Младежи ядат сладолед

Блог / Бюджет

Пътешествай без да пътуваш

5 август 2016 / 3 мин.

Последно обновена на

Лято е. Всичките ми приятели заминават нанякъде.

В началото за мен беше странно, че българите ме питат “Кога ще ходиш на море?”, вместо да попитат дали ще ходя изобщо. Гърция и Черно море са най-популярните дестинации, а по-рядко се предприемат обиколки из забележителностите на България или чужбина.

Обаче всеки път, когато обмислям вариантите си за уикенда, в главата ми изникват думите на Ошо, които прочетох преди няколко години:

“Странно... Хората шофират до плажа, кола до кола, в километричен трафик. Ако ги попиташ къде са тръгнали – те отговарят, че искат да са „някъде по-далеч от навалицата”. А цялата навалица идва с тях. Заедно, те пътуват в търсене на по-спокойно и усамотено място! А ако си бяха останали вкъщи, щяха да имат усамотяването и тишината. (…) Плажовете са толкова претъпкани! Дори по панаирите няма толкова хора.”

Философът Ошо твърди, че времето, изкарано в пътуване или от хотели до летища и обратно не ни помага да разпуснем – медитацията го прави.
Добре, Ошо, но я опитай да обясниш това на група деца с надуваеми пояси.

Все пак трябва да признаем, че често пътуването е доста скъпо и наистина някак изтощително. Ето защо думите на Ошо и споменът за изкараните 5 часа (не, не са 3) на седалката в колата, само за да се излегна на претъпкан плаж под горещото слънце винаги са ме карали да помисля за заместители на това изживяване.

И се чудя дали поговорката “Ако Мохамед не отиде при планината, планината ще отиде при Мохамед” е валидна и за пътуването? И възможно ли е пътуването, без всъщност да пътуваме?

Ето 6 идеи, които може да накарат дестинацията да дойде при теб. Как да откриеш света, без (или почти без) да харчиш, като в същото време избягваш изтощителните трансфери.

#1 - ПОДСЛОНЯВАЙ ПЪТУВАЩИ И ТАКА ПЪТУВАЙ НАДАЛЕЧ

Приеми каучсърфър или AirBnB-гост

Couchsurfing.org и AirBnB.com ти дават възможност да превърнеш твоя дом в „Нощувка със закуска“. Първата платформа е неформална и некомерсиална – много хора ще са наистина щастливи, ако им позволиш да пренощуват на дивана във всекидневната ти. При втората услугите са платени и се изискват определени стандарти и по-голям ангажимент.

За много хора е немислимо да подслонят някого в собствения си дом, но всъщност това е доста безопасно. Досега инцидентите при такива ситуации клонят към нула – система от ревюта, поръчителства и мониторинг подсигуряват безопасността и на домакините, и на отседналите при тях.

А ползите са много: опознаваш чужди култури, научаваш нови езици, създаваш нови приятелства и правиш нещо добро за другите. Ако пък приемаш гости чрез AirBnB, можеш да изкараш и допълнителен доход.

Още нещо важно! Не е задължително каучсърфърите да преспиват в апартамента ти. Много от тях просто си търсят компания. По време на едномесечното ми пътуване в Китай откривах чрез coachsurfing.org във всеки град по някой, който да ме разведе наоколо. И не, не говоря гладко мандарин.

Дай стая под наем на чужденец

Сподели дома си с чуждестранен студент или чужденец в командировка. Това е чудесен начин да си изкараш допълнителни пари и да опознаеш други култури. Ще откриеш различни мирогледи, стилове на обличане и начини на изразяване.

Опитай! Няма да ти е скучно. Години наред италианските ми приятели не спират да ме изненадват със своя подход към времето, красотата и отношенията. А норвежките ми приятели са толкова студени външно, но в сърцата си са най-добрите тийм-плейъри.

#2 - ОПИТВАЙ НОВИ КУХНИ, НОВИ ЯСТИЯ

Важна част от идеята на пътешестването се съдържа в това да опитваш нови вкусове. За мен дори е най-важната част и затова съм голям фен на Huang world – необикновено кулинарно шоу, което ни отвежда до необичайни кухни по целия свят.

Докато някои ястия могат да се опитат наистина единствено след полет до Шанхай например, други може да откриеш „зад ъгъла“.

Посети екзотичен ресторант

В София можеш да откриеш марокансканепалска или перуанска кухня.

Предложените места не са евтини, но все пак са по-евтини от пътуването до местата, където можеш да се насладиш на тези ястия като част от местната кухня. Все пак увери се, че тази идея ще „пасне“ на месечния ти бюджет. Може да си ги планираш в категория Пътуване :)

Сготви си го сам

Можеш да откриеш нови вкусове в:

Това определено е по-евтин вариант, но изисква някои способности (или способна половинка – в моя случай).

Посети Lidl

Винаги се шегувам, че пазаруването в Lidl е като туристическа обиколка из Европа – може да опиташ продукти от целия свят. Докато пиша това, в Lidl има Иберийска седмица. Мои приятели обиколиха всички магазини от веригата в София и си напазаруваха достъпни иберийски вина, в които направо се влюбиха. Лично аз също обичам от време на време да проверявам какво се случва там.

#3 - ПРИСЪСТВАЙ НА ЧУЖДЕСТРАННИ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ

Има много събития, които могат да ти дадат усещане за пътуване и да ти помогнат да научиш повече за място, което искаш да посетиш. 

