какви-са-финансовите-ти-навици

Блог / Бюджет

Готов ли си за съвместна сметка с партньора ти?

14 февруари 2023 / 6 мин.

Последно обновена на

Често се питаме дали разговорите за пари развалят романтиката и понякога дори изпитваме дискомфорт, когато говорим за личните си финанси с най-близките ни хора. Неслучайно някои двойки имат отделни бюджети, докато не дойде моментът за семейно съжителство, сключване на брак или първото дете. Редица проучвания сочат, че парите често създават стрес в семейството и могат да се окажат повод за конфликти. Затова е добре финансовите навици и възгледи на двамата партньори да бъдат изяснени още в началото на връзката. Ето някои фактори, преди да вземете решение за съвместна сметка с половинката си.

Какви са финансовите ти навици?

Финансовият експерт Джейсън Бътлър разделя хората на три типа според това как се отнасят към средствата си – „щраус“, „инженер“ или „прагматик“. Полезно е да разбереш в коя категория попадаш и да идентифицираш слабостите си, които може да ти попречат да изградиш стабилно финансово бъдеще с партньора си.

“Щраусите” избягват да мислят за финансовото си състояние дългосрочно и предпочитат да заровят главата си в пясъка. Мислят само за днешния ден и рядко заделят парични средства за спестявания. За сметка на това нерядко имат голяма ипотека и стилът им на живот изисква високи разходи.

“Инженерите” детайлно разпределят средствата си в дългосрочен план. Макар да се държат като финансисти, рядко са такива по професия. Плановете им включват всичко – от спестяванията, през инвестициите, до застраховките и данъчното осигуряване. Проблемът на този подход е, че много от допусканията може да се окажат погрешни, особено при неспазването на една от основните препоръки на Klear – „не слагай всички яйца в една кошница“.

“Прагматик” е човек, който има най-обща представа за парите си - колко трябва да спестява, инвестира или харчи спрямо зададените цели. Той разчита на основни показатели, които регулярно проверява, и ако се наложи, може да направи адекватна промяна в плановете за доходите, спестяванията или инвестициите си. По този начин си осигурява едновременно добро планиране и гъвкавост. Към тази група спадат голяма част от клиентите на Klear. Те търсят кредити със справедливи условия, сравняват, проучват и винаги са в крак с технологиите във финансовия свят. От друга страна, намират добра доходност за своите спестявания. За тях възможности, които помагат за развитието на споделената икономика или т.нар. P-2-P платформи, са добър източник на допълнителни доходи.

Къде и каква сметка да откриеш?

Един от начините да комбинираш семейните финанси е да се насочиш към съвместна сметка. Paysera е удобен начин да започнеш, без да се налага да заплащаш такси за откриване или да посещаваш офис (единствено през работно време). Съвместните сметки се откриват изцяло онлайн през мобилно приложение и са от полза при разпределяне на разходи или за общи спестявания. А най-хубавото е, че преводите между потребителите са безплатни и се изпълняват за секунди.

Какви са предимствата на общата сметка?

На първо място е прозрачността - обединявайки средствата на едно място, и двамата ще сте наясно с всички движения. Така заедно ще взимате решения за общите финанси и по-често ще обсъждате благосъстоянието си. Дългосрочните спестявания, разходите за квартира или кредити са неща, които трябва да управлявате заедно. Освен това наличието на обща сметка винаги дава повече ликвидност. В случай на спешност всеки от вас ще разполага с по-голяма сума, без да се налага да чака превод на средства. А за да следите своите разходи в още по-големи детайли, Budget инструментът на Klear, ще ви даде възможността да го направите.

Какви са недостатъците?

В случай че единият от вас има по-високи доходи от другия или има много задължения, това може да създаде напрежение. Другата страна може да се почувства ощетена, ако трябва да покрива високи вноски или пък облагодетелствана да харчи повече, отколкото получава. Тук ключова роля има цялостната комуникация между двама ви.

Заключение

Без значение дали разговаряте за пари, или пропускате да го правите, те са важни за здравословната ви връзка. И тук на помощ идват финансовите технологии, които наистина могат да направят това почти безпроблемно. Но не е задължително да избирате само между обща или отделна сметка. Насочете се към това, което работи най-добре за вас. Много двойки избират комбинация от съвместни и отделни сметки за различните аспекти на семейния си бюджет. Все пак с развиването на финансовите възможности ще се променят и нуждите ви.