпят опозиция или чуждо мнение, различно от собственото.

Фикционни образи

Говорещи домашни любимци, рисувани персонажи, одушевени предмети – всичко може да бъде инфлуенсър, стига да има своята аудитория.

Коучове, мотиватори, инструктори, ментори

Това са онези хора, които ще ви обяснят как да бъдете щастливи, богати, успешни, сещате се. Мъгляво успешни самите те, но твърдо решени да ви покажат как се прави.

Блогъри и влогъри

Автори на онлайн проекти, които с времето са изградили аудитория и доверие чрез създаването на онлайн съдържание под различни формати – видео, аудио, текст, снимки.

 

Как влиянието се превърна в бизнес

 

През последните години класическите рекламни формати се поизчерпаха, пространството се наводни с призиви „купи си/харесай/ ела/виж“, така наречените call to action, които агресивно и постоянно нападаха потребителите, често без особен успех. Немалките рекламни бюджети започнаха да търсят нови формати за изява, а личният елемент все повече придоби важност и влияние.

И точно тогава брандовете и ПР агенциите си дадоха сметка, че личността може да се превърне в канал. Социалните платформи Instagram, YouTube и Facebook процъфтяха, а с тях достъпът, връзката и комуникацията между продукта, лидерите на мнение и потребителите станаха още по-лесни и непосредствени. Появи се инфлуенсърството – тази грозновата чуждица, която все по-често срещаме из онлайн пространството и невинаги знаем какво точно значи.

Сътрудничествата с инфлуенсъри се отличават (поне би трябвало) с ненатрапчиво продуктово позициониране, откровено споделяне за качествата и минусите на дадения продукт, креативно съдържание, вдъхновено от бранда, полезна информация или практични съвети. И това ги прави все по-желана и търсена форма за партньорски проекти. Все едно питате приятел, съсед или роднина за мнение – чувствате тези хора близки и благонадеждни, дори без да ги познавате лично.

 

Кое е важно за инфлуенсърите 

Аудиторията

Онези хора, които следят съдържанието, поведението и движението на дадения инфлуенсър и често действат като коректив, ако нещо не е наред. Те, както могат да бъдат лоялни и отдадени последователи, така могат да сринат дадена лидерска позиция за часове. И в това няма нищо лошо, с трибуната идва и отговорността.

Доверието и репутацията

То се гради с години, но може да бъде пометено набързо. Вероятно сте чули за мега скандала с блогърката веган, която беше засечена с риба в чинията, или за момичето, чийто Инстаграм профил беше докладван и заличен заради расистки послания. Мда, от риба до расизъм – доста широк спектър от гафове. Инфлуенсърите, които уважават себе си и аудиторията, не бива да правят компромиси със съдържанието, посланията и линията си на поведение и мнение, иначе има риск репутацията да пострада, а тя в днешно време е важен актив. 

Популярността

Повечето инфлуенсъри се опияняват от растящата си популярност и със зъби и нокти се домогват до нови територии, често на всяка цена. Споделят се всякакви подробности от лични и интимния живот (предават се дори раждания на живо), само и само интересът да се държи във висока позиция и да се предложи нещо невиждано и нечувано. Все по-рядко се срещат инфлуенсъри, които умеят да казват „не“ и да поддържат стриктна хигиена на сътрудничествата и онлайн присъствието. 

Престижът

Лукс, пътешествия, екзотика, вип събития и скъпи вещи. Това общо-взето е мечтата на всеки инфлуенсър. За аудиторията целият този лайфстайл е мъглява, но красива утопия и удобно бягство от реалността. Често всичко е просто добре изиграна театрална поза, която понякога проличава от километри.

Образът

Най-добрият профил, най- хубавият ъгъл, най-живописната снимка, най-идеалната семейна поза. Образът винаги следва да е безупречен и перфектен – социалните мрежи са някакъв вид витрина, която следва да се поддържа неопетнена и лъсната до блясък.

Властта

Интернет дава една огромна сила, всички сме скрити зад аватарите си и раздаваме лесно справедливост, мнение, оценка и присъда. Всеки би се поблазнил мнението му да бъде чуто и зачетено.

 

Кое е важно за аудиторията 

Автентичността

Последователите най-често приемат инфлуенсърите като приятели, близки контакти, съмишленици, а в този тип отношения честността, откритата позиция и естественото поведение се оценяват високо. Най-трудното е тази автентичност да държи баланс и да не изплисква в съвсем други крайности, малцина го умеят.