Посети пътуваща изложба

Когато пътуваш в други градове, често посещаваш музеи и галерии. А понякога те сами идват при теб. Не е нужно да пътуваш половин седмица до Амстердам, за да видиш Ван Гог или до Париж, за да видиш импресионистите. Впрочем – разгледал ли си всички софийски музеи, преди да посетиш други музеи в други държави?

Посети чуждестранно събитие

Има много събития, организирани от посолства или културни институти, които промотират своите страни: фестивали, седмици на определени държави (например Празник на японската култура във Велико Търново), събития (Франкофоли в Благоевград или отбелязването на Октоберфест), срещи на чужденци в София (Sofia expat Community), вèчери на определени държави.

#4 - ЗАМЕНИ РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ С ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

Повечето хора, видели пирамидите, са много разочаровани. Непоносима жега, отегчителен гид, едва говорещ английски, и водачи на камили или търговци на сувенири, които се отказват от атаките си, едва след като започнеш да настояваш те да си купят нещо от теб.

За съжаление, това не е типично само за Египет (въпреки че е един от най-лошите примери), а и за повечето от най-популярните уикенд дестинации. Повечето древни храмове, църкви и руини, които съм посетил, са ми носили същото неудовлетворение – тези места просто изглеждат много по-добре по телевизора. И тогава разбрах, че така е за предпочитане.

National Geographic и Discovery Channel наемат най-добрите професионалисти, за да ни представят местата по най-добрия възможен начин. Най-интересните истории, най-романтичните гледки и отгоре на всичко подсилват изживяването с визуализация как е изглеждало мястото в древни времена.

Така е много по-интересно (а ако не е – просто превърташ напред), а освен това си спестяваш входния билет и прескъпия обяд в района на забележителността. По тази причина следващия път, когато ще отида да видя някои руини, ще е, когато Google Glass станат наистина добри.

#5 - ПРОЧЕТИ КНИГА ЗА ПЪТЕШЕСТВАНЕ

Добрата книга може да е като пътуване във времето и пространството. Книгите за пътешестване правят това изживяване двойно по-добро и то може да е позитивно или негативно... както пътуването в истинския живот.

Дълго време обмислях да отида до Индия. Докато не прочетох мемоарите на един пътешественик. Той се разочаровал от това колко комерсиални са станали дори храмовете и монасите.

Критичната точка била духовният ритуал, в който авторът бил въведен от един стар монах. По време на ритуала монахът брутално го разбудил, за да поиска 10 долара, при което пътешественикът избухнал в сълзи, крещейки „Защо ми причиняваш това?“.

Като поредният от милионите, които посещават Индия всяка година, той просто бил пуснат в месомелачката за туристи. И едва когато се преместил там няколко години по-късно, заживявайки до едно индуско семейство, работейки и хранейки се заедно с него, той се влюбил в Индия за цял живот.

Като добавим към това цялата бедност и мъка на индийския народ, реших, че Индия не е интересно място за един източноевропеец – виждал съм достатъчно от това в нашия регион.

Две неща за отбелязване. Първо, прочитането на тази книга беше само по себе си пътуване, но и спестяване на пари от пътешествие в Индия, което вероятно нямаше да ми допадне. Второ, истинското изживяване при пътешестването всъщност не може да бъде постигнато през уикенда. То изисква известно време, през което пътешестващият да се потопи в местната среда.

#6 - ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ ОТ ТЕХНОЛОГИИТЕ

Като част от FinTech компания не бих могъл да пропусна такава секция. Ето три неща, които си струват да бъдат отбелязани:

Възползвай се от виртуалната реалност

Тя навлиза с гръм и трясък. Колкото и странно да звучи, скоро ще е лесно пътуваш... добре, по-скоро – да разглеждаш забележителности, без да напускаш дома си. Междувременно тествай тази възможност за интерактивно преживяване - една нощ в Марсилия.

Играй на компютърни игри

Компютърните игри са станали наистина добри - можеш да бъдеш истински карибски пират със собствен кораб или специален агент, който пътува през галактиките. Има дори игри, в които си просто... вятър. Все пак внимавай – така те увличат, че можеш да се пристрастиш.

Използвай TripAdvisor или Foursquare

  • Така може да откриеш най-добрите и не особено „солени“ места за хранене, където и да идеш, но също така и в твоя собствен град!
  • Оцени мястото, което си посетил или на което си се хранил, в твоя град или когато пътуваш. Направи още едно добро (след или преди да подслониш каучсърфър) – твоето мнение ще направи изживяванията на пътешествениците, които посещават мястото след теб, по-пълноценни.
  • На база на твоите предишни пътувания, на това, което си търсил и проучвал онлайн, тези компании ще ти предоставят най-близката до нуждите ти информация за пътуване или за хранене навън, както и специфични оферти точно за теб. И макар, че може да е малко странно, че има компании, които следят онлайн поведението ти, това е изцяло в твоя полза. Защото така те знаят какво искаш и каква информация да споделят с теб,... а и кой не обича добрата сделка за пътуване?

Със списъка по-горе просто предлагам различна гледна точка. Гледна точка на човек, за когото хората са много по-интересни от местата. Но също и на човек, който се грижи за месечния си бюджет. Гледна точка, която може да ти е от полза, а може и... е, ще се видим на плажа!