онлайн супермаркет

Блог / Бюджет

Онлайн супермаркетите – предимства и недостатъци

29 октомври 2021 / 6 мин.

Последно обновена на

Ако използваш услугите на Klear, най-вероятно си от хората, които предпочитат нещата да стават бързо, удобно и изцяло онлайн. В тази статия обобщаваме за теб предимствата на пазаруването от онлайн супермаркети, като не сме пропуснали и компромисите, които се налага да направиш, ако ги предпочетеш пред офлайн конкурентите им.

Удобство 1: Не носиш

Не влачиш тежки, нито дори леки торби, чанти, пликове, мрежички, сакчета и чували. Доставчиците на онлайн супермаркетите пренасят всички покупки (при това доста учтиво) до вратата на жилището ти. А ако се наложи, се връщат и за втора серия. Носенето е включено в услугата, като можеш да добавиш бакшиш, ако имаш желание и настроение. 

Удобство 2: Спестяваш си и други усилия (и не само усилия)

За различните хора улеснението означава различни неща. На някои им е приятно да се разхождат в магазина, да избират на място и не търсят улеснение в това. В комуникацията на някои от онлайн супермаркетите картинката на „лошото и гадно“ офлайн пазаруване е показана така: безкрайни и бавни опашки, другите те блъскат грубо с количките си и те гледат с ненавист, цари изнервеност и напрежение... Това, разбира се, е изкривено и прекалено, но няма как да се отрече, че чрез онлайн пазаруването можеш да си спестиш известен дискомфорт, особено ако се страхуваш от пандемията. Спестяваш си също и разходите от спонтанни покупки на касата. А ако си от хората, които отиват на пазар винаги с автомобила си, пестиш и от гориво (особено напоследък). Може би в сметката е редно да добавим и безплатните хартиени торби, в които пристигат покупките (при някои са найлонови, дано това се промени).

Удобство 3: Разнообразие 

Изборът на продукти и брандове в онлайн супермаркетите е огромен. Току-що изброих в един от тях точно 110 вида сирене в наличност (и то без деликатесните, крема и топените)! Едва ли можеш да срещнеш такова разнообразие в който и да е офлайн магазин. Включително и стоки, които рядко (или никак не) се предлагат там – като хартия за принтер, детски гризалки, драконов плод. Някои от онлайн суперите твърдят, че асортиментът им е от над 11 000 продукта! Това ти дава възможност да си спестиш обикалянето на няколко магазина, в случай че държиш да имаш точно определени марки продукти.

Удобство 4: Промоционални предложения

Акции, отстъпки, специални оферти се предлагат отдавна във всички офлайн супермаркети, включително различни видове карти и програми за лоялност. По тяхно подобие в почти всеки онлайн супермаркет можеш да откриеш добър обем от стоки, които в момента са с отстъпка. Най-честите намаления на конкретни продукти са между 18% и 25%, но стигат и до 35%, а понякога дори 45-50%. Друго предимство е, че макар и рядко, може да откриеш подаръци в донесените торби – до мен са стигали (тези, за които се сещам): кутия нов бранд сирене (беше добро!), бутилка вода, пакет салфетки и няколко дози нес кафе. Ами, приятно е, кой не обича подаръци. 

Удобство 5: Списък „ Любими продукти“

Опцията за създаване на списък с продуктите, от които най-често имаш нужда, ти дава директен, по-удобен достъп до тях, за да можеш следващия път по-бързо да попълниш бързо кошницата с покупките. 

Удобство 6: Рекламации

Някои онлайн супермаркети заявяват следното (като смисъл): „Ако нещо не Ви хареса, връщаме Ви парите“. И в моя случай са го правили няколко пъти. Да, ако трябва да съм честен, не винаги, когато съм бил недоволен от качеството. Но ми е трудно да си представя, че ако отидеш в магазина и им разкажеш как, след като си обелил ябълките, отвътре са се оказали кафяви, там ще проявят разбиране и ще ти върнат парите, дори и да носиш касовата бележка от онзи ден. Жалбите към онлайн супермаркет се правят лесно – изпращаш снимки и кратко описание на проблема по мейла. Все пак не е приятно да ти се паднат кори за баница, които мухлясват седмица след доставка и три месеца преди изтичането на срока им, но поне има справедливо решение (и то без да те препращат към производителя). В това отношение са гъвкави - предлагат ваучери за компенсация или възстановяване на похарчената сума. А при някои дори можеш незабавно да получиш парите си обратно, ако при прегледа на доставката установиш, че някой продукт не ти допада. Знаеш, винаги е добре да се подхожда честно и коректно в такива ситуации и да се прилагат работещи решения.