Комуникацията

Отговарянето на въпроси, споделянето на мнение, изслушването на позиция – публиката обича да участва в процеса, да изразява себе си по някакъв начин, а не просто да наблюдава мълчаливо. Обратната връзка е много важна и за инфлуенсърите, макар те често да я подценяват.

Присъствието

Постоянното появяване, активност и публикации са необходими, за да се поддържа динамика в онлайн образа. Често това се случва с цената на кухо съдържание или безсмислен пълнеж, който трябва да запълва паузите.  

Съдържанието

Всеки инфлуенсър привлича определена територия, пасваща му по натюрел, светоусещане и приоритети. Съдържанието и посоката определят групата и ядрото, които се оформят, и рядко има резки промени или сътресения.

 

Кое е важно за бранда/PR агенцията

Доверието

Един от най-важните елементи, който всеки иска да спечели на своя страна. Причисляването към харесваните, валидирани и желани марки, които носят щастие, удовлетвореност, улеснение, радост, позитиви, надеждност. 

Посланията

Онлайн съдържанието, освен споделяне и комуникация, носи и послания. Важно е характерът и поведението на инфлуенсъра да пасват на тези на бранда, за да се получи хармонично и полезно за двете страни (както и за аудиторията) сътрудничество. 

Разпознаваемостта на марката/продукта/услугата

Новите марки или продукти имат нужда от „шум“ и освен класическите канали (тв реклама, радио, печатни карета и онлайн банери, др.), се нуждаят от мрежа от публикации, които да ги популяризират първоначално – работа, която отлично могат да свършат инфлуенсърите.

Продажби

Въпреки че повечето подобни партньорства не акцентират върху крайните продажби/конверсии, понякога и такива цели се поставят в кампаниите - „Аз го ползвам, хайде и ти“.

 

Когато порасна, искам да стана инфлуенсър

 

Със сигурност ще го чуете сред детските мечти и желания, инфлуенсърството изглежда като лесен, бърз и приятен начин за изкарване на пари, на пръв поглед - без много усилия и труд. Но само на пръв поглед.

  • Този тип дейност е доста ангажиращ откъм време и внимание, а често повлича със себе си я съпруг, я гадже, я родители, които трябва да следват, да снимат, да носят, да гладят и да аранжират. Понякога ритъмът на цялото семейство е подчинен на тази дейност.
  • Това е работа като всяка друга – има срокове, договори, уговорки, планове и условия. Не е просто долче вита на плажа.
  • Снимките, видеата и статиите, на каквато и да било тема са трудоемки и гълтат дълги часове работа, колкото и да изглежда, че това става с един клик и за пет минути.
  • Онлайн присъствието трябва да бъде курирано, актуализирано, модерирано и обновявано ежедневно, а репутацията е въпрос на избор, интелект и морал и също изисква усилия и претегляне на решенията.
  • Поддържането на баланса между това да си близък с аудиторията и да подчиниш живота си изцяло на нея също е много крехък и малцина го губят в стремежа си да са интересни и на вълната.
  • Изисква се креативност, изобретателност, нюх и комбинативна мисъл, за да са успешни и полезни партньорствата.
  • По пътя се усвояват доста нови умения, за което положеният труд хич не е малко – да можеш да снимаш, да обработват, да монтираш видеа или редактираш текстове не се усвоява за ден или час.
  • Доверие не се печели лесно, а в днешни дни инфлуенсър wanna be има под път и над път. Често съдържанието е скучно, кухо и почти идентично с милиони други, не се отличават нито снимките, нито текстовете и посланията. Виждаме copy/paste профили навсякъде, дори не можем да различим единия от другия. Всеки инфлуенсър има нужда от собствена и отличаваща се идентичност, за да изпъква.
  • Този вид пазар и поле за изява започна леко да се пренасища и изтърква. Иска се все повече креативност и усет, за да се създава новаторско, любопитно и естетически издържано съдържание.
  • Умението да казваш „не“ - в желанието си да са актуални, постоянно на гребена на вълната, харесвани и търсени, много инфлуенсъри пропускат да подбират партньорствата си, а кой би имал доверие на човек, който рекламира от цигари до чорапи?

Като цяло онлайн пространството вече бъка от томболи, игри, призиви за диалог, въпроси коя чанта да избера и къде да е следващата ми ваканция, така че съвсем скоро ерата на коктейлите, OOTD екипчетата и куфарите по летищата лека-полека ще бъде изместена от друг тип съдържание и влияние. Какво? Само можем да гадаем, но аз лично се надявам да е смислено, стегнато, автентично и отговорно към аудиторията, със значими послания и креативен подход. Дано.