сватба / булка / младоженец

Блог / Бюджет

Бюджетна сватба - мисията е възможна!

22 август 2018 / 4 мин.

Обичам да наблюдавам щастливи хора. Защото щастието е заразно и обичам да го "прихващам". Обичам хората да се обичат. Затова обичам сватбите.

Цялото това суетене, глъч, смях и дори лекото притеснение на младоженците ми харесват. Сякаш пеперудите излитат от стомаха на булката и се настаняват в моя. След моята собствена сватба в мен се зароди желание всяка година да бъда булка. Е, това няма как да се случи - аз обожавам съпруга си, затова започнах да мисля как да бъда булка без да встъпвам в брак. Решението дойде само със следващата покана за сватбено тържество от наши приятели. Въодушевена от идеята и въвлечена в цялостната подготовка на сватбата, разбрах че това е моето призвание - да бъда "таен съучастник на Любовта". Да дишам и да треперя заедно с младоженците, да бъда тяхна сянка, но и рамо за опора. Любовта обаче изисква жертви. И понякога жертвата се оказва Вашият бюджет. Моля Ви, не му позволявайте да бъде жертва! Ако Ви предстои сватба, планирайте я умно!

Сватбеният ден безспорно е един от най-важните дни във Вашия живот. Повечето от жените си го представят като съвършеният миг, в който се появяват в красива рокля, под ръка с мъжа на своите мечти, вървейки по килим от рози. Но до настъпването на този велик миг е нужно добро планиране, най-малко 6 месеца по-рано, а и като научите цените на цветята и през ум няма да Ви мине да ги стъпчете.

Затова ето няколко съвета, които давам на младоженците как да планират умно своята сватба, така че да пестят докато харчат:

  1. Бюджет - на първо място определете бюджета си. Разбира се, че в процеса на организация ще Ви хрумнат нови идеи, други ще отпаднат, но е важно да имате ценова рамка, към която да се придържате. Направете си списък с най-съществените за Вас неща.
  2. Сватбена агенция - много хора смятат, че това е недостъпен лукс и предпочитат да организират сватбата си сами. Замислете се обаче, колко от свободното си време може да отделите в търсене на ресторанти; срещи и преговори с диджеи, фотографи, декоратори и т.н. Това е свързано също така и с безкрайни телефонни разговори, търсене в интернет и транспортни разходи. Също така е неправилно да се мисли, че сватбеният агент е човек, чиято работа се състои в това да върже панделките на столовете в ресторанта, да сложи вазите с цветя по масите и да си отиде. Имайте предвид, че наемайки агенция за организирането на Вашата сватба, тяхно морално задължение е, да присъства представител до разрязването на тортата, което се счита за официален край на тържеството. През цялото това време сватбеният агент трябва да следи за координацията между всички „ участници“ в сватбата, а именно- DJ/ водещ, локация, кетъринг, видео/ фото заснемане. Неговата роля е изключително важна –да следи за придържането към сценария; да посреща лично и настанява гостите, да ги упътва да се грижи за тяхното благоразположение на Вашия празник. Съветвам Ви, ако се спрете на агенция да изисквате техен представител да бъде неотлъчно до Вас и да се грижи за гладкото протичане на тържеството.
  3. Гости - обмислете хубаво на кои хора държите и искате да присъстват на Вашата сватба. Дали наистина е необходимо да поканите втория братовчед на чичо Ви, когото не сте виждали от 7 години, само за да не се разсърди? Все пак кувертите в ресторанта са съществено перо от Вашия бюджет.
  4. Подаръци за гостите - повечето булки изпадат в умиление като видят на витрините на сватбените бутици керамични слончета, пеперудки и други представители на флората и фауната, но дали тези фигурки наистина ще носят скъп спомен на Вашите гости или ще се превърнат в „ прахосъбирачки“?
  5. Булчинска рокля - знам, че това е най-важното нещо за булката, но помислете дали може да си позволите хиляди левове за рокля, която ще носите само веднъж в живота си. Има много начини да бъдете с мечтаната рокля, но на разумна цена- да я ушие позната, да вземете под наем или да поръчате on-line от различни чуждестранни сайтове.
  6. Кой не знае Ali Express, кой не е чувал за него? - Ако все още не сте разглеждали aliexpress.com, сега е времето да започнете. Там ще откриете „ от пиле мляко“ за Вашата сватба, при това на доста изгодни цени. От поканите, та чак до булчинската рокля, има всичко необходимо. Трябва само да разполагате с достатъчно време за доставка и да се въоръжите с търпение. Имайте предвид, че доставката е повече от месец; при по-голяма сума на поръчката ще трябва да отидете до митница, а и често стават обърквания и идват неща, които не са поръчани или въобще не идват J. Затова моят съвет е да поръчате поне 3-4 месеца по-рано желаните неща.
  7. ИКЕА - може би ще попитате какви сватбени артикули може да има в магазин за мебели? Не, там няма да откриете рокля, нито халки, но бихте могли да закупите цялостната декорация за сватбата си. Изобилие от свещи ( които горят доста дълго ), свещници, фенери, гирлянди, вази за цветя, рамки за снимки и какво ли още не. А най-хубавото е, че ако имате Family карта, може да върнете всичко това ( стига да пазите касовия бон и да не отлепяте етикетите ) в рамките на 2 месеца.
  8. Тортата - определено тя е „ гвоздеят на програмата“ Всички с нетърпение я очакват, особено децата. Но тъй като сладкарството е изкуство, цената на парче торта е почти колкото билет за музея Гугенхайм. Затова моя съвет е, като поръчвате торта да питате сладкарят за една „ бутафорна „ торта. Това означава, че пред гостите разрязвате най-горния етаж от 5 етажна торта, например, като само той става за консумация. А за гостите има парчета торта, които се изнасят „ задкулисно“ от ресторанта. Така може да спестите почти двойно от цената на парче торта.
  9. Меден месец - планирайте от рано медения си месец. Така ще можете да следите за промоции на авиокомпаниите или да се възползвате от отстъпки за „ранно записване“ в някоя туристическа фирма. А и повечето хотели правят изненади за младоженци.
  10. Сватбен автомобил - тук е моментът да помолите някой приятел да Ви услужи с неговата нова и хубава кола
  11. DIY или "направи си сам" - впрегнете всички "пчелички" в действие :) Вашите роднини и приятели с радост ще се включат в подготовката например на украсата, правенето на късметчета за хвърляне; бабите биха могли да умесят уханни питки за църквата и ресторанта, както и да оберат домашната градинка с рози и здравец.
  12. Кауза - на една от сватбите, които организирах булката каза: “Моля Ви, не ми носете букети! Защо да убиваме цветята?“ ...и беше права. Помолете гостите си да дарят парите за букети на някой дом за изоставени дечица, пострадали от бедствие хора или приют за животни. Благороден жест, който всички ще запомнят!

Следвайте тези няколко съвета и може да имате мечтаната сватба с бюджет, за който не сте и мечтали. И не забравяйте - сватбеният ден е израз на любовта Ви, не на портфейла.