Влез
потребителски кредит
Какво трябва да знам преди да инвестирам в платформата на Klear?

1. Не инвестирай спестяванията си за непредвидени разходи
Peer-to-peer инвестирането дава възможност да получиш значително по-добра доходност в сравнение с депозитите, в замяна на малко по-висок риск. Звучи чудесно! Но си струва да опиташ, само ако размерът на спестяванията ти надвишава сумата, необходима за спешни случаи.

Съветваме те да държиш буфера си за непредвидени разходи по разплащателна сметка, за да ти бъде на разположение по всяко време.

 

2. Разпределяй парите си сред възможно най-много кредити
Наша грижа е да подберем кредитоспособни клиенти и да определим лихвения им процент спрямо рисковия сегмент, в който попадат. По този начин, средно погледнато, би трябвало да постигнеш очакваната доходност.

Но това работи, само ако разпределиш инвестицията си сред много кредити, поне 50. Това е причината да сме ограничили максималната инвестиция в един кредит до 2% от средствата ти. От 100 нагоре (не повече от 1% от средствата ти в един кредит) можеш да бъдеш много спокоен.

 

3. Не оставяй налични средства по сметката си в Klear
Доходност ти носят единствено средствата, които са инвестирани в кредити. Ако оставяш свободни средства по сметката си в Klear за дълго време, губиш възможности.

Препоръчваме ти да проверяваш редовно профила си, за да реинвестираш наличните пари в нови кредити. Важно е, защото почти всеки ден ще получаваш обратно малки суми по кредитите, в които си инвестирал.

 

4. Бъди наясно кога искаш да получиш парите си обратно
Ако инвестираш с идеята да осигуриш дългосрочни средства за пенсионирането си, няма нужда да съобразяваш срока на кредитите.

Но, ако ти предстои важно събитие след 3 години, например, най-добре инвестирай в кредити с оставащ срок на изплащане под 3 години. Нещо повече - реинвестирай получените месечните плащания в нови кредити с все по-кратки срокове.


5. Инвестирай на вторичния пазар, когато придобиеш достатъчно опит
Вторичният пазар не е изграден с идеята да печелиш (или губиш) бързо пари, подобно на фондовата борса. Неговата цел е да осигури възможност на инвеститорите да продадат портфейла си от кредити, ако се нуждаят от парите си по-рано от планираното.


Инвеститорите могат да продават кредитите си с надценка или отстъпка. Затова бъди внимателен - не е лесно да оцениш каква е справедливата цена за покупка на вторичния пазар. Опитваме се да помогнем чрез модел за оценка (KIP), но ти препоръчваме да ползваш вторичния пазар, когато си напълно наясно как функционира платформата и модела.