Удобство 7: Горе-долу спестяваш време

Тази полза (без „горе-долу“-то) се извежда в рекламата на почти всички онлайн супермаркети. Но колко е реална тази полза? Защото ако така или иначе си наясно със списъка си за пазаруване, ако ти е познат магазинът, който посещаваш, и не обичаш да се шляеш – вероятно не губиш много време и офлайн. А ако пазаруваш без списък, на по-непознати места и се мотаеш между регалите, може би пък си свободна душа, която точно това иска от живота. При равни други условия обаче (и при един и същ клиент) времето, през което браузваш в сайта на онлайн супермаркета, май не е чак толкова по-малко от това, което изкарваш в пазаруване на място.

Удобство 8: Без хартиени брошури

Онлайн супермаркетите не задръстват пощенските кутии с хартиени брошури в пощенските кутии. И безспорно заслужават поздравления за това. 

Удобство 9: Работно време

Повечето големи магазини за хранителни стоки обичайно са отворени от 8 до 22 ч. Такова е най-често и времето, в което онлайн супермаркетите извършват доставки. Но на теория можеш да пазаруваш 24 часа в денонощието, или поне да направиш своята поръчка. Още една бонус точка.  

За да бъдем максимално обективни, е време да преминем и към неудобствата…

Неудобство 1: Цените

От общото ми впечатление като клиент на тази услуга, а и след изричното сравнение на цените на някои продукти, бих обобщил, че цените в онлайн супермаркетите са мааалко по-високи. Например, напазарувах от обикновен средно голям магазин в квартала моркови за 1.19 лв./кг, а в шест от онлайн платформите по това време цената беше съответно 1.39, 1.69 и 1.78 лв./кг. Килограм домати (сорт селски розов) взех за 4.99 лв., съответно – където ги имаше онлайн, цените бяха 5.39 и 5.79 лв. А една определена марка олио в разфасовка от половин литър я имаше, както на същата цена от 3.99 лв., така и с 11 и с 30 стотинки повече, в зависимост от сайта. В интерес на истината, различни продукти могат да бъдат намерени и малко под цените в стандартните магазини: най-често при промоции или при по-ниско качество (предимно плодовете и зеленчуците). Стойността на доставката е друг разход, който се заплаща, и това е разбираемо. Обичайно е в размер между 1 и 5 лв., в зависимост от общата сума на поръчката и района на доставка, но може да достигне и 10 лв. за някои по-отдалечени адреси. При поръчки над 60 или 100 лв. тя обикновено е безплатна, а дори един от онлайн суперите предлага стандартно безплатна доставка за по-голямата част от София. Като цяло неудобството не е голямо откъм разлика в цените, а и признавам, че нея често я има и между „класическите“ магазини.

Неудобство 2: Малки покупки

При повечето онлайн супермаркети има минималната стойност на поръчката от 30 лв., макар че може да се открие и по-разбран сред тях – при който сумата е 10 лв. Разбира се, цената на доставката в този случай ще бъде около 50% от тази на покупката. Ако мога да обобщя, онлайн супермаркетите са по-полезни при средни и големи покупки. 

Неудобство 3: Наличност

Обикновено се реагира бързо и – ако поръчаш сега – продуктите може да са при теб след 2 или 3 часа (ако не са заети слотовете). Можеш да поръчаш и за вдругиден в някой едночасов интервал. Но както и да постъпиш, винаги има риск някои от продуктите да са се изчерпали, преди да настъпи момента за опаковането на твоята поръчка. От едни места ще ти звъннат да те попитат как да се действа, от други – ще ги заменят по тяхна преценка (ако си го задал като желание) с подобни. Но е доста неудобно, ако си планирал продуктите (и програмирал слюнчените жлези и стомашните сокове) за лазаня, а после да се налага да отскочиш до близкия магазин в търсене на хубав доматен сос – някак пропадат основния смисъл и ползата от онлайн пазаруването. 

Неудобство 4: Плодове и зеленчуци

Като изключим отделни продавачи на пазарите, които не дават да пипаш стоката (или върху листчето-табела на щайгата са отбелязали по-висока цена за „избиране“) – класическото пазаруване на плодове и зеленчуци включва това да си ги подбереш сам. Да помиришеш пъпеша, да постиснеш леко авокадото и прасковата, да си избереш картофите един по един, да избегнеш прекалено меките банани и твърде твърдите домати. При пазаруването онлайн няма значение кой точно пакет с макарони ще ти се падне, но при плодовете и зеленчуците има, и то голямо. За съжаление, нерядко може да се случи да ти доставят не най-хубавите. А понякога – с добавка на щипка немарливост или поради неволна грешка – да пристигнат и в още по-лошо състояние, отколкото са били в склада. 

Независимо от някои изброени по-горе неудобства, онлайн супермаркетите ще играят все по-важна роля в ежедневието на хората от големите градове и ще продължат да правят пазаруването все по-удобно и приятно